Matrika Nemocnice Apolinář

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Matrika Nemocnice Apolinář

Příspěvekod rank01 » sob kvě 29, 2021 20:43

Dobrý večer,
hledám předka narozeného v nemocnici U Apolináře, znám přesné datum narození v červnu 1913. Jedná se o nemanželské dítko, matka měla přijet do Prahy pouze za účelem porodu. Takže hledám v matrice farního kostela sv. Apolináře. Záznam bohužel nenalezen (zápisy jsou tam někdy i měsíc zpětně, takže jsem to prošel opravdu pro jistotu ještě dva měsíce dopředu). Otázka zní: Musí tam ten zápis být, nemůže být zapsáno například v matrice, kde matka v té době pobývala? Jde mi o to jestli mám třeba zkusit na tu matriku pobytu napsat, protože to není ještě digitalizováno.
Děkuji
Michal
rank01

Re: Matrika Nemocnice Apolinář

Příspěvekod Zora » sob kvě 29, 2021 21:16

Dítě se zapisovalo do matriky ve farnosti, pod kterou spadala obec narození. Pokud vyčtete z nějakého dokladu, že se narodila u Apolináře, pak by tam měla být zapsaná.
V případě, že čtete z rodného listu, pak jednoznačně hledejte u Apolináře, na r. listu by měla - mohla být i poznámka o číslu listu a matriční knihy...
Pokud třeba čerpáte z oddacího listu, platí skoro totéž, nevěsta musela předložit svůj rodný (křestní) list.
Důležité je vyznání, židovské děti, narozené u Apolináře byly vneseny do chrámu většinou v nedaleké synagoze, a nemusely se tedy v knize pokřtěných objevit.
Dívky jezdily porodit do Zemské porodnice /Apolinářú i proto, aby nebyly na očích místním obyvatelům, i z tohoto důvodu by se asi křest nekonal v místě, jak píšete pobytu.
Pomohlo by vložit doklad, ze kterého čerpáte datum narození, stejně tak i třeba odkaz na matriční knihu u Apolináře , kde jste křest nenašel.

každý případ může být ale různý, ale marně pátrám v hlavě , zda jsme tady měli narození v jedné farnosti a křest ve zcela jiné, nebo podobný problém s hledáním u Apolináře.

Snad, pokud by se jednalo o vdovu, jako matka by mohla mít zapsané své rodné příjmení, protože toto příjmení pak dítě obdrželo, i když se dál matka jmenovala po svém zemřelém manželovi. S tím už jsem se setkala.

Víc asi nepomohu a není to stoprocentní tvrzení, jen zkušenosti. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod rank01 » ned kvě 30, 2021 8:32

Děkuji za rychlou odpověď. Údaje čerpám z rodného listu dcery toho předka kterého hledám. Řím. katolík narozen červen 1913 v Praze - II u sv. Apolináře, takže hledám v této matrice
http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/per ... an=1#scan1
Je to tak, jak naznačujete. Jednalo se o vdovu a její nemanželský syn dostal její jméno za svobodna. Jméno a přesné datum narození nepíšu, nečekám, že to za mě budete hledat :)
Beru to tedy tak, že by to tam mělo být, ale z neznámeno důvodu není.
rank01

Příspěvekod Zora » ned kvě 30, 2021 8:49

spíš si myslím, že to tam je, samozřejmě pomoci nemohu, protože nic nevím, :-)

Rozhodně by mělo souhlasit křestní jméno a datum narození. Na kř. listě by mohlo - mělo být uvedeno, na které straně matriční knihy je zapsán.

Pokud nemáte osobní důvody, klidně sem údaje vložte, určitě se najde někdo, kdo matrikou zalistuje.
Můžete se také obrátit na evidenci narozených dětí u Apolináře, proběhlo to tady víekrát, mají často další údaje o matce i dítěti. Tuším, že je to zpoplatněno.
Bohužel, link neznám. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod rank01 » ned kvě 30, 2021 19:53

Pokud se tedy někomu bude chtít zjistit jestli umím hledat: Jan Koubek, nar. 24.6.1913, narozen "u Apolináře" Víc k němu nemám.
Pokud se Vám podaří záznam najít přibližně tam, kde by měl být, budu muset asi předčasně ukončit kariéru amatérského genealoga :)

Doplnění: nalezen ve sčítání obyvatel v domovské obci 1921, datum narození souhlasí, místo narození Praha
rank01

Příspěvekod Boza » pon kvě 31, 2021 9:55

Můžete sem napsat jméno, rodné příjmení a rok narození matky? Domnívám se, že křest proběhl v místě pobytu matky, tedy někde jinde v Praze; tedy by mohla být v policejních přihláškách, ale tam je Koubků víc než 1000 :)
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod Zora » pon kvě 31, 2021 10:10

Boza píše:Můžete sem napsat jméno, rodné příjmení a rok narození matky? Domnívám se, že křest proběhl v místě pobytu matky, tedy někde jinde v Praze; tedy by mohla být v policejních přihláškách, ale tam je Koubků víc než 1000 :)

souhlas s příjmením matky - rodné i po zemřelém manželovi. Docela by pomohlo vložit i křestní list hledaného dítěte.
Jde opravdu o křestní list - nejde třeba o rodný list - tedy civilní, dítě pokřtěno nebylo a má zapsáno místo narození v Zemské porodnici u Apolináře....?

Pokud ale kolega má křestní list farnosti sv. Apolináře, dítě by mělo být pokřtěno tam. Křestní list vystavuje fara, kde křest proběhl...

Já jsem navíc pochopila, že matka do Prahy pouze přicestovala, za účelem porodu, nebyla místní - ale to se samozřejmě mohu mýlit...
Z
Zora

Příspěvekod Boza » pon kvě 31, 2021 10:23

Jo, to je taky důležité - vystavila rodný list skutečně farnost u Apolináře? Někdo ho vystavit musel a musel k tomu nahlédnout do matriky.

Blbé je, že spousta pražských farností nemá z tohoto období /1913/ digitalizované matriky, takže najít ho dítě jejich prostým proséváním bych viděl bledě.
Boza

Příspěvekod Zora » pon kvě 31, 2021 12:13

Další možnost - máte originál křestního listu? pokud je to opis, nebo tzv. protektorátní, mohlo dojít k omylu (nejen) v datech.

červen je 6. měsíc. Mohl to být i 8. nebo 3. měsíc.
stejně tak v římských číslicích... VI bohužel se dá číst i jako XI. dalo by se pokračovat. Navíc, máte opravdu jistotu roku narození?

My Vás tady zkoušíme, ale ten křestní list jste mohl vložit a bylo to trochu jasnější... Navíc, jak už jsem psala, na křestním ( i tom protektorátním opisu) bývá (až na úplné výjimky) uvedeno číslo listu a číslo matriční knihy.
Z
Zora

Příspěvekod Boza » pon kvě 31, 2021 13:51

Hmm, teď mi to docvaklo - kolega nemá křestní list Jana Koubka, má k.l. jeho dcery. A tam může být cokoli, protože bude psaný podle jejího zápisu narození.

Takže čekám, zda vloží údaje o matce Jana Koubka, pokud je má, bez toho se asi nepohneme.

Koukal jsem zběžně do FamilySearch, ale nic k Janu Koubkovi r. 1913 jsem tam nenašel.
Boza

Příspěvekod Zora » pon kvě 31, 2021 15:00

Máte pravdu, postřeh.
Navíc kolega píše z - rodného listu dcery... takže není jasné, zda jde o křestní list (farnost) nebo rodný list (civilní).
Možná se rovnou obrátit na evidenci zrozenců u Apolináře, třeba z nějakého důvodu se zde dítě narodilo (místo narození), ale nebylo zde pokřtěno. (kromě jiného vyznání -ne katolického) jsem se s tím ale nesetkala. A kolega píše, že se jedná o katolíka...

Z
Zora

Příspěvekod rank01 » úte čer 01, 2021 11:06

Dobrý den,
děkuji za reakce. Zatím jiné údaje než jsem vám dal nemám. Jsou z rodného listu jeho dcery. Matka hledaného (vdova) bydlela v té době na vesnici, kde matrika z toho roku není dosud digitalizovaná. Otec je neznámý, proto syn dostal rodné příjmení matky. Jak jsem psal výše, podařilo se mi potom najít údaje ze sčítání obyvatel z té obce 1921, kde jsem si potvrdil datum narození. To nalezení záznamu o narození a křtu by byl teda takový střípek do mozaiky.
Podle rodného listu jeho dcery teda místo narození v Praze - II u sv. Apolináře, podle sčítání obyvatel Praha.

Já jsem původně chtěl vědět jestli hledám ve správné matrice a jestli jsem to tam nepřehlídnul, protože je to tam i napřeskáčku někteří jsou tam zapsání třeba měsíc po narození. Zůstávají tedy tři možnosti:
- buď se narodil a byl pokřtěn jinde než u Apolináře (což je ale nepravděpodobné)
- byl pokřtěn v obci, kde pak bydlel (považuji taky za nepravděpodobné vzhledm k okolnostem)
- nebo ten zápis u Apolináře chybí, či je z nějakého důvodu na jiném místě a proto ho nemůžeme najít
rank01

Příspěvekod Zora » úte čer 01, 2021 13:10

dle udaného data narození je matriční kniha správná.

Udal jste pouze rodné příjmení matky, neznáme to, které nesla matka nesla po zemřelém manželovi, neznáme obec, ze které pocházela.

K vyznání - měl by mít stejné vyznání jako jeho matka, u Apolináře, pokud vím, křtili pouze katolíky. s jiným vyznáním se chodilo ke křtu do evangelického kostela, s židovským dítětem (vnesení do chrámu) pak zase do synagogy.
Je velice pravděpodobné, že musel existovat doklad s uvedeným místem narození (nemusí jít rovnou křest), které uvádíte. Jiné než katolické vyznání,. nebo civilní matriční úřad.
Proto jsem Vám navrhovala, abyste vznesl dotaz na evidenci narozených u Apolináře.

Můžete případně pátrat také po matričním zápisu svatby rodičů...

Poz. To, že má dcera katolické vyznání, (možná i otec), se týká období odhadem po roce 1933. V té době se mohlo jednat o osoby, které po roce 1918 vystoupily z církve ( katol. nebo evang.), přestoupily po roce 1918 k církvi československé nebo zůstaly bez vyznání... a dcera mohla být pokřtěna, nebo rodiče (otec) znovu (třeba před svatbou) vstoupil-i tentokrát do katolické církve.. Takovými případy se v matrikách po roce 1918 setkáte často.

Jen pro příklad - pokud se narodilo židovské dítě, a matka nesouhlasila s katolickým křtem, pak dostala do ruky potvrzení od Apolináře, že se dítě u nich narodilo. Dítě nebylo zapsáno v matrice.
V synagoze pak doklad předložila, proběhl obřad vnešení do chrámu a matka dostala záznam o provedení obřadu s uvedením místa narození u Apolináře.
Do evidence u Apolináře pak následně doputoval doklad o tom, "kdo vydal křestní- "rodný" list dítěte.
Podobně to bylo u katolíků.
Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi