VYŘEŠENO Vydedukování místa sňatku z matriky narozených

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Vydedukování místa sňatku z matriky narozených

Příspěvekod micaai » úte dub 06, 2021 15:01

Mám následující zápis: N Vranovice 1833 vpravo nahoře - https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01070.jp2 - Martinovi Rechovi a Terezii Maixnerové se narodila Antonie.
Obvykle postupuji tak, že se snažím najít sňatek rodičů, který mi často pomůže zpřesnit jejich místo a rok narození. Tady mi však tyto indicie chybí. Dá se nějak vydedukovat místo sňatku, případně jejich narození, z tohoto zápisu? Například pokud není nic uvedeno, implicitně se dá předpokládat, že se brali ve Vranovicích?
Naposledy upravil micaai dne čtv dub 08, 2021 14:56, celkově upraveno 1
micaai

Oblast pátrání: Kobylnice, Šlapanice, Ponětovice, Sokolnice, Telnice

Re: Vydedukování místa sňatku z matriky narozených

Příspěvekod Zora » úte dub 06, 2021 15:19

Zkuste index k matrice oddaných, pokud neuspějete, je třeba hledat v okolních farnostech.
Svatba nejčastěji ve farnosti nevěsty, nebo ve farnosti, kde byla ve službě. Pokud se ženil vdovec, dost často svatba u v jeho farnosti.
Někdy může pomoci původ kmotrů.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » úte dub 06, 2021 15:36

ono je kolikrát nejlepší prostě tu oddací matriku prolistovat nazpět od prvního známého potomka
sňatek (vpravo druhý shora):
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01720.jp2
zeter

Příspěvekod Zora » úte dub 06, 2021 15:49

zeter píše:ono je kolikrát nejlepší prostě tu oddací matriku prolistovat nazpět od prvního známého potomka
sňatek (vpravo druhý shora):
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01720.jp2

Kolegyně se ptala na postup... :-)
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » úte dub 06, 2021 16:07

tak listování je taky postup :-D
(tady bohužel zdá se chybí index, ale zrovna oddací matriky menších farností nebývají rozsáhlé; teprve když ten sňatek ve farnosti nenajdu, udělají se mi vrásky na čele a začnu pátrat jinde - s místem sňatku je to, jak píšeš, a k místu narození nevěsty bych v tomhle období dohledal prvně všechny děti, co možná nejmladší, protože stoupá pravděpodobnost, že bude v zápise víc informací, a potom bych hledal ve sčítacích operátech, od 1869 vč. je uvedené místo narození... jinak v r. 1857 jsou stále na č. p. 99, snímek 343, 1869 už bohužel ne, dál jsem nehledal)
https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -03430.jp2
zeter

Příspěvekod Zora » úte dub 06, 2021 16:53

...k místu narození nevěsty bych v tomhle období dohledal prvně všechny děti, co možná nejmladší, protože stoupá pravděpodobnost, že bude v zápise víc informací....

U dětí pozor na nemanž. děti, (ty jsou narozené před svatbou), jako otec může být zapsán zpětně manžel matky. (legitimizace) a zápis může mást.
Z
Zora

Příspěvekod zeter » úte dub 06, 2021 17:06

Pardon, já to napsal nejasně, resp. ono se to blbě formuluje - nejmladšími dětmi páru myslím děti s "nejvyšším pořadovým číslem" počítáno od sňatku (prvorozený = č. 1).
Ale to s nemanželskými dětmi je případná poznámka, a vždy se vypatí to ověřit, co se s nevěstou dělo před sňatkem (joj, kolikrát už se mi to vyplatilo!).
zeter

Příspěvekod micaai » stř dub 07, 2021 8:12

Díky za odpovědi.
Listování je samozřejmě možnost, kterou aplikuji celkem často, kolikrát člověk objeví i jiná jména, která se mu hodí "do sbírky". Ale šlo mi o nějakou optimalizaci hledání něčeho konkrétního.
A díky za link na ščítací operáty - toto jsem ještě neviděl, znal jsem doposud jen klasické matriky narození/sňatky/úmrtí.
micaai

Oblast pátrání: Kobylnice, Šlapanice, Ponětovice, Sokolnice, Telnice

Zpět na Otázky a odpovědi