Löb. Mug.

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Löb. Mug.

Příspěvekod JosefJ. » úte kvě 11, 2021 19:19

Dobrý den.
V tématu viewtopic.php?f=41&t=54745 byla dvě slova přečtena jako Löb(l). Mug.

Anno 1716 den 1. Aug hat das Löbl? Mug. des obgemeldt-
ten Andreas Schubert seinem Vatter ,,,

Navržené výklady, co to může znamenat, mi nezapadají do kontextu. Dle návrhu se zkouším nyní zeptat v Otázkách. co jiného by to mohlo být.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Re: Löb. Mug.

Příspěvekod sanssouci » úte kvě 11, 2021 21:20

Možná:

Anno 1716, den 1. August hat der Löbliche Magistrat, des obgemeldten Andreas Schubert, seinem Vater ,,,

https://de.wikipedia.org/wiki/Magistrat ... erreich%29

des obgemeldten – nahoře uvedeného Andreas Schubert
sanssouci

Příspěvekod TomasV » stř kvě 12, 2021 16:31

Tady se jiste jedna o titul toho ktery ten pozemek prodal.
Löblich znamena vyslovne "chvalyhodny" a to Mug by mohlo byt Magistrat (mestsky urednik nebo starosta) . Co je divne je ze tam ctu Mug. a ne Mag. Mozna ze mu ujela ruka kdyz tam napsal tu carku nad u , kdo vi.
TomasV

Příspěvekod JosefJ. » pát kvě 14, 2021 17:57

Ale: Toho Schuberta tam vidím ve druhém pádu, jiný větný člen, ke kterému by se mohl vztahovat, tam nevidím.
Ctihodný magistrát Ondřeje Schuberta, to mi nedává smysl.
A pak je tam to seinem Vater. Větnou stavbou vychází, že Ondřej Schubert je otec toho Löb. Mug., ale otcem ctihodného magistrátu zajisté být nemůže. A kdyby prodával Ondřej Schubert svému otci, to také smysl nedává, když jinak tady byl nabyvatel právě on, a Löb. Mug. by vypadl z větné struktury.
Jinak řešeno, pokud by Löb. Mug. mělo označovat magistrát, pak je třeba korigovat i nějaká slova v okolí, aby věta dávala smysl.
JosefJ.

Oblast pátrání: Střední a dolní Povltaví, Polabí, Podkrkonoší a Sudety od Děčínska po Krnovsko (resp. celé severovýchodní Čechy, Kladsko, Nisko, Svídnicko), české báňské oblasti (Příbramsko, Brdy, Rokycansko, Plzeňsko, Vožicko, Kladensko), Netolicko, Halič; Ždánický les

Příspěvekod sanssouci » sob kvě 15, 2021 15:26

Já jsem myslel, že to máte vyřešené a jenom ta zkratka není jasná.
Přeložil bych to tak:

V roce 1716, 4. srpna, prodal ten magistrát, otci, nahoře zmíněného Andrease Schuberta, pozemek mezi pozemkem Pavla Brdičky a Jana Lochmana za 4 Gulden a 30 Kreuzer a který
(ten pozemek) byl, nahoře zmíněnému domu, udělen a předán.

Tady je ten text částečně v dnešní němčině:

Anno 1716, den 4. August, hat das Löbliche Magistrat, des obengenannten Andreas Schubert, seinem Vater ein Stück
Grund neben denen Gründen Paul Brdicžka, Eines = und
Johann Lochmann anderes Stück liege und per 4 Fl (Gulden = Florin) 30 Kr. (Kreuzer) verkauft, welches auch zu dem obengenannten Wohnhaus zugeschrieben und übergeben worden.

Tempus fugit.
sanssouci

Příspěvekod JosefJ. » sob kvě 15, 2021 19:58

No jo, ale o otci zmíněného Ondřeje Šubrta (asi Jeremiáši Šubrtovi, pokud jsem nepřeskočil do jiné rodiny) se o stránku dříve píše, že v dubnu 1716 byl už nebožtíkem. Takže, odmyslíme-li stavbu věty, která se mi ani po vysvětlení nezdá, by v srpnu 1716 prodával magistrát nebožtíkovi. To nějak nemohu překousnout.
JosefJ.

Příspěvekod hovorkas » ned kvě 16, 2021 14:04

Vzhledem k tomu, že nejsem němčinář, velkou část přednesených faktů nedokáži posoudit. Ale když je interpretace takto nejasná, dávám do úvahy, zda se znovu nezamyslet nad primárním čtením textu ve smyslu rozlišení písmen. Když jsem se na to díval, tak sice nejpravděpodobnější je to čtení, co je tady uvedeno, ale pokud budeme brát do úvahy i sebeméně pravděpodobné možnosti, tak bych řekl, že z hlediska rukopisu není typové to h v "hat" (i když samozřejmě vidím že hat je nejčastější slovo na tom místě ve struktuře záznamů a zřejmě pisatel jen "nedržel" řádek) a M v "Mug."/"Mag" (viz např. Marie, zde chybí ta první část). Nemohlo by se tedy uvažovat i o něčem jako (h/k)at d... Löb. (A/N/U/?)ug. ? Bohužel nikde tam nemohu najít velké N nebo U pro srovnání.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod Radix » ned kvě 16, 2021 17:05

M psal písař jinde opravdu jinak. Díval jsem se na stránky okolo.
V němčině na Mug... snad žádné slovo nezačíná.
Je to těžké, když to neví ani Medvěd.
Radix

Příspěvekod sanssouci » ned kvě 16, 2021 17:44

Pro mne jsou ta klíčová slova hat ….. verkaufet – prodal. Ono se to čte tak, že v roce 1716, 4. srpna, ten magistrát ten pozemek prodal otci Ondřeje Schuberta.
Jiná možnost by byla: V roce 1716, 4. srpna, byl tan pozemek
předán Ondřeji. Mezitím ten pisatel sděluje, komu ten magistrát ten pozemek prodal, kolik to stálo, kde se najde a že se ted přidává k domu Ondřeje.
Snad by se dalo zjistit, kdy ten magistrát ten pozemek prodal otci Ondřeje?
sanssouci

Příspěvekod zburget » ned kvě 16, 2021 17:50

Já tam prostě nic jiného, než Hat d. Löb. Mug. nevidím, kdybych se rozkrájel. Na začátku je H, jen začalo být psáno hodně vysoko. M je taky czela jasné. N to není určitě a U už vůbec ne.
Mate mě to Mug. / Mag., proč je tam ten akcent, jako že je to u. Předpokládám, že je to jen překlep.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod JosefJ. » ned kvě 16, 2021 19:32

Základni grunt koupil (pokud jsem nepřeskočil na jinou rodinu a grunt) jeho otec od svého otce v roce 1682, tedy ještě před narozením syna Ondřeje. Koupi samostatného pozemku jsem nedohledal.
JosefJ.

Zpět na Otázky a odpovědi