Vyřešeno pohrobek

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Vyřešeno pohrobek

Příspěvekod MaK » stř kvě 26, 2021 0:31

Bylo by možné aby v r. 1727 farář uvedl otce a nezaznamenal, že zemřel? Můžu se oprávněně domnívat, že při shodě jmen dvou Jakubů. ten zemřelý nebyl otec tohoto dítěte?
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/12559/81, vpravo nahoře 1. zápis. Děkuji za Vaše názory.
Naposledy upravil MaK dne úte čer 08, 2021 22:24, celkově upraveno 1
MaK

Oblast pátrání: okr. Ml.Boleslav

Re: pohrobek

Příspěvekod Viridis » stř kvě 26, 2021 19:11

Zdravím! Na to, abychom Vám mohli sdělit nějaký názor, jste nám poskytl příliš strohé informace. Například jste neuvedl, zda oba Vámi zmínění Jakubové měli stejné příjmí (příjmení) a oba měli za manželku Barboru? Pokud ano, je potřeba si vypsat všechny děti včetně kmotrů - je pravděpodobné, že každý pár měl někoho jiného. Podle odstupu narození dětí se dá poznat, jestli to další mohlo/nemohlo být sourozencem předešlého (např. Václav 1 se narodil v srpnu, Václav 2 v listopadu - každý patří jinému manželskému páru. Atd.... Piplačka, ale jiná cesta není. P.
Viridis

Příspěvekod MaK » úte čer 01, 2021 23:05

Děkuji za odpověď, Jakuby Maštalíře mám celkem 3 ženaté, každého s jinou manželkou, snažím se pochopit jestli šlo o jednu osobu, bohužel v zápisech svateb není uvedeno čí byli synové nebo jestli byli vdovci, takže netuším jejich věk, mám nějaká narození a úmrtí Jakubů, mám přiřazené děti. Nejdřív jsem se domnívala, že jde o jednu osobu, protože po smrti prvních dvou manželek mám zápis další svatby takže se to nabízelo. Jedná se o období asi 40 let, takže Jakub mohl být ještě plodný. Ale postupně jsem došla k názoru, že to není jedna osoba. Ale s tím mi asi nikdo nepomůže. Pomohly by mi právě názory na to co jsem se ptala a to je jestli při křtu by u otce nebylo zapsáno, že zemřel. jeden Jakub zemřel 3 měsíce před narozením výše uvedeného dítěte. Vím že v matrikách je spousta chyb, ale tohle se mi zdá, že taková věc nešla přehlédnout. ještě jednou děkuji za nějaký názor nebo vlastní zkušenost.
MaK

Příspěvekod zburget » stř čer 02, 2021 7:36

V záznamu křtu se většinou značilo, že je dítě pohrobek, ale být to tam nemusí. Takže jedinou jistotu máte, když to tam explicitně uvedeno je.
Na to, abyste rozklíčovala, kdo je kdo by mohlo pomoct, kdybyste si u všech křtů vypsala kmotry a u všech svateb svědky a pokusila se zjistit, jestli a jak byli příbuzní. Z toho by se mohlo dát odhadnout, kdo ke komu a jak patří.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » stř čer 02, 2021 7:43

Moje zkušenost - v dané době bývaly v matrikách chyby.

Mohlo se stát, že úmrtí otce - tedy označení dítěte za pohrobka - nebylo zapsáno...
Předpokládala bych ale, že dítě již zemřelého otce bude "přednostně " označeno jako pohrobek, jednalo se o dědictví po zemřelém, tedy nezvratitelnost toho, kdo je otcem dítěte.
nevím, jak to napsat, míním ve smyslu, že by si zapisující dal větší pozor než u běžného zápisu. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re:VYŘEŠENO pohrobek

Příspěvekod MaK » úte čer 08, 2021 22:16

Dobrý večer, děkuji všem za odpovědi, stejně jako Zora , svým selským rozumem vnímám, že to farář nemohl přehlédnout a budu hledat Janovi jiného otce Jakuba, než byl ten zemřelý před jeho narozením. MaK
MaK

Zpět na Otázky a odpovědi