dohledání úmrtí Pavlína Votápková/VYŘEŠENO

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

dohledání úmrtí Pavlína Votápková/VYŘEŠENO

Příspěvekod Koryna » čtv čer 20, 2024 21:07

]Dobrý den, zkouším o pomoc Vás zkušenější, marně se snažím dohledat záznam o úmrtí Pavlíny Votápkové, bohužel o ní nemám příliš informací.
Po velmi dlouhé době, jsem našla záznam z matriky narození a sňatku (také vím, že se rozvedla - možná měla pak další rodinu a nové příjmení - to ale bohužel nevím).

Z matriky jsem dostala doslovný výpis z matriky narozených, který přikládám do přílohy a také odkaz na matriku sňatku.

Z toho všeho vím, že se narodila na Praze 3, , dom. př. v době sňatku Krchleby (Čáslav), jinak se vše točilo kolem Prahy 3. Snažila jsem i projít hřbitovy, ale problém je, že mohla mít už jiné příjmení, pokud se znovu vdala. Její první manžel zemřel v roce 1974 a byly od sebe 2 roky, takže počítám, že zemřela plus mínus kolem tohoto roku, poslední věc, která mě napadá je požádat pražskou matriku, zda by prohledali knihu, ale dám jim rozmezí např. 10 let a to si myslím, že mě pošlou do háje :)

nemáte nějaký nápad, jak bych mohla ještě pátrat?
moc děkuji!!! Kory

2.jpg

1.jpg

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=04B5713249564E59BF020C5DBD90985A&scan=109#scan109
Naposledy upravil Koryna dne pon črc 29, 2024 20:54, celkově upraveno 1
Koryna

Re: dohledání úmrtí Pavlína Votápková

Příspěvekod zburget » pát čer 21, 2024 9:25

Chtělo by to pohledat ten případný druhý sňatek.
Problé je, že se mohla vdáva úplně kdekoli. Po rozvodu mohla z Prahy odejít a na přelomu 50. a 60. let 20. stol. se mohla vdát klidně až někam na Slovensko. Zemřít mohla taky vlastně kdekoli. Po rozvodu mohla odejít do rodné obce, žít tam a zemřít v okresní nemocnici. Nemusela být pohřbená, ale zpopelněná a urna s popelem taky mohla skončit kdoví kde. Tohle může být hledání jehly v kupce sena.

Měla nějaké děti? Dá se najít jakákoli žijící rodina? Potřebujete aspoň nějaké vodítko, kterým směrem dál pátrat.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Koryna » pát čer 21, 2024 12:52

Napadlo mě též, hledat další sňatek, jenže si říkám, že se taky vdát znovu nemusela a jak říkáte, mohla se pak přestěhovat opravdu kamkoli. Zkusím i tak kouknout po druhém sňatku, a dále mě napadlo zkusit prohledat matriky, odkud pocházel její otec (Josef Votápka z Krchleb u Čáslavi) a matka (Marie rozená Vovesová z Prahy V. u té jsem dohledala narození v https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=A3D770897A2D4763871F2A135B0B8CBD&scan=332#scan332
zde tedy nechápu, proč je přeškrtlý otec, myslíte, že to může být omyl v zápisu?

Dítě měla Ladislava Macháčka a o něm jsem zjistila téměř vše: narodil se 27.4.1937 na Žižkově, a zemřel 16.11.1989, byl zpopelněn a jelikož si po dobu 2 let nikdo nevyzvedl urnu, byl uložen v Ďáblicích, resp. vysypán do spol. hrobu u kříže, kam ukládali urny, o které nikdo neměl zájem :(
Jediný žíjící osoba je můj táta (byla to jeho babička) ale on tuto rodinu nikdy nepoznal, tak o nich absolutně nic neví.

Zkusím ještě matriku na P3 jelikož se tam narodila a i nákou dobu žila, možná zbytečně ale za pokus to stojí :-) pak už nevím, kde bych mohla pátrat, opravdu je to jak jehla v kupce sena :-(
Koryna

Příspěvekod zeter » pát čer 21, 2024 13:11

je to přímá příbuzná, můžete si úmrtí nechat oficiálně vyhledat v evidenci obyvatel - podle mě je to v tomhle případě nejlepší cesta, ušetříte si spoustu hledání, dost možná marného.

https://www.mvcr.cz/clanek/vydej-udaju- ... vatel.aspx

EDIT: a u toho zápisu je důvod přeškrtnutí přímo napsaný: "otec byl jiný, dle doznání matky; týž zemřel - načež provdala se za Suka"
zeter

Příspěvekod Koryna » pát čer 21, 2024 14:30

Skvele tak o tomto jsem netusila, hned se jdu vrhnout na podání žádosti, moc ste mi pomohl!! Nevedela jsem o teto moznosti a take dekuji za info k zápisu matrice, nedokazala jdem to precist.
Koryna

Příspěvekod hovorkas » sob čer 22, 2024 9:29

Koryna píše:
Dítě měla Ladislava Macháčka a o něm jsem zjistila téměř vše: narodil se 27.4.1937 na Žižkově, a zemřel 16.11.1989, byl zpopelněn a jelikož si po dobu 2 let nikdo nevyzvedl urnu, byl uložen v Ďáblicích, resp. vysypán do spol. hrobu u kříže, kam ukládali urny, o které nikdo neměl zájem :(
Jediný žíjící osoba je můj táta (byla to jeho babička) ale on tuto rodinu nikdy nepoznal, tak o nich absolutně nic neví.

Jestli to dobře chápu, Váš otec je synem toho Ladislava Macháčka (syna Pavlíny Votápkové - Macháčkové), s kterým se ale nestýkal? Je jasné, že zde těžko budete rozebírat konkrétní věci u žijících osob. Jen dávám do úvahy, jestli ohledně toho důvodu, že se Váš otec s touto částí rodiny nestýkal, nemůže existovat nějaká dokumentace na nějakých úřadech / soudech, o kterou by mohl Váš otec nebo asi i Vy jako přímý potomek zažádat. Ovšem, i kdyby taková dokumentace existovala, je otázkou, jestli nebyla např. skartována. A asi je také málo pravděpodobné (ale ne vyloučené), že by tam byly informace o Pavlíně Macháčkové - Votápkové jako babičce.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod Zora » sob čer 22, 2024 10:19

Tohle všechno zřejmě kolegyně již absolvovala.

U Ladislava Macháčka došlo velmi pravděpodobně k adopci - proto rozdílná příjmení. Pavlína byla provdaná Votápková, ale ne Macháčková, druhou teor. svatbu kolegyně hledá.
Nedomnívám se, že by kdekoliv v "soudních či jiných spisech" bylo zaznamenáno úmrtí Pavlíny.

Pokud jde o období, řekněme mimo matriční zápisy, je složité racionálně poradit. To důležité bylo řečeno.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod hovorkas » sob čer 22, 2024 11:11

Zora píše:
U Ladislava Macháčka došlo velmi pravděpodobně k adopci - proto rozdílná příjmení. Pavlína byla provdaná Votápková, ale ne Macháčková, druhou teor. svatbu kolegyně hledá.
Nedomnívám se, že by kdekoliv v "soudních či jiných spisech" bylo zaznamenáno úmrtí Pavlíny.

Z

Vaší reakci nerozumím. Vždyť kolegyně přiložila matriční zápis narození Pavlíny Votápkové, kde je otcem J. Votápka a odkaz na matriční záznam sňatku, kde jsou uvedeni snoubenci L. Macháček nar. 1913 a P. Votápková narozena 1915.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod Zora » sob čer 22, 2024 11:46

ejhle,. záznam mně unikl.

To ovbšem nic nemění na tom, že by někde bylo umrtí Pavlíny . Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Koryna » sob čer 22, 2024 22:15

Všem děkuji za reakce a podněty.

Nene můj otec je jeho vnuk :-) Můj otec Ladislav Macháček je syn Ladislava Macháčka *1937 + (Jiřiny Volešákové) a ten je syn Ladislava Macháčka *1913 + (Pavlíny roz. Votápkové).
A dnes slavím úspěch jelikož jsem dohledala otce Macháčka *1913 :))) po celém dni.

Každopádně jsem posílala žádost na MV podle rady ZETER. A počkám s čím se ozvou a prozatím zkusím bádat po mužské linii.
Koryna

Příspěvekod hovorkas » ned čer 23, 2024 9:25

Zora píše:ejhle,. záznam mně unikl.

To ovbšem nic nemění na tom, že by někde bylo umrtí Pavlíny . Z

Dovoluji si požádat Zoru, aby se vyvarovala neadekvátně kategorických vyjádření "To důležité bylo řečeno." "To ovbšem nic nemění na tom, že by někde bylo umrtí Pavlíny" Dovedu si představit situace v souvislosti s Ladislavem Macháčkem narozeným 1937 a jeho synem, které by byly řešeny úředně, a ze kterých by se tedy mohly dochovat dokumenty, kde by mohla být informace o jejich matce/babičce (např. když by u ní syn bydlel, tak tehdejší bydliště a případně po roce 1960 po rozvodu její nové příjmení po případné svatbě, v případě nějaké tragické události by tam mohla být i ta informace o úmrtí). Já jsem ten svůj obecný názor napsal u vědomí, že podle počtu příspěvků a jedné zmínky v jejím textu není kolegyně Koryna zatím tolik zběhlá v hledání genealogických informací a že zdroje informací jsou doopravdy různé. Ale zároveň jsem přeci psal, že vidím pravděpodobnost úspěchu nalezení relevantní informace touto cestou jako hodně nízkou. Mohlo by to ale být jinak, pokud by kolegyně koryna věděla, že nějaká rodinná záležitost se řešila a ukázalo se, že dokumentaci nemají v rodinném archívu.

Samozřejmě je teď nejnadějnější cesta, kterou poradil ZETER, s tím souhlasím. Docela by mě zajímalo, jestli je tato cesta vždy úspěšná, pokud došlo ke změně příjmení, a neví se rodné číslo. Ale pokud se ví rodné jméno a datum a místo narození, jako v tomto případě, tak věřím, že ano.

Já jsem přeci svůj příspěvek napsal v upřímné snaze aspoň trochu pomoci s tím, že tam nebyla žádná nepravda a nevyvolával jsem plané naděje. Je na kolegyni Koryně, zda ji to k něčemu bude nebo si vyhodnotí, že ji to je v jejím případě k ničemu. Ale nechte to Zora prosím na ní. Nejsem neomylný já, ale ani Vy. A jste to Zoro Vy, kdo si v tomto případě neprostudoval podklady a pak tady psal nepravdivé informace jako fakta a o mě jste tím pádem tvrdila, že píši nepravdu. To že se ani nedokážete omluvit, také o něčem svědčí.

Přeji kolegyni Koryna plno úspěchů v genealogickém hledání a nejen v něm.
hovorkas

Příspěvekod Zora » ned čer 23, 2024 11:47

Kolega HovorkaS,
mám svůj názor, ten jsem napsala. Nic podstatného k omluvě Vám tam nevidím...

Přeji kolegyni Koryně, ať najde, co hledá, ráda ji v tom zdarma pomůžu v matrikách.

Kolega HovorkaS - zcela jistě Koryně nabídnete své genealogické služby,
https://www.ekatalog.cz/firma/218380-mg ... ykora-phd/

mohl byste, HovorkaS, udělat dobrý skutek a kolegyni dohledat potřebné zdarma místo rad...

C
Zora

Příspěvekod hovorkas » pon čer 24, 2024 6:27

ad Zora 11:47

Vám chybí argumenty, takže Váš komentář je s čestnou výjimkou přání kolegyni Koryně zapšklé plkání nerelevantních nesmyslů. Ale přesto takové jednání je pro ostatní lidi, proti kterým se vymezujete, nebezpečné, protož vy se manipulativně snažíte svým způsobem psaní nespravedlivě dehonestovat oponenty, a to resultativními a zároveň nesmyslnými tvrzeními s podtónem, co to jsem za špatného člověka, když to neudělám a pokud ano tak za peníze. Např. Ten Váš odkaz na nějakou webovou stránku je zcela nerelevantní, o ničem takovém jsem nepsal a žádné placené genealogické služby nenabízím (tzn. pokus o manipulativní jednání - jsem ten zlý, který bude chtít určitě zaplatit). Nebo Vaše formulace "... mohl byste, HovorkaS, udělat dobrý skutek a kolegyni dohledat potřebné zdarma místo rad...." Je také vysoce manipulativní. protože okolí opět do podvědomí podsouváte, že dělám svou činnost zde na fóru pro peníze (užití slov dobrý skutek, zdarma). Chcete říci, že jsem zde na fóru nikdy nikomu nezištně nepomohl? Podívejte se do mých příspěvku...... A peníze jsem samozřejmě nikdy nechtěl a samozřejmě mě to nikdy ani nenapadlo.

Ještě k té poznámce, abych udělal něco místo rad. Dovoluji si připomenout, že toto fórum je už z podstaty založeno na tom, že se zde snažíme si navzájem dávat rady. Já se snažím být jedním ze členů tohoto fóra, ale samozřejmě bez jakýchkoliv snah se nad někoho vyvyšovat, s vědomím svých možných chyb a proto s častou kontrolou faktů a to na rozdíl od Vás kdy se pořád chováte, jako byste měla patent na rozum. Takže pokud někomu RADÍTE, aby se zde nedávaly rady, tak píšete nesmysly a pokud byste byla v těchto nesmyslech konzistentní, musíte chtít zrušení tohoto fóra jako celku.

A ta Vaše formulace "....Nic podstatného k omluvě Vám tam nevidím..." Z toho je vidět, že si uvědomujete, že tam důvod k omluvě je. Ale vy si věc místo prosté omluvy, kterou by se situace vyřešila (stačilo by prosté omlouvám se - byla by to omluva i ostatním za uvedení mylné informace), v mysli relativizujete a uděláte z toho neadekvátní závěr, že se omlouvat nemusíte. Hlavně že uspokojíte své ego pokusem o nespravedlivou dehonestaci jiného člověka.
hovorkas

Příspěvekod Zora » pon čer 24, 2024 6:53

Nic dalšího už nechci přidávat.

Z
Zora

Příspěvekod Zora » pon čer 24, 2024 9:59

edit

Omlouvám se za označení profigenealogem, to opravdu nemohu doložit.
Budu se snažit chodit na fórum jen tehdy, když budu potřebovat sama něco přečíst a pokusím se nevšímat dalších příspěvků.

Z
Zora

Další

Zpět na Otázky a odpovědi