To spojení vyloučení cizího zavinění mě taky napadlo, ale měla jsem to spojené pouze se současným stavem.
Jelikož nejsem historik práva, tak netuším, jestli gerichtlich mělo stále dnešní význam .
Listovala jsem danou matrikou, tato soudní obdukce byla u tří lidí v předchozích letech v dané obci, ale vždy se jednalo o pětatřicátníky. Paní z mého záznamu zemřela v 65 letech.
Během dalšího googlení jsem narazila na zákon z roku 1853, takže použitelný v mém případě.
https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassu ... r=10001662Paragraf 2
Die gerichtliche Todtenbeschau, d. i. die Leichenschau und Leichenöffnung, ist vor der Beerdigung eines Verstorbenen bei jedem unnatürlichen Todesfalle vorzunehmen, wenn nicht schon aus den Umständen mit Gewißheit erhellt, daß derselbe durch keine strafbare Handlung, sondern durch Zufall oder Selbstentleibung herbeigeführt wurde.
Vzhledem k tomu, že u jiných matričních záznamů této paní zmastili její jméno (psané jiným rukopisem než úmrtní záznam) a určitě nebyla jediná, tak předpokládám, že nové “vedení” si začalo pečlivě dělat svoji práci.