Digitalizace matrik do r. 1949

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Digitalizace matrik do r. 1949

Příspěvekod Mistr Jan » pon kvě 27, 2024 23:21

Dobrý den,

v roce 1949 došlo ke změně legislativy, všechny matriční byly knihy ukončeny a jejich nové vedení bylo svěřeno národním výborům. Znamená to tedy, že se letos, resp. příští rok dočkáme digitalizace obrovského množství matrik.

Avšak jsem nikde nezaregistroval, že by o tom archivy nějak ve velkém mluvily, anebo představily svoje plány, konec konců se jedná o nesmírný objem, to se nestihne jen tak za týden.
Tady jsem viděl, že kolega sdílel vyjádření MZA: viewtopic.php?f=7&t=14798&p=281262 ... avšak co jsem se tak zběžně koukal, třeba SOA Praha ve svých dokumentech na toto vůbec nenaráží.

Než začnu podrobněji hledat, zeptám se zde: neznáte prosím někdo nějaké specifické (třeba i běžně neveřejné? :-)) podrobnosti co se této nadcházející digitalizace týče? Ať už jsou z jakéhokoliv oblastního archivu v Česku.

Díky,
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Re: Digitalizace matrik do r. 1949

Příspěvekod pavel.m » úte kvě 28, 2024 7:26

Nechtěl bych být obsluha skeneru kdekoliv v archivech v aktuální době. :D Ale je pravda, že to info mi taky chybí. Ptal jsem se na to v Badatelně v Opavě a tam mi nic extra neřekli, budou to asi skenovat podle toho jak to přijde.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod mix59 » úte kvě 28, 2024 8:12

Já to zjišťoval dotazem u SOA Třeboň, kde byly poslední přírůstky matrik zveřejněny v dubnu 2022 a od té doby nic. A odpověď mne vůbec nepotěšila - další hromadný příjem matrik bude až v roce 2025. Kdy budou dostupné online, resp. jak rychle budou digitalizovány, to tam nyní neví... :cry:
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod pavel.m » úte kvě 28, 2024 8:35

Ano, Třeboň to sbírá snad co 4 roky.
PaM
pavel.m

Příspěvekod Zora » úte kvě 28, 2024 8:56

tech.
- obsluha skeneru v MZA - psali, že to dělají mormoni. tak to dělají pro svou potřebu především... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » úte kvě 28, 2024 9:19

Mormoni skenují pozemkové knihy. Matriky skenuje MZA samo (nyní i na novém skeneru). Konkrétně já si psal s paní Kovářovou.
PaM
pavel.m

Příspěvekod Zora » úte kvě 28, 2024 9:27

Tak to jsem ráda :-),
skenování matrik mormony bylo, řekněme, nehodnoceno pozitivně v nějaké zprávě z kontroly na MZA před pár lety. Tak teď dostali nový skener na matriky a mormoni smějí dělat gruntovnice... že bych tomu rozuměla, to říct nemohu...
Ale jsme vděčna za výsledky, ať skenuje kdo chce, co chce.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mistr Jan » ned čer 02, 2024 18:25

Díky všem za odpovědi, tak to asi není jen dojem, že se o praktickém provedení příliš mnoho nehovoří. :-)
J
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Zpět na Otázky a odpovědi