Genscriber maže mou práci

Nevíte si s vaším programem rady? Napište sem, a jistě Vám někdo rád poradí.

Genscriber maže mou práci

Příspěvekod Yxuq » sob zář 14, 2024 10:57

Dobrý den,
už delší dobu používám k přepisování matrik program Genscriber. Problém je v tom, že už několikrát jsem zjistil (od té doby, co jsem přepisoval Horní Dubňany), že mi program smazal veškerou práci. Od té doby, co se mi to stalo poprvé, si dávám pozor a ukládám si vždy kopii výchozího souboru, abych ho případně neztratil. Ale i tak dělám chyby. Měl jsem hotový Kyjov v letech 1760 - 1780, a program mi vyprázdnil celý soubor - kopii jsem měl uloženou s roky 1760 - 1778, takže dva přepsané roky v čudu...

Když na noc počítač zaklapnu, občas se mi stane, že nepřejde do režimu spánku, ale že se sám od sebe vypne. To se stalo i včera. Když jsem ráno počítač otevřel, byl vypnutý. Když jsem se potom podíval na svůj soubor s přepsanými zápisy z matriky, byl zcela prázdný :(. Naštěstí jsem měl uloženou kopii, takže jsem toho neztratil tolik, ale i tak mě to docela mrzí.

Proto bych se chtěl zeptat, čím je způsobeno, že Genscriber přes noc vyprázdní soubor s přepisovanými údaji. Je možné to nějak spravit, nebo tomu nějak předejít? Získat přepsané údaje zpět, předpokládám, asi možné není.

https://2i.cz/i/HlWUI
Yxuq

Oblast pátrání: Okres Třebíč - matriky Třebíč, Rudíkov, Pyšel, Vladislav, Budišov, Červená Lhota, velké množství obcí a jiných matrik, zejména v Třebíči a na sever a východ od ní - ve většině obcí v této oblasti mám nějaké přímé předky
Okres Jihlava - Bítovčice, Kamenice, Kamenička
Okres Žďár nad Sázavou - Nížkov, Veverská Bítýška, Skřinářov, Velká Bíteš
Okres Hodonín - Ždánice, Archlebov, Želetice, Žarošice, Věteřov, Lovčice, Mouřínov
Okres Prostějov - Alojzov, Myslejovice, Pačlavice, Dětkovice
Okres Písek - Smetanova Lhota, Horní Ostrovec, Nevězice, Dědovice, Křešice, Krsice, Radobytce, Písek
Rodokmen online: MyHeritage - https://www.myheritage.cz(lomítko)site-family-tree-379615331(lomítko)%C5%A1kola%C5%99

Re: Genscriber maže mou práci

Příspěvekod pavel.m » sob zář 14, 2024 12:16

Nejlepší je mačkat ctrl+s a pak zavřít ten program. Udělal jsem v tom už 20 000 záznamu a nikdy se mi to nestalo.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » sob zář 14, 2024 12:28

GenScriber používám už několik let, přepsal přes 100 tis. záznamů matrik, ale tohle se mi ještě nikdy nestalo. Tedy to, že by se mi ztratila všechna data ze souboru. Jo, když spadl, tak neuložená práce byla pryč - ale to je problém jakéhokoli programu.

Co máte za verzi? Vím, že dnes je verze 2.7.2, ale já používám pořád 2.6.9. Začal jsem ji před časem překládat a autor mi k tomu poslal verzi, kde se ten překlad dá dělat. A k nové verzi mi to zatím neposlal, já nechtěl přijí o svoje překlady, tak mám zatím pořád verzi starou.

Taky moc nechápu ten screen poznámkového bloku - jak GenScriber používáte? Já přepisuju pouze do tabulky, textové záznamy jsem ještě ani netestoval. K ničemu mi to není. Pro indexaci matrik je potřeba tabulka. A ta se ukládá do .csv souboru, který následně dozpracuju v nějakém tabulkovém procesoru typu Excel (já používám LibreOffice).
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Yxuq » sob zář 14, 2024 13:59

Mám to také v souboru .csv, ale ten otevírám v poznámkovém bloku, protože tam jde snadno např. přemístit kus zápisů, které jsou z dřívějších dat, z konce na začátek, aby šly chronologicky po sobě. Ve formátu .csv taky nahrávám obsah na Google Disk, odkud dávám svoje indexy k dispozici. Tam se to zobrazuje jako tabulka. Do Excelu jsem to zatím nikdy nepřeváděl.

Já mám verzi 2.7.2, takže tu aktuální. Není tedy přeložená, ale anglicky umím, takže mi to nevadí.

Možná je to tím, že Genscriber před zaklapnutím počítače nevypnu a nechám tam ten soubor nahraný. Když se počítač sám od sebe vypne, tak nalézám soubor prázdný. Když se mi to stalo poprvé, neměl jsem kopii souboru, tak jsem přišel myslím o roky 1693 - 1727 (farnost Horní Dubňany), a jelikož se mi to nechtělo dělat hned znovu, tak jsem pokračoval a po dokončení roku 1784 jsem se vrátil na začátek a dodělal jsem ho.

Nevím, jestli je to tím Genscriberem, nebo naopak mým novým počítačem, který mám od letošního června. Každopádně na starém počítači se mi to nikdy nestalo, na novém už tak 4x. Oba počítače jsou HP (starý ProBook, nový ZBook) a mají operační systém Windows 10.
Yxuq

Oblast pátrání: Okres Třebíč - matriky Třebíč, Rudíkov, Pyšel, Vladislav, Budišov, Červená Lhota, velké množství obcí a jiných matrik, zejména v Třebíči a na sever a východ od ní - ve většině obcí v této oblasti mám nějaké přímé předky
Okres Jihlava - Bítovčice, Kamenice, Kamenička
Okres Žďár nad Sázavou - Nížkov, Veverská Bítýška, Skřinářov, Velká Bíteš
Okres Hodonín - Ždánice, Archlebov, Želetice, Žarošice, Věteřov, Lovčice, Mouřínov
Okres Prostějov - Alojzov, Myslejovice, Pačlavice, Dětkovice
Okres Písek - Smetanova Lhota, Horní Ostrovec, Nevězice, Dědovice, Křešice, Krsice, Radobytce, Písek
Rodokmen online: MyHeritage - https://www.myheritage.cz(lomítko)site-family-tree-379615331(lomítko)%C5%A1kola%C5%99

Příspěvekod zburget » sob zář 14, 2024 18:04

CSV je primárně tabulka. Excelem to otevřete a Excelem to zase jako CSV uložíte. Jen musíte Excelu říct, v jakém je to kódování (UTF-8) a že jsou sloupce oddělené čárkou. Ale pokud si při úpravách vystačíte s poznámkovým blokem, nic zlého se nestane. Jediné, co mě napadá je, že poznámkový blok se někdy snaží tvrdošíjně k názvu souboru přidávat příponu .txt Já mám ale Win11, kde je nějaká nová verze poznámkového bloku a ta se chová jinak a .txt mi při uložení do názvu necpe. Radši to otestujte, aby nebyl zakopaný pes i v tomhle.

Jediná situace, kdy může dojít ke ztrátě dat je v okamžiku ukládání souboru - tedy GenScriber chce soubor uložit a v tom okamžiku se vypne (je vypnut). Takže jestli je v nové verzi nějaké automatické ukládání, tak to zkuste vypnout. Případně prolezte nastavení, jestli tam nejsou nějaké volby ohledně automatického uložení (v nějakém časovém intervalu, při vypnutí apod.) V mojí starší verzi GenScriberu nic takového nemám.

A ještě jeden nápad - nastavte si, aby se počítač sám nevypínal, ale přecházel do stavu hibernace = uloží si obsah RAM na disk a normálně se vypne. Po zapnutí počítače načte obsah RAM a vy můžete pokračovat tam, kde jste s prací skončil. A přitom by nemělo dojít k vypnutí GenScriberu a tím ke ztrátě dat.
Kdybych měl hádat, tak by to byla nějaké kombinace nastavení a hodně nešťastného načasování vypnutí. Což by mohlo být i tím, novým počítačem, že by se vypínal rychlej, než ten starý a zrovna akorát se při tom trefoval to té jediné milisekundy, kdy se něco podělá. Byla by to ale buď chyba Windowsů, že nechá shodit PC v okamžiku, kdy nemá potvrzené uložení dat na disku. A nebo je to ještě chyba disku, že už dá windowsům informaci o tom, že data jsou tam, kde mají být a ona to není pravda. A Windowsy klidně shodí počítač, a disk to nestihne doukládat. S tím ale nic neuděláte, to by byla opravdu chyba SW (OS nebo firmware nějaké součástky). Já bych začal tou hibernací, ona je to velice dobrá funkce.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod pavel.m » sob zář 14, 2024 18:42

Nový excel už umí sám poznat kodovaní i cim jsou sloupce rozdeleny.
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » ned zář 15, 2024 20:04

pavel.m píše:Nový excel už umí sám poznat kodovaní i cim jsou sloupce rozdeleny.
Á jé! A když se sekne, tak to komplet celé totálně rozprasí. Já ty automaty v některých věcech tak moc nemám rád…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod pavel.m » ned zář 15, 2024 20:19

Jinak včera přímo při práci spadla elektřina a když jsem pc pustil, normálně byla práce ve stavu, kdy jsem naposled zmáčkl ctrl+s. Nic se nesmazalo.
PaM
pavel.m

Zpět na Dotazy a rady