Co znamená PUTNIK a ČTVRTNIK

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Co znamená PUTNIK a ČTVRTNIK

Příspěvekod anaji » ned lis 25, 2012 14:33

Dobrý den,
prosím o radu, zda se někdo nesetkal s termíny PUTNIK a ČTVRTNIK. Obojí jsem našla v matričním zápisu u osob jako "povolání". Pokud tedy dobře čtu. Putnik možná poutník...? Viditelně se nejdná o ojedinělé "povolání", jelikož jen na stejné stránce je PUTNIK uveden vícekrát.
Předem děkuji.
Přílohy
putnika.jpg
putnika.jpg (133.26 KiB) Zobrazeno 2670 krát
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Co znamená PUTNIK a ČTVRTNIK

Příspěvekod Pichnat4 » ned lis 25, 2012 14:39

anaji píše:Dobrý den,
prosím o radu, zda se někdo nesetkal s termíny PUTNIK a ČTVRTNIK. Obojí jsem našla v matričním zápisu u osob jako "povolání". Pokud tedy dobře čtu. Putnik možná poutník...? Viditelně se nejdná o ojedinělé "povolání", jelikož jen na stejné stránce je PUTNIK uveden vícekrát.
Předem děkuji.

Je to čtvrtník a půlník, jinak také čtvrtláník a půlláník a má to souvislost s velikostí držených pozemků.

http://jar-nej.cz/index.php?slovnik
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod anaji » ned lis 25, 2012 17:31

Děkuju moc za vysvětlení. Nevíte ještě kolik byl v 19.století lán? Našla jsem několikero lánů o různých rozměrech, od zhruba 18 do 27 hektarů.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Příspěvekod anaji » ned lis 25, 2012 20:28

aha, tak konečně jsem si všimla Vašeho odkazu, tudíž vše je již jasné. děkuju. :)
anaji

Zpět na Otázky a odpovědi