VYRESENO Je to jedno nebo dvě děti

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYRESENO Je to jedno nebo dvě děti

Příspěvekod wonders » ned kvě 12, 2024 17:48

Dobrý den.
Mám v rodokmenu tento zápis a už nějakou dobu si lámu hlavu jestli se jedná o dvojčata k čemu bych se sám přikláněl a nebo se jedná o jedno dítě s dvěma jmény.

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/10499/161

prostřední zápis vpravo.

Ještě doplním že o dva roky dál se narodí znova dítě se jménem Pavel ale pokud jsou to opravdu dvojčata tak to první neumřelo.

Děkuji za radu.
Naposledy upravil wonders dne ned kvě 12, 2024 18:36, celkově upraveno 1
wonders

Re: Je to jedno nebo dvě děti

Příspěvekod Zora » ned kvě 12, 2024 17:56

est filius legitimus Mathias Paulus

je pokřtěn syn Matěj Pavel.

pokud jsem tedy trefila správný prostřední zápis...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod wonders » ned kvě 12, 2024 18:04

Dobrý den Zoro.
Ano je to on. Já jen že jsem nikdy nic podobného ještě neviděl že by byl pokřtěn hned dvěma jmény a také mi tam nesedí ta čárka mezi jmény. V těchto starých zápisech ale netuším jak se eventuelně zapisovala dvojčata proto se raději ptám. Mám se teda na 100% přiklonit k tomu že je to jen jedno dítě?
wonders

Příspěvekod Zora » ned kvě 12, 2024 18:26

Na sto procent je to jeden syn.

U dvojčat bývá uvedeno dvojčata, nebo první potomek , druhý potomek, většinou je také větší počet kmotrů .
Provorozenectví a druhorozenectví se udávalo často. (primo, secundo)

Dvě křestní jména dávali rodině z ekonomicky lépe zajištěných rodin, nebo z vážených rodin, dost často také proto, že farář nabízel jména podle světců kolem narození a rodiče chtěli jiné jméno...většinou po dědečkovi dítěte. To mám vyčteno z matrik, ne tedy z nějaké odborné literatury.

Matyáš má v součastnosti svátek 24. února, a když se podíváte kolem Vašeho zápisu, objevuje se tam u kluků toto jméno vícekrát.

Tak si Vaši předci za to druhé kř. jméno připlatili...

V jedné farnosti naopak křtil farář skoro vždy dítě dvěma jmény, správný důvod neznám, ale je možné, že si tím vylepšoval finanční situaci.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod wonders » ned kvě 12, 2024 18:35

Děkuji za vysvětlení. Zas vím o něco více.
wonders

Zpět na Otázky a odpovědi