Legitimizace dítěte biologickým otcem

Co vás při bádání překvapilo, co jste objevili, o co byste se rádi podělili?

Re: Legitimizace dítěte biologickým otcem

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2024 8:59

:-), to se mně líbí, asi začnu chodit do hospody :-) , jenže tam se teď už nekouří a třba ten zákaz byl zaveden právě kvůli nedovolenému sběru vajglů a následne DNA... .
Možná, že se teď do sběru DNA zapojují i mimozemšťané, mě teď tak napadlo... ,

Já mám své výhrady, beru to docela vážně... a netýká se to fakt popelníků ani mimozemšŤANŮ... ....
--------------
https://www.denik.cz/zdravi/chrante-svo ... 30716.html
Článek se mně zdá férově napsaný, nezatracuje, ale upozorňuje na rizika. Nic víc, nic mín...

Na závěr vybírám z článku - s nadsázkou:

Internet Health Report například poukazuje na omyl společnosti Orig3n, která v roce 2018 chybně identifikovala vzorek DNA labradorského retrívra jako DNA člověka. Zároveň píše: „Se souhlasem testování vaší DNA se stanete produktem. Váš genetický kód je cenný. A vy často nemáte ponětí, které společnosti k němu mají přístup a za jakým účelem.“

Shrnuto - pokud bych potřebovala test DNA z hlediska zdraví rodiny, OK, ale na testování event. příbuzných určitě ne..

Ještě mě napadlo - reklamace, aneb jak poznám, že test DNA je udělán správně. Prostě nevím...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kolsi » úte srp 27, 2024 10:09

Chápu, pokud má člověk určité obavy např. o své soukromí a snaží se o tom zjišťovat nějaké informace. I já k tomu ze začátku neměl moc důvěru. Jenže, co jsem se zatím setkal, argumentace většiny lidí, kteří jsou proti tomu, je často založena na různých konspiračních teoriích či zaměrném vyzobávání údajných případů. Ty lidi často ani nezajímá pravda, jsou proti tomu, a tak budou argumentovat nesmyslama. Většina takových článků, co jsem četl, k argumentaci často používala různé polopravdy nebo záměrně zavádějící informace. A třeba text "Důvody proč netestovat" na webu zmíněného Internet Health Report je vyloženě lež (prý vám pak mohou vložit do vaší DNA animovaný GIF a malware, tomu fakt někdo věří?). Případ s labradorem jsem sice ještě neslyšel, ale minimálně pofidérní už je jenom to, že ten vzorek měla testovat nějaká naprosto neznámá společnost, která ani nefiguruje v žádných běžně dostupných informacích o genetické genealogii.

Můj komentář o vajglech byl založen přímo na konkrétní zkušenosti, kdy by mi vzorek jednoho člověka mohl pomoci učinit zásadní objev v mém rodokmenu, ale on ten test odmítl na základě konspiračních teorií, ačkoli jeho běžné chování jde přesně proti tomu, čím argumentoval.

"jak poznám, že test DNA je udělán správně"... minimálně tak, že ten test je anonymní, ta společnost vůbec neví, komu vzorek patří, koho vlastně testuje, a tak jde výsledky velmi snadno ověřit. Byla by asi hodně velká náhoda, kdyby mi společnost poskytla falešné výsledky a ony se čirou náhodou shodovali s lidmi, kteří zapadají do mého rodokmenu. Navíc s výsledkem dostane člověk i soubor se surovými daty, takže je velice jednoduché porovnat výsledky téhož člověka od různých společností.
kolsi

Oblast pátrání: Teplicko, sev. Plzeňsko, Rokycansko, Podřipsko
Rodokmen online: https://www.myheritage.cz/site-55200902 ... amily-tree

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2024 10:44

Snažím se chápat Vaše názory, postupy, přemýšlím nad nimi. Zatím mě tedy nic ale nepřesvědčilo. Nejsem zastáncem konspiračních teorií, to ani náhodou...

Že psa testovala nějaká neznámá společnost, ano je to asi pravda. Kolik lidí dnes ale přesně zná testovací společnosti a kdo je dokáže odborně posoudit... Nevím, já určitě ne... )

Mně asi na tom testování vadí fakt, že dnes snad ani neznáme možnosti, které v budoucnu testování DNA přinese.. V náznaku byl uveden zcela pochybné testování na možné gay chování, následně označen jako zblblost.

Bohužel vůbec netuším, na co se budou testovací společnosti zaměřovat v budoucnu...

Vzpomínám si na období před nástupem Hitlera k moci v matrikách...

Podívejte se do matrik, jak se židovští občané silou moci snažili "vymazat" svůj židovský původ. Konverze, katolická svatba, a to i u manželských párů kolem 50, 60 let... , víme o případech, kdy se narozené děti uváděly jako nemanželské s katolíkem...
Někdo někde si vzpomněl a zavedl do státního práva, že židovský původ je nesprávný...

Není to přesně sedící případ, ale co když si někdo za x let vzpomene, že vlastnost XY je nesprávná...

Je fajn, že se potkám s někým, kdo je podle testů můj příbuzný . Celkem podivně se ptám - a co s tím budu dál dělat?
Pokud je to příbuznost 2 - 3 generace zpět, většinou je znám, nebo o nich vím...
Pokud je to třeba 6. generace, 7. generace - jsou to pro mě naprosto cizí lidé, potřepeme si maximálně pravicí, a co dál?

Nevím, kde se uchovávají vzorky a nevěřím tomu, že jsou nezcizitelné, alespoň v malém procentu...
Připomíná to jeden krimi případ ze starého filmu, kdy byl na místě činu zanechán otisk prstu na skle... Ten ovšem patřil zločinci, který seděl v base... Tohle se rozpletlo, sklo bylo podstrčeno a otisk udělán záměrně...

Každý může mít svůj názor k jakékoliv věci, já tedy mám odmítavý postoj, ale to neznamená, že druhé s opačným názorem nechápu...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » úte srp 27, 2024 11:10

Ono je to těžký. Kdybych chtěl získat něčí vzorek DNA, ať už za jakýmkoli účelem, tak to dnes asi opravdu nebude velký problém. Svoje DNA vzorka opravdu zanecháváme, kde se dá, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. A en vzorek DNA tak můžu sehnat včetně identifikace, komu patří.

Testy DNA, které se dělají kvůli genealogii bývají anonymizované - společnost, která se vzorky pracuje a testy dělá, neví, komu patří. Tím neříkám, že se vzorek nedá ukrást a nějak zneužít. Chtěl jsem jen říct, že pokud by si chtěl někdo pořídit vzorek mojí DNA, tak to udělá relativně snadno bez mého vědomí. A bude jasné, že to určitě nebude dělqt s dobrými úmysly. To, že by můj DNA vzorek jakkoli zneužila nějaká laboratoř, je daleko menší pravděpodobnost. A budou si to hlídat už jen proto, že kdyby se nakonec prokeclo, že k nějaké manipulaci se vzorky dochází, tak by taková laboratoř velice rychle skončila. A ono se nakonec prokecne vždycky úplně všechno.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod kolsi » úte srp 27, 2024 11:24

Tak já ani nechci přesvědčovat. Spíše uvádět na pravou míru, protože ty informace si pak může přečíst naopak někdo, koho by to mohlo zajímat a nesprávně interpretované informace ho mohou odradit.

"Kolik lidí dnes ale přesně zná testovací společnosti a kdo je dokáže odborně posoudit" ... to je právě to, co jsem měl na mysli. Pokud mě to zajímá, tak si začnu hledat informace, vzdělávat se a postupně dojdu k odpovědím a ne že si někde přečtu jednu větu "někdo někam údajně poslal vzorek psa" a hned to budu používat jako argument proti.

Samozřejmě, že nikdo nikdy neví, co bude v budoucnu. Ale pokud bych měl mít ke všemu takový přístup, tak bych pak nemohl dělat vůbec nic a jenom se doma v koutě klepat, co by se kdy mohlo stát. Nemůžu si dělat rodokmen, protože by někdo mohl zjistit, že jsem měl židovské předky! Ale já ho mám doma v soukromí na počítači - nikdo ale nemůže vědět, jestli nám v budoucnu nenařídí svá data povinně zvěřejňovat! Já ho mám ale na papíře - můžou mě přeci vykrást! A matriky jsou věřejně dostupné, takže ty mé židovské předky si stejně může každý zjistit! Nové matriky ale dostupné nejsou - a můžem si být jisti, že to tak bude i v budoucnu? Pokud si někdo v budoucnu něco vymyslí, tak bude úplně jedno, zda jsme někam anonymně poslali svou DNA, protože on nám ty odběry nakonec může i nařídit, že? A v podobném duchu by šlo pokračovat snad u všech každodenních činností.

I kdyby byly vzorky zcizitelné, tak nastává otázka, k čemu v reálu takový ukradený vzorek bude. Kromě toho, že tím budu moct argumentovat proti testování, bude ten vzorek naprosto k ničemu. Když soused na mě bude chtít hodit vraždu své manželky, tak asi určitě poletí do Texasu ukrást můj vzorek, když ho může lehce získat 46445634 jinými způsoby.

Ono nejde vůbec o to, že najdu nějakého příbuzného. Mě vůbec nezajímá, že nějaký John Smith je můj vzdálený příbuzný, ale právě to, že na základě společné DNA pak můžu hledat průniky v našich rodokmenech a na základě toho ověřovat validitu svého stromu a zároveň dohledávat otce nemanželských dětí. Můžu tím pokračovat i dál do minulosti, propojovat jednotlivé rody, sledovat odkud můj rod přišel, nejsem omezen neexistencí matrik a dalších písemných materiálů atd. Ale jak už jsem psal v některém z dřívějších příspěvků - třeba se někdo spokojí jenom se seznamem jmen vypsaných z matrik a vůbec ho nezajímá, že ti vypsaní předkové třeba vůbec jeho předkové nejsou.
kolsi

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2024 11:48

Jak průměrně vzdělaný člověk posoudí odbornou způsobilost testovací společnosti...
Absolutně netuším...
Mám VŠ, posoudit fakt ale vůbec neumím...

Já mám vyhledáno asi 16 - 18 generací v každé linii ... Beru to jako koníček... Dozvím se hodně o historii, řemeslech, získám zeměpisné znalosti..,. , většinu míst jsem navštívila, někdy jsem pracně dohledávala, co předek dělal... čím se živil.... , třeba jak se vyráběl doma lněný olej (to mně teď prošlo hlavou).

Víc nechci, bádám si, hledám v rámci mnou vytýčených hranic...

V rodokmenu od rodičů nemám nemanželské děti v žádné generaci, (v přímé linii), což samozřejmě neznamená, že teoreticky tam nemůže být nějaké cizí... Nesahám do svědomí nikomu z minulosti, kdo chtěl , utajil, tedy spíš utajila. I když vzhledem k znalosti historických prostředí si nemyslím, že manželka si někam odskočila. Samozřejmě záleží na sociálním postavení.
Co má zůstat skryto, nechť zůstane...

Z
Zora

Příspěvekod zatec » úte srp 27, 2024 13:08

Jo, jo. Svět se mění a stále máme možnost se něčeho bát. Třeba před 200 lety se lidé báli vlaku:
"V lidech se mísila zvědavost, nadšení i strach – stavbu první parní železnice na našem území provázely různé zlé fámy a negativní zvěsti o škodlivosti této technické vymoženosti."

(zdroj).
zatec

Oblast pátrání: Jindřichohradecko
Y-DNA: R1b-Z43

Příspěvekod Zora » úte srp 27, 2024 14:17

:-), taky se děti bály polednice a vodníka... Z
Zora

Příspěvekod kolsi » stř srp 28, 2024 7:42

Zora píše:Jak průměrně vzdělaný člověk posoudí odbornou způsobilost testovací společnosti...
Absolutně netuším...
Mám VŠ, posoudit fakt ale vůbec neumím...

Úplně stejně jako jakoukoli jinou odbornou věc. Žádný učený z nebe nespadl, všichni nějak začínali a i při začátcích s klasickou genealogií jsme se kolikrát museli poradit se zkušenějšími. Stejnou otázku by šlo položit u 50 našich běžných činností a přesto nad ní nepřemýšlíme. Takže nechápu její smysl, pokud tedy nemá jít jenom o pokus si do DNA testování kopnout za každou cenu.

Zora píše:Já mám vyhledáno asi 16 - 18 generací v každé linii ... Beru to jako koníček... Dozvím se hodně o historii, řemeslech, získám zeměpisné znalosti..,. , většinu míst jsem navštívila, někdy jsem pracně dohledávala, co předek dělal... čím se živil.... , třeba jak se vyráběl doma lněný olej (to mně teď prošlo hlavou).

Víc nechci, bádám si, hledám v rámci mnou vytýčených hranic...

V rodokmenu od rodičů nemám nemanželské děti v žádné generaci, (v přímé linii), což samozřejmě neznamená, že teoreticky tam nemůže být nějaké cizí... Nesahám do svědomí nikomu z minulosti, kdo chtěl , utajil, tedy spíš utajila. I když vzhledem k znalosti historických prostředí si nemyslím, že manželka si někam odskočila. Samozřejmě záleží na sociálním postavení.
Co má zůstat skryto, nechť zůstane...

Uvedené situace byly pouze možné příklady, co lze díky DNA testům zjistit. Nikdo dopředu neví, co tím objeví. Dalším příkladem může být, že jsem díky tomu zjistil, že moje praprababička měla ještě sestru a bratra, o kterých jsem nevěděl, protože se narodili o 30 km jinde a nikde nebyl záznam, že se rodina na 5 let odstěhovala za prací úplně do jiné lokality. A získal jsem tak od vzdálených příbuzných fotografii z roku 1890, na které je jejich dům a před ním celá familie.

A pokud to někoho nezajímá, tak to chápu. Někoho zase nemusí zajímat patrání po předcích vůbec - minulost má přeci zůstat skryta v minulosti, ne?
Nechápu pak ale potřebu toho, kterého to nezajímá, na takové téma vůbec reagovat a neustále dohledávat argumenty proti testování.
kolsi

Příspěvekod Zora » stř srp 28, 2024 9:00

Vypadá to, že do testování DNA kopu.
Není to tak, jen já sama za sebe této metodě naprosto nedůvěřuji. Napsala jsem své důvody, proč nemám důvěru, proč mám (sama za sebe) výhrady. Brala jsem vše vážně, jen samozřejmě na "argumenty" typu obavy z jedoucího vlaku, sbírání vajglů z popelníku.... reaguji stejně nepřiměřeně.

Posoudit metodu testovaní DNA nemusím, ale jak posoudím jednotlivé, řekněme laboratoře, nebo firmy, které "někam" dodávají biologický materiál, to fakt neumím. Mohu se zdát hloupá, l s minimálním rozhledem, ale neumím.
Co si přečtu na wiki, nikdy není samozřejmě průkazné a zde se v případě "laboratoří" jedná , jak to napsat, o osobní bezpečnost (možná to zní nadneseně, nic lepšího mě nenapadá).

Končím tím, co jsem napsala na začátku . tehdy i teď bez kopání.

Moje odpověď - nemám fakt k této metodě důvěru... Ne kvůli výsledkům, ale kvůli genetickému materiálu - manipulace, uchovávání.
Každý jsme nějaký, já jsem v tomhle moc divná... :-) Z
Zora

Příspěvekod zatec » stř srp 28, 2024 9:33

Zora píše::-), taky se děti bály polednice a vodníka... Z

Tak tohle přirovnání moc nesedí, polednici a vodníka nelze řadit do vědeckého pokroku ani do technických vynálezů.

Genetická genealogie neznamená ohrožení té klasické. Naopak je to další krok. Zoro, prosím pochopte, my co už využíváme genetiku, chceme otestovat naše babičky a dědečky dokud tu s námi jsou. Je to pro nás velmi důležité. A proto nechceme aby se tu šířil iracionální strach z něčeho neznámého. Bohužel v dnešní době dezinformací je vidět, jak se negativní věci šíří daleko rychleji, než ty pozitivní.

Doporučuji zajímavé čtení:

Devatero mýtů klasické a genetické genealogie
https://gengen.cz/devatero-mytu-klasicke-a-geneticke-genealogie
Např.:
Mýtus 8. Testování DNA může ohrozit bezpečnost mou a mé rodiny. Policie může zneužít mou DNA.
zatec

Oblast pátrání: Jindřichohradecko
Y-DNA: R1b-Z43

Příspěvekod Zora » stř srp 28, 2024 9:36

OK. Z
Zora

Předchozí

Zpět na Vlastní poznatky