u zápisu o svatbě mé praprababičky je zmínka o uděleném dispensu "ab impedimento criminis", jestli to správně čtu. Zajímalo by mě, co mohlo být důvodem takovéhoto dispensu a jestli to mohlo souviset s tím, že spolu snoubenci žili už před svatbou?
Emanuel Janků žil v Bartoňově a měl za ženu jistou Magdalenu, která mu porodila asi 8 dětí, z nichž přežilo jen 1-2. V roce 1893 se přestěhovali do Libiny, kde Magdalena porodila ještě jedno dítě a krátce poté zemřela, dítě také.
V roce 1895 se pak v Libině narodila jisté služce Terezii Koblížkové nemanželská dcera a pak ještě nejspíš dvě další nemanželské děti na jiných místech. Kolem roku 1900 se ale Terezie (pocházela úplně odjinud) ocitá v Bartoňově, kde porodí další tři nemanželské děti. V roce 1905 si bere vdovce Emanuela a tři dny na to se jim narodí dcera! Která poté žila tři roky, takže nejspíš nejde o předčasný porod. V oddací matrice je jako bydliště obou zapsáno stejné číslo popisné (kde Terezie bydlela už nejméně dva roky předtím).
Rozumím, že mohli oba žít ve stejné usedlosti a nic spolu nemít, ale nerozumím, proč by se brali tak krátce před porodem, když Terezie už předtím měla hromadu nemanželských dětí. Taky mě překvapilo, že se Emanuel po smrti své manželky žení až po 12 letech. Může to nějak souviset s tím dispensem? A je možné, že Terezie v Bartoňově prostě žila s Emanuelem a rodila mu děti, protože se z nějakého důvodu nemohli před rokem 1905 vzít? Ačkoli mě žádný takový důvod nenapadá, ale rozhodně rodí v podobných intervalech jako vdané ženy