Rozlišení data narození / data křtu

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Rozlišení data narození / data křtu

Příspěvekod IvoD » čtv lis 29, 2012 10:12

Ahoj všichni,

rozlišujete (resp označujete nějak - např. hranatými závorkami [] apod. - ať už na papíře nebo v SW), že datum narození u starých záznamů zjištěných z matrik není skutečným datem narození ale datem křtu? Je na to nějaká konvence nebo doporučení?

S pozdravem

IvoD
IvoD

Re: Rozlišení data narození / data křtu

Příspěvekod Jan » čtv lis 29, 2012 10:52

Ničím se nerozlišují, solidní SW má možnost zadání jak narození tak křtu. Ve většině případů byl zájem pokřtít dítě
co nejdřív a to bylo ve stejný den co se narodilo. Navíc zadání data do závorek je špatně zadané datum a většina
SW ho označí za špatné zadání. Standard GED to nepřipouští.
Jan

Příspěvekod IvoD » čtv lis 29, 2012 11:36

Dík za info. Používám Ahnenblatt a ten umožňuje zadávat datum křtu i narození a umožňuje zadávat i text do datumových polí (napřed jsem to považoval za nevýhodu, ale později jsem přišel na to, že je to vhodné - můžu přímo např. do data úmrtí připsat třeba (N) jako poznámku, že datum nepochází z matriky úmrtí, ale z poznámky zapsané matrikářem do matriky narození. Pro mne je to výhodné že na první pohled vidím, co je neověřená informace a k čemu se musím vrátit.

Trochu se mi příčí zadávat informace, o kterých vím, že nejsou podložené, bez toho, že bych na to nějak upozornil :(
IvoD

Příspěvekod Jan » čtv lis 29, 2012 12:32

Že program připouští zadání N k datu neznamená, že je to správně. Vyexportujte si GED soubor a udělejte si kontrolu
v programu z tohoto odkazu: http://www.tcgr.bufton.org/gedpad.htm
Uvidíte co neodpovídá standardu GEDCOM. Při Vašem zadání dat pak budete mít problém při použití GED souboru v jiných
programech. Na př. zápis data abt 12.12.1878 je ve standardu - okolo 12.12. 1878, aft - po nebo bef - před. Mělo by to
fungovat i v Ahnenblattu. Zápisy dat mohou mít pouze tento formát 11.11.1878, 11.1878 nebo 1878, použití třeba otazníků
je chyba. Ty uvedené zkratky stačí na to co potřebujete a mají lepší vypovídací schopnost než Vámi požité N.
Jan

Příspěvekod IvoD » čtv lis 29, 2012 13:41

To, že nebudu moct GEDCOM naimportovat do jiných programů mne v tento okamžik netrápí, stejně v tento okamžik vše dělám v Ahnenblattu (tam fungují u datumů i české předložky od a do - program to do GEDCOMu překládá jako FROM a TO). Zkratka (N) v datu úmrtí pro mne znamená, že toto datum je opsané z matriky narození, ale stejně musím pro něj najít matriku úmrtí a ověřit to - pak tu zkratku odstraním. Zkratkami aft nebo bef tento příznak nenahradím. Pro tuto chvíli preferuji mít rychle přehled o tom, co ještě musím doplnit. Až to všechno doplním (těchto nestandartů mám jen pár), budou data čistá.

A nikdo jiný nepotřebuje rozlišovat přesné datum narození od nepřesného (odvozeného od data narození)?
IvoD

Příspěvekod alenas » čtv lis 29, 2012 14:00

Ve starších matrikách datum narození nezjistíte, uvádělo se pouze datum křtu. Protože úmrtnost novorozeňat byla vysoká, každý měl snahu své dítě pokřtít co nejdříve. A nad Gedcom-em nelámejte hůl, jednou se bude hodit, existuje spousta dalších programů. Opravovat celý rodokmen ručně není žádná radost. Pokud jde o matriky úmrtí, hlavně ty starší, tak na ně moc nespoléhejte, rozdíl skutečného a uváděného věku kolem 5-7 let není výjimkou.
Aš.
alenas

Příspěvekod duros » čtv lis 29, 2012 14:40

Ako napisali Jan a alenas - naprosty suhlas. Nikdy nehovor nikdy! Tiez som si myslel, ze uplne si vystacim s programom Ancestry. Situacia ma casom donutila pouzit aj ine programy a tu sa v plnej nahote prejavili problemy nestandardnych zapisov (to uz nehovorim o zdrojoch).
Osobne uvadzam datum narodenia, ak ho viem. Ak mam uz len datumy zo starsich matrik, kde sa zapisovali iba krsty - s tym nic nenarobim (a tak to robia podla mna vsetci) - tvarim sa, ze datum narodenia je ten, ktory je uvedeny v matrike krstu. Pokial ide o datumy, ktore mi vyplynuli z inych matrik, alebo zdrojov, uvadzam ich na ich prave miesto (narodenie, umrtie, sobas), ale v zdrojoch uvadzam zdroj, z ktoreho cerpam zatial (napr. rodna matrika pri umrti, ci sobasi). Az ked mam zapis z prislusnej matriky - umrtnej, ci sobasnej - uvadzam ten datum a zdroj prepisujem.
duros

Příspěvekod IvoD » pát lis 30, 2012 7:45

Ahoj,

nad GEDCOMem hůl nelámu - sám ho používám tak, že si z Ahnenblatu vyexportuji data právě do GEDCOMu a pro tento otevřený formát si programuji kontroly. Těch nestandartů v datumech mám v rodokmenu jen pár a právě podle toho je můžu vyhledat pro další opravu popř. doplnění (mám je nestandartně zapsané právě proto, že ověřenou informaci o datu nemám a musím ji ještě vyhledat).

OK - nestandarty převedu na standarty za použití zkratek ABT (about - okolo), BET (between - mezi dvěma daty oddělenými pomlčkou), BEF (before - před), AFT (after - po) - napadá vás ještě nejaká užitečná zkratka? A jako kontrolu si napíšu podmínku, že datum je uvedeno bez uvedení odpovídajícího souboru se skenem rodného listu popř. zápisu v matrice. Přesvědčili jste mne :).

V tomto dotazu mi šlo o to, jestli si neděláte těžkou hlavu z toho, že do data narození píšete datum, které není opravdu ověřené (a může se lišit od data křtu, i když jak uvádíte nemusí). Příklad je František Palacký - v matrice je datum křtu 17.6.1798, ale datum narození je 14. Pokud by to nebyla tak "profláknutá" osoba, tak bych do data narození klidně zapsal 17. a bylo by to špatně. Jde mi čistě o ten příznak, že datum narození nemusí být 100%-ně správně, ale že vychází z data křtu. Ale možná jsem jen zbytečný puritán ...

Dík za vaše názory.
IvoD

Příspěvekod stanley4 » pát lis 30, 2012 8:23

IvoD píše:...do data narození píšete datum, které není opravdu ověřené (a může se lišit od data křtu, i když jak uvádíte nemusí)... Jde mi čistě o ten příznak, že datum narození nemusí být 100%-ně správně, ale že vychází z data křtu.

Overené to nie je, ale hodnovernejší zápis nezískate.
Čo sa týka príznaku, môže ním byť dátum samotný, keďže dátum narodenia sa zapisoval až od určitého času (nebolo to všade rovnako, treba si zistiť miestne), vo všetkých starších zápisoch je dátum krstu. Nie je to dokonalé riešenie (hlavne ak pátrate vo viacerých oblastiach), ale zhruba by to fungovať mohlo...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Zpět na Otázky a odpovědi