od genjan » čtv říj 24, 2024 7:23
Děkuji Vám, p. Burgete, za upřímnou odpověď.
Bádání se věnuji nějaký ten pátek a ač si myslím, že se snažím, pořád to bohužel někde skřípe. Přestože tu pořád čtu, že se informace nepokouším dohledávat, není tomu tak (hledám v matrikách i knižních slovnících, někdy i na netu), přesto se stává, že nevím, něco nerozluštím, ať z neznalosti jazyků, nejistoty, zda je to dobře, problematického čtení písma, odlišného pisatele aj. Vadí mi to, protože si myslím, že tomu věnuju poměrně dost času. Prošel jsem stovky stran textu, desítky matrik, ale vždy se něco najde, i třeba triviálního, co nedokážu rozlousknout.
Když jsem začínal, dotazoval jsem se opravdu na mnoho věcí, s tím, jak člověk čte víc a víc, si myslím, že se zlepšuju, přesto mi však v záznamech zůstávají ,,pohrobci“, na které se doptávám. Věřte, že už jich oproti začátku není tolik, ale prostě desítky se jich najdou.
Sepsány mám stovky stran textu – nejedná se o však přepisy matrik ve smyslu ,,slovo od slova“, ale o výběr osob a k nim pro mě podstatných údajů. Protože se v současnosti zabývám přepisy, nemám vytvořené žádné indexy. Než tomu tak bude, chci základní údaje ještě jednou projít, protože zejména na začátku svého bádání jsem dělal opravdu hrozné chyby, a nechtěl bych text s chybami publikovat. Pokud však někdo z oblasti Rokycanska něco hledá, může se na mě obrátit, a budu-li vědět, poskytnu údaje, pomůžu nebo alespoň odkážu.
Zároveň děkuju za konstruktivní kritiku a velkou míru trpělivosti při řešení textů. Dám si oddech a budu se snažit o zlepšení.
Ještě jednou děkuje a zdraví genjan