Vojáček z Hořan

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Vojáček z Hořan

Příspěvekod emmajulie » sob led 15, 2022 15:45

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Nedaří se mi najít předky Františka Vojáčka, který je při svatbě uváděn jako syn Jakuba Vojáčka z Hořan.
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9280/8#
vlevo, druhý zápis

Prošla jsem matriky Hořan u Loun a Kutné Hory/Nymburka, ale vůbec se mi je nedaří najít. Prosím o radu, kde hledat nebo co dál.

Mnohokrát děkuji všem
Emma
emmajulie

Re: Vojáček z Hořan

Příspěvekod zeter » sob led 15, 2022 17:02

no, zkuste to možná v Hedčanech - vidím tam Hecžan, ne Horžan
zeter

Příspěvekod hovorkas » sob led 15, 2022 17:10

Mně to první písmeno připadá jako C něco jako von Czrczan nebo Czeczan
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod zeter » sob led 15, 2022 17:15

Jo, taky jsem si říkal, že by to mohlo být Cz, díval jsem se i do indexu na psaní H, a spíš se mi to nakonec zdálo na H, ale možnost to je. Čečany nebo něco podobného jsem nenašel, ale těžko říct, jakou tichou poštou to mohlo projít, možná i směrem k Řečany.
Hedčany jsou ovšem nedaleko, pokud ho tam tazatelka nenajde, může se to zkusit tímhle směrem...

EDIT: myslím, že to bude spíš H, srv. na snímku 9 první zápis vpravo u nevěsty Hagney, Häußler, svědek Heyda
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9280/9
Naposledy upravil zeter dne sob led 15, 2022 17:28, celkově upraveno 1
zeter

Příspěvekod emmajulie » sob led 15, 2022 17:25

zeter píše:Jo, taky jsem si říkal, že by to mohlo být Cz, díval jsem se i do indexu na psaní H, a spíš se mi to nakonec zdálo na H, ale možnost to je. Čečany nebo něco podobného jsem nenašel, ale těžko říct, jakou tichou poštou to mohlo projít, možná i směrem k Řečany.
Hedčany jsou ovšem nedaleko, pokud ho tam tazatelka nenajde, může se to zkusit tímhle směrem...

Děkuji moc. V Hedčanech žádní Vojáčkové nejsou, tak budu zkoušet další možnosti.
emmajulie

Příspěvekod hovorkas » sob led 15, 2022 17:48

zeter píše:EDIT: myslím, že to bude spíš H, srv. na snímku 9 první zápis vpravo u nevěsty Hagney, Häußler, svědek Heyda

Co se týká podoby prvního písmena bez doplnění jakýchkoliv dalších informací, tak je to podle mě na to hodit si korunou H nebo Cz. Jaké je to příjmení Vojáčkovy nevěsty? Je to Cze/Czr.... nebo Hr/He..... (bohužel ta druhá část příjmení je rozmazaná) ? U těch jmen v tom Vámi citovaném zápisu je ten začátek písmena jiný. Tím netvrdím, že to není i v tom původním zápisu H, pisatel mohl omylem začít vlnovkou typickou pro C.
Naposledy upravil hovorkas dne sob led 15, 2022 17:50, celkově upraveno 1
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod zburget » sob led 15, 2022 17:49

Podle mě je to jasné H. V násedujícím záznamu je Hegda, v předchozím je Chrastian. Takže máme v těsném okolí vzorek jak H, tak C.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod emmajulie » sob led 15, 2022 17:51

hovorkas píše:
zeter píše:EDIT: myslím, že to bude spíš H, srv. na snímku 9 první zápis vpravo u nevěsty Hagney, Häußler, svědek Heyda

Co se týká podoby prvního písmena bez doplnění jakýchkoliv dalších informací, tak je to podle mě na to hodit si korunou H nebo Cz. Jaké je to příjmení Vojáčkovy nevěsty? Je to Cze/Czr.... nebo Hr/He..... (bohužel ta druhá část příjmení je rozmazaná) ? U těch jmen v tom Vámi citovaném zápisu je ten začátek písmena jiný. Tím netvrdím, že to není i v tom původním zápisu H, pisatel mohl omylem začít vlnovkou typickou pro C.

nevěsta je Herinková
emmajulie

Příspěvekod hovorkas » sob led 15, 2022 17:56

Tak pokud je Herinkova, tak se také přikláním k H :-)
hovorkas

Příspěvekod hovorkas » sob led 15, 2022 18:04

I když červíček pochybností - není nevěsta v posledním zápise vlevo na té původní stránce https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9280/8 Czerwena :-) ?
hovorkas

Příspěvekod emmajulie » sob led 15, 2022 18:09

emmajulie píše:
zeter píše:Jo, taky jsem si říkal, že by to mohlo být Cz, díval jsem se i do indexu na psaní H, a spíš se mi to nakonec zdálo na H, ale možnost to je. Čečany nebo něco podobného jsem nenašel, ale těžko říct, jakou tichou poštou to mohlo projít, možná i směrem k Řečany.

Děkuji moc. V Hedčanech žádní Vojáčkové nejsou, tak budu zkoušet další možnosti.

Našla jsem ještě jedny Hedčany u pardubic, tak to jdu zkusit:-)
emmajulie

Zpět na Otázky a odpovědi