Tvorba indexů - podoba jmen a příjmení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Tvorba indexů - podoba jmen a příjmení

Příspěvekod genjan » stř lis 06, 2024 14:00

Dobrý den,

chci se zeptat zkušených tvůrců indexů, jestli ponecháváte jména a příjmení v podobě, kterou přebíráte z matrik, tzn. v latině/němčině/češtině, nebo se snažíte podoby jmen a příjmení přizpůsobit dnešní době.

Mám představu vytvořit indexy s kolonkou s původními podobami jmen a příjmení a s kolonkou podoby jmen a příjmení pro dnešní dobu, ale pak narážím na problém, jestli se od těch podob, konkrétně příjmení, moc neodkláním, např. v zápisech Zíka/Zýka aj.

Děkuju za odpověď.

Zdraví genjan
genjan

Re: Tvorba indexů - podoba jmen a příjmení

Příspěvekod zburget » stř lis 06, 2024 15:12

Původní podoba křestního jmnéna je naprosto k ničemu Takže všechna křestní jména jsem "normalizoval" do dnešní podoby.

U příjmení je to jiné, tam je vhodné mít původní podobu. Ale v tom se zase reálně nedá filtrovat, takže současně mám v indexu i příjmení normalizované do nějakého dnešního tvaru. Podstatné je, aby těch dnešních tvarů bylo co nejmíň. Lepší je, když je nalezena falešná shoda, než žádná. A pokud se dnes vyskytuje víc tvarů stejného příjmení, tak jsem vybral tu variantu, která je v republice (nebo alespoň v dané oblasti) dnes nejčastější.
A všechna normalizovaná příjmení mám navíc v mužském tvaru. Opět proto, aby se snadněj filtrovalo a vyhledávalo.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř lis 06, 2024 15:17

ještě zvažte:
pokud budou indexy sloužit jen Vám, pro Vaši potřebu, tak si zvolte svoje pravidla.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod genjan » stř lis 06, 2024 15:34

Děkuji Vám p. Burgete za odpověď, zní to logicky, budu se toho držet.

Zdraví genjan
genjan

Zpět na Otázky a odpovědi