Chce to asi vyzkoušet....
Žaludová mouka je, jak již z jejího názvu vyplývá, skutečně moukou vyrobenou z drcených žaludů. Když nebylo za války co jíst, tak lidé sbírali žaludy, pražili je, loupali a poté z nich mleli jemnou mouku. Její nutriční hodnota je mnohem vyšší, než u klasické bílé mouky, proto byla významným zdrojem energie a síly.
https://recepty.bydleniprokazdeho.cz/zaludova-mouka.php.........................
Můžete to zkusit i doma, ale pozor na syrové žaludy!
Syrové žaludy určitě nejezte, jsou hořké, obsahují třísloviny, které by způsobily lidskému organismu zažívací problémy. Žaludy sesbírejte, oloupejte a namočte do studené vody na 4 dny a vodu pravidelně vyměňujte. Tak se z nich třísloviny vyplaví. Potom žaludy krátce povaříme, rozemeleme na masovém strojku a směs vysušíme. Potom ji pomeleme nebo rozmixujeme na jemnou moučku. Takto vyrobená mouka (tedy bez pražení) chutná jako sladké mandle.
https://prima-receptar.cz/zaludova-mouka/