Jaké jsem národnosti?st.občanství?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jaké jsem národnosti?st.občanství?

Příspěvekod danny99 » ned pro 02, 2012 16:22

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaké jsem národnosti, protože to pořád nevím.
Otec - slovenské
Matka - ???

Děd - slovenské
Babička - slovenské

Děd - rusínske (ale žili na Slovensku dlouhá léta)
Babička - české

Narodil jsem se v Česku.

Předem děkuji za odpověď.
danny
danny99

Re: Jaké jsem národnosti?st.občanství?

Příspěvekod Zora » ned pro 02, 2012 17:15

Ahoj, stačí si přečíst wiki:
http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodnost
národnost:
Podle definice použité při sčítání lidu 2011 se národností rozumí příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině. Dále podle této definice není pro určení národnosti v České republice rozhodující mateřská řeč ani řeč, kterou člověk používá nebo lépe ovládá, ale jeho vlastní rozhodnutí. Je možné se hlásit k jedné i více národnostem nebo také k žádné.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%8Danstv%C3%AD
občanství:
Občanství znamená příslušnost k politické skupině (původně to byla příslušnost k městu, dnes se jedná obvykle o příslušnost ke státu). Tato příslušnost je spojena s nějakými právy. Ten, kdo je držitelem těchto práv, je občan. Každý občan má své povinnosti a práva, od osmnácti let má každý občan právo volební. Občan může mít dvě i více občanství, pak se nazývá bipolitou. Pokud nemá žádné, apatridou (bezdomovcem v právním smyslu).

Občanství je často zaměňováno se státní příslušností. Je ale možné mít určitou státní příslušnost bez možnosti vykonávat svá občanská práva, je také možné vykonávat občanská práva bez přidělení státní příslušnosti.

Pro tebe bude asi platit:
nad národností se zamysli sám, tu si ve svém dalším životě můžeš nejen určit, ale i v budoucnu změnit.

státní příslušnost - občanství si neseš v tomto případě po rodičích. Někdy po rozdělení Česka a Slovenska jsme všichni dostávali do OP razítko, kde byla určeno - zda Česko nebo Slovensko.
Pokud bys chtěl být občanem jiného státu, než právě jsi, potom každý stát má svá vlastní pravidla pro udělování občanství, většinou spojená s žádostí, délkou trvalého pobytu na území onoho státu a velice často i se složením příslušných "občanských zkoušek" - ověření znalosti konk. jazyka a dějin.
K takto získanému občanství se nemusí vázat vždy všechna občanská práva a povinnosti, třeba v USA ten občan, který se nanarodil na území USA, nemá právo kandidovat na prezidenta USA.
V některých státech platí také možnost, mít dvojí (násobné) občanství.
Českou legislativou jsou dány vyjímečné případy, kdy je možno mít české i slovenské občanství.
Pro zmírnění křivd je trošku jinak postupováno u českých emigrantů.
Např. emigranti z období po r. 68 dostávali zpět po r. 89 neoprávněně odejmuté české občanství a mají tedy dvojí občaství (české- k tomu novému nabytému v zahraničí), i když naše legislativa jinak dvojí občanství neumožňuje:-)))
Zora
Naposledy upravil Zora dne ned pro 02, 2012 17:52, celkově upraveno 3
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod even » ned pro 02, 2012 17:18

even

Příspěvekod danny99 » ned pro 02, 2012 17:41

moc děkuji. :)
danny99

Zpět na Otázky a odpovědi