autorský zákon 121/2000 Sb.

Co vás při bádání překvapilo, co jste objevili, o co byste se rádi podělili?

autorský zákon 121/2000 Sb.

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 10:43

Autorský zákon připouští zpřístupnění děl 70 let po smrti všech autorů a 50 let po vydání díla.

Dokladuji to tímto:

https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/vi ... 50569d679d

vyšlo r. 1948, splňuje 50 let po vydání díla.
Jenže autoři, to nevím, jak se zjišťuje

Ladislav Vašek se narodil v roce 1871(mé zjištění). Jeho úmrtí jsem nenašla. Asi není ani uvedeno nikde na netu (mohla jsem špatně hledat).

Jak se posuzuje úmrtí u třeba těch, co emigrovali, byli nezvěstní ve válce a pod., to taky nevím...

Druhý autor je můj dědeček, nikdo se mě neptal na rok úmrtí, matriky pro rok úmrtí nejsou zveřejněny.
Po rozkliknutí autorů vidím, že žádná data nejsou uvedena...

Napsala jsem v tomto případě dotaz do Muzea Brněnska, které je uvedeno jako místo uložení..
Nejde mně o stížnost, ale o pochopení celého mechanismu.
Asi existuje obrovská řada tisků, kde je možná situace stejná.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: autorský zákon 121/2000 Sb.

Příspěvekod pavel.m » stř říj 02, 2024 11:33

Není žalobce, není soudce bych řekl.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zeter » stř říj 02, 2024 12:29

Já teda autorskému právu nerozumím, ale mám dojem, že právě pro tyhle účely (a v souvislosti s covidem a uzavřením knihoven) se přistoupilo na ten koncept "dílo nedostupné na trhu", a díla pod něj spadající (to je asi nějaká věc ošetřená s kolektivními správci práv nebo tak něco, co přesně se tam počítá) jsou digitálně zpřístupněná po přihlášení se knihovním účtem nebo účtem u jiných institucí, což de facto funguje jako taková surogátní prezenční výpůjčka.
zeter

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 13:39

Zetere, ano, mohu se přihlásit, (osobně do Brna s dokladem a penězi).

O to mně ale nejde, knížečku mám doma... Napadlo mě to, když jsem marně hledala úmrtí Ladislava Vaška pro naprosto jiné účely. I tady by to mohlo zafungovat.

Jde mně o mechanismus, jak se postupuje a kdo vlastně je odpovědný za zpřístupnění po uplynutí omezení. Jestli je vyčleněná osoba, která zjišťuje, zda z autorů někdo už nezemřel a dělá to třeba každý rok... :-)
Jak pozná instituce, která dílo spravuje, zda už není chráněno, nebo ještě je furt chráněno... Nebo se o to stará další instituce? Pořádají se na to inventury? :-)

Pro Pavla
Jde mně o to, že jsem si před léty uložila netové odkazy. Teď už nejsou čitelné, protože autorský zákon. Ok, dodržuji zákony.
Nevím ale, kdy nastane doba, kdy uplyne ona lhůta 70 let. víc v tom nehledej.
-.--------
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121

Ve znění zákona, které je pro mě velmi nesrozumitelné, nevidím žádné ustanovení o uplynutí lhůty.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř říj 02, 2024 17:47

Odkaz, který jsi posílala je do digitální knihovny - to není jen tak nějaké zveřejnění díla. Ten, kdo si chce přečíst knížku v digitální knihovně musí mít registraci a je tak členem knihovny. A je to prakticky totéž, jako když přijdu do knihovny a tam si tu knížku vypůjčím. Provoz knihoven se řídí knihovním zákonem, který vůbec neznám.

A teď autorský zákon. Pozor na limit 50 let od vydání díla - to je takto napsáno hodně zaváděhjící informace.
Tzv. autorská práva se správně podle zákona jmenují "majetková práva". U těch vždy platí, že trvají 70 let po smrti autora. Pokud je autorů víc, tak 70 let po smeti posledního z nich. Trvání majetkových práv řeší § 27. Paragraf 27a pak řeší tzv. osiřelé dílo (kde se nedá najít autor) a § 27b způsob, jak se autor vyhledává. To, že to není snadno srozumitelné, uznávám. K vyhledávání autora pak přísluší ještě Příloha 2 toho zákona.

To, cos psala o 50 letech patří k výkonu díla a k výkonným umělcům - to jsou ti, kteří dílo předvádí. Tam se pak mluví o 50 letech od uvedení / předvedení / vydání díla. Ale ani tady to není vždycky 50 let, 50 let je to jen pro jiný, než zvukový záznam, pro zvukový záznam je to 70 let. Tahle problematika je řešená v § 73.

U knížky tedy platí vždycky 70 let od smrti (posledního spolu)autora. Jak a kde by se měl autor hledat (a předpokládám i zjistit, jestli už je dílo volné) je popsáno v tom § 27b + Příloha 2
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 18:38

Vše jsem napsala správně. 50 let od vydání, 70 let od úmrtí autora.
(je to také napsané psané v odkazu)

Prostá otázka: jak se zjišťuje, kdo a kde zjišťuje, že autor zemřel, (která instituce to má na starosti).
Z
edit - autor je naprosto známý, neznámé je jeho úmrtí.
Nejde tedy o osiřelé dílo

(§ 27a

(1) Za osiřelé se považuje dílo podle § 2, není-li určen jeho autor, nebo i když je určen, není nalezen ani po provedení důsledného vyhledávání podle § 27b zaznamenaného způsobem stanoveným tímto zákonem.

V příloze 2 se zjišťuje totožnost (asi neznámého) autora-.
Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » stř říj 02, 2024 18:59

Pokud se nepletu, tak stát o smrti ví, jelikož jde o tento údaj požádat ve formuláři https://portal.gov.cz/sluzby-vs/poskytn ... sobe-S1995
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 19:05

Ok, lze požádat, to víme všichni.

Kdo požádá a to žádá každý rok po 70 letech od zveřejnění?
Jde mně o mechanismus toho, jak se koná.

Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 19:19

Mezi námi, úmrtí Ladislava Vaška jsem v mezičase našla, bohužel ještě není uvedeno v digitalizovaných matrikách.
Zemřel v roce 1949.
Uplynulo tedy více než 70 let od úmrtí a samozřejmě více než 50 let od vydání knížečky.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 19:25

tady je další dílo Ladislava Vaška . pouze jeden autor

https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/vi ... 50569d679d

Doby uplynuly, rok úmrtí neuveden.

Uvedeno:
Tento dokument není možné volně prohlížet v souladu se zákonem č. 121/2000 Sb. (autorský zákon). Autorský zákon připouští zpřístupnění děl 70 let po smrti všech autorů (včetně překladatele, ilustrátora apod.) a 50 let od vydání díla.
Z
Zora

Příspěvekod zburget » stř říj 02, 2024 19:59

Pozor - 50 let od vydání se NETÝKÁ TEXTU knížky!!! To se týká PROVEDENÍ díla = zánam koncertu, divadelního představení… Je pravda, že se těch 50 let se bude týkat toho konkrétního vydání knížky. Tzn. nesmíš kopírovat a veřejně vystavit knížku, která vyšla před míň, než 50 lety, i když to bude knížka J.A.Komenského. Ale text té knížky nebo starší vydání ano, protože od smrti autora uplynulo víc, než 70 let.

Ty potřebuješ AUTORA. Tam je to ve všech případech 70 let od úmrtí.
Kdo by měl zjišťovat? ten, který se chystá na nějaký případný zásah do autorských práv. Ten, který chce dílo vydat (potřebuje souhlas autora a pak autorovi platí autorské poplatky), ten který se chystá dílo veřejně provozovat (pustit film, pustit hudbu), veřejně vystavit na internetu apod.
Kdo by zveřejnil nebo veřejně provozoval autorské dílo, které je ještě chráněné autorským zákonem, ten porušuje zákon. Ten si musí ohlídat, aby ho neporušoval.

A znovu opakuju, digitální knihovna se mimoto řídí knihovnickým zákonem. Takže veřejně ti knížku nevystaví, když ještě neuplynula lhůta 70 let od smrti autora (předpokládám, že ten tisk nevyšel víc, jak 20 let po smrti autora, takže padesátiletý limit se tě tady netýká). Abys ji viděla, musíš být členkou knihovny.

Jestli víš, že autor zemřel v roce 1949 a knížka by tak měla být vystavená veřejně, mají v digitální knihovně naprosto zbytečnou restrikci. S ohledem na objem vystavených knížek mě nepřekvapuje, že je jednoduše všechny hodí do režimu ochrany autorským zákonem a budou něco zkoumat až když se někdo ozve. Zkus jim napsat, že ta knížka by měla být už volně přístupná a uvidíš, co se bude dít. Jestli budou ochotní, zjistí si datum úmrtí autora a knížku "odemknou". Jestli se jim chtít nebude, …
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 20:04

Napsala jsem jim jako prvním :-)

Z
Zora

Příspěvekod zburget » stř říj 02, 2024 20:22

Tak určitě dej vědět, co z nich vypadne :-)
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř říj 02, 2024 20:38

ano. Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv říj 03, 2024 8:42

Z Moravské zemské knihovny mně odpovědéli :

Náš hlavní zdroj je Databáze národních autorit spravovaný Národní
knihovnou (přístupné na https://aleph.nkp.cz/), která obsahuje základní
informace o velké řadě autorů a ilustrátorů. Na příkladu té ročenky:
Ladislav Vašek
https://aleph.nkp.cz/…AUT
a Vilém Gross
https://aleph.nkp.cz/…AUT

U zahraničních autorů, kteří nejsou v Databázi národních autorit,
používáme Virtual International Authority File (https://viaf.org/), což
je mezinárodní soubor jmenných autorit.

Pokud informace nenajdeme tam, zkoušíme katalogy jiných českých
knihoven, wikipedii a nakonec vyhledávání na internetu přes google,
samozřejmě s přihlédnutím na kvalitu zdroje.
Zora

Další

Zpět na Vlastní poznatky