Sčítání 1921 proč nejsou uváděni všichni?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sčítání 1921 proč nejsou uváděni všichni?

Příspěvekod filmovymaniak » pon črc 05, 2021 15:55

Dobrý den,
jak se teď uvolnilo sčítání obyvatel pro rok 1921 na MZA

tak mne zaráží, že najdu li domácnost je uváděna pouze manželka a syn, manžel chybí

nebo je uváděna matka a její děti, ale jedno chybí

jsou uváděni sourozenci, ale jeden chybí

Mně takhle chybí údaje o pradědovi, pradědovi a prababičce,

prababička byla v té době svobodná a těhotná, takže ji mohli někde schovat, ale proč nejsou jako členové domácnosti uváděni 2 pradědové?

Díky za objasnění. (třeba byli zrovna v práci a u nepřítomných se nemuselo zapisovat kde zrovna jsou?)
filmovymaniak

Re: Sčítání 1921 proč nejsou uváděni všichni?

Příspěvekod Newmy » pon črc 05, 2021 18:05

Mám za to, že se zapisovaly jen osoby, které byly na dané adrese v noci z 15. na 16.února.
Newmy

Oblast pátrání: Vilémovice, Vortová, Cikháj, Olomučany

Příspěvekod greghouse » pon črc 05, 2021 20:39

Narazil jsem na podobný problém. Akorát moje naděje byla, že by chybějící osoba mohla být zapsané u někoho jiného. Zatím ale hledám marně a bojím se, že prostě nikde zapsaná není.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod Zora » pon črc 05, 2021 20:59

http://ftp.aspi.cz/opispdf/1920/125-1920.pdf
Čís. 592. Nařízení, jímž se provádí zákon o sčítání lidu ze dne 8. dubna 1920,

především paragraf 6

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod greghouse » pon črc 05, 2021 21:20

Čili je to takové obligátní: Pokud není zapsaný doma, tak může být zapsaný jinde nebo (stala-li se chyba) taky vůbec nikde :-D
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Příspěvekod Zora » pon črc 05, 2021 21:33

Zatím jsem viděla jen pár sčítacích listů, nemám zapsaného dědečka :-). *1900. Ovšem u něj vím, že byl ve vojenské službě. Zapsán je pradědeček (majitel tiskárny), jeho manželka, osiřelá neteř, kterou pradědeček vychovával, a služka.

Ve vedlejším domě je zapsáno asi osm osob, kromě rodiny ještě další příbuzní, zda se ale, že tam bydleli trvale, nebyli tam třeba na návštěvě...Kdo chybí, to ale nezjistím...

Jak se to dělalo v případě, kdy byl opravdu třeba hlava rodiny v místní hospodě, nebo pracovně mimo nebo třeba v nemocnici, to netuším... Snad si dohledat sčítací arch místní hospody, už jen pro pochopení... nebo místní nemocnice... Tam by se to mělo poznat...

Je tam trochu rozpor, protože se má vyplňovat, jak dlouho (od kdy) v obci bydlí, ale současně není napsáno, jak vyplnit, když je třeba jinde v hotelu a ne v té obci... Jinak řečeno, z tohoto sčítání se nepozná, kolik obyvatel má v domě (bytě) následně tedy obci trvalé bydliště...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod josef_kucera » úte črc 06, 2021 7:27

Co jsem zatím viděl, zapsaní by měli být tam, kde skutečně byli (např. jsem viděl sčítací arch nemocnice https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -02520.jp2 - je tam i od kdy v té nemocnici byli a jestli byli v ošetřování nebo tam pracovali). Ve starších sčítáních byli nepřítomní zapisování v domácnosti (když byli v nemocnici, na vojenské službě apod.), tady je to bohužel jinak. Co se nezměnilo je přesnost údajů o narození (plus mínus měsíc není vůbec výjimka).
josef_kucera

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 06, 2021 9:30

Zoro, díky za ten paragraf 6 a odkaz na jeho celé znění.

- Jeden praděda mohl tehdy pracovat v Bohumíně na dráze, zkusím projít jejich celou obec, oni tehdy stavěli barák.

-druhý praděda, tam mám zatím okno v rozmězí 1910-1924 - u svatby v roce 1924 je jako dělník u Thoneta v Halenkově, žil na čísle 48
ve sčítání 1921 jsou na č. 48 jen jeho sestry a jejich děti + manžel jedné z nich
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » úte črc 06, 2021 9:31

nezapomeňte, pokud to jde, hledat i u zaměstnavatele. Z
Zora

Příspěvekod Zora » úte črc 06, 2021 10:11

sčítací lístek pro hosty v hotelích, hostincích a noclehárnách

https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -01180.jp2
Z
Zora

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 06, 2021 15:07

Prošel jsem celý Halenkov tam praděda není,

jestli nebyl třeba v jiné továrně od Thonetů, např. v Bystřici, možná Vsetín.
Jeho bratr s rodinou v Halenkově taky nežil.

To hledání bude na dlouho
filmovymaniak

Příspěvekod zeter » úte črc 06, 2021 15:25

Doporučuju taky nakouknout k příbuzným, i vzdálenějším - já takhle jednoho nepřítomného našel u kmotrů(!) o tři vesnice dál, a zjevně tam nebyl na návštěvě, spíš na delším pobytu (soudě dle vyplněných kolonek).
Bohužel, tohle (na dlouhou dobu poslední zveřejněné) sčítání má tenhle nepříjemný neduh, podobně jako ta raná např. chybějící místo narození. Najít nějakého mobilního dělníka, podruha, děvečku - spíš věc náhody.

Skoro mě napadá, že by se mohlo šiknout samostatné téma - odkazy na operáty větších fabrik (i když tam bývali dělníci kolikrát v nějaké přidružené zástavbě), nebo mnohem spíš nemocnic, léčeben a sanatorií, věznic, větších hotelů, kasáren, podle starých adres se to kolikrát blbě hledá, natož to pak lovit v těch tisících stránkách operátů, u kterých často není vůbec jasné, podle čeho jsou vlastně řazené.
zeter

Příspěvekod filmovymaniak » úte črc 06, 2021 15:34

Já teď hledám v Bystřici , kde dle povídání praděda pracoval,
je tam nějaká tovární ulice, takže jsem předpokládal ubytovnu pro dělníky

zatím jsem našel mimochodem, ženský klášter a věznici
věznice zde: https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -05680.jp2

U těch příbuzných hledám taky, ve Vsetíně jsem jednoho našel, ten je také dělník u Thoneta
filmovymaniak

Příspěvekod Zora » stř črc 07, 2021 5:58

sčítací arch Okresní nemocnice Ivančice
https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -02460.jp2

Z
Zora

Příspěvekod m.k.85 » čtv črc 08, 2021 18:54

Dobrý den,
ještě byla továrna na ohýbaný nábytek bratří Thonetů, v Koryčanech ( okr. Kroměříž).
Ani jsem nevěděl, že je možné nahlédnout do zdigitalizovaných Sčítacích operátů z roku 1921, protože, když jsem se z kraje tohoto roku ptal v MZA, tak mi bylo řečeno, že ta možnost bude až za několik let, i když uplynulo 100 let. Tuším za pět let...
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Další

Zpět na Otázky a odpovědi