Je jasné, že takových předků a otázek bychom mohli jmenovat plejády a že u každého předka bychom v závislosti na době jeho života či oboru jeho činnosti nalezli mnoho vhodných témat k hovoru. Jde mi ale o to, co vás napadne mezi prvními, když vám někdo takovou otázku položí - jací předci, jaká témata. Za sebe mohu jmenovat například:
- a) moc rád bych slyšel osobní vyprávění svých pradědů a prababiček, kteří v dospělém věku prožili obě světové války - jak taková doba formovala jejich životy a utvářela myšlení; jak se 10 let takové "velké" historie promítlo do "malého" osobního každodenního života
b) rád bych věděl, jak se seznámily oba páry mých prarodičů
c) zajímalo by mě vyprávění a pohled na měnící se svět od otce a syna (prapraprapraděda a praprapraděda), kteří svými spojenými životy (1781 - 1920) pokrývají období od Josefa II. po Masaryka
d) obecně by mě zajímalo, jak se mí předci sami dívali na své předky, co pro ně (ne)vědomost vlastní historie (ne)znamenala
e) babička perfektně znala příbuzenské vztahy rodin na vesnici, vzdálené přízně, předky, různé perličky, osoby z fotografií a jejich příběhy..., kdybych s ní mohl strávit i jen jeden den, byla by mi nevyčerpatelným genealogickým informátorem...
f) zajímalo by mě, za jakých okolností se mladá prababička provdala za staršího pradědu (vdovce s několika dětmi), jak se poznali, kdo dohodl svatbu...
g) jaké bližší okolnosti přivedly mého prapradědu k sebevraždě
h) pochopitelně bych rád věděl, kdo je otec neznámý mé praprababičky
i) jak předci přežili 30letou válku, která svou silou, projevy a důsledky rozvrátila většinu Evropy
j) a přirozeně mnoho a mnoho dalšího...