Matriky data po 1910

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Matriky data po 1910

Příspěvekod ukmouse » čtv dub 01, 2021 13:49

Zdravím,
snažím se dohledat záznam svatby, narození nebo úmrtí osoby po roce 1910 a dohledám max. index 1932, ale tam to není.
Zajímalo by mne, kde by mohly být uvedeny záznamy pro tyto živcé matriky. Netuším totiž přesné datum, a na matrice ho po mě chtějí.
Jak to mohu zjistit i místo?

děkuju za radu

Míša
ukmouse

Oblast pátrání: Tehov, Tehovec, Svojetice, Kostelec nad Černými lesy, Černé Voděrady

Re: Matriky data po 1910

Příspěvekod Zora » čtv dub 01, 2021 14:37

Chybí info, o který archiv se jedná o jakou víru by se mělůo jednat.... Matriky nemusí být živé, ale nejsou online.
Nebo je vaše obec vedena pod jinou (nově vzniklou) farností, nebo se předci přihlásili po roce 1918 k jiné víře, nebo zůstali bez víry...

Můžete použít sčítací operáty - v některých případech.
Oslovit archiv, matriční úřad - za úhradu udělají výpis.
Ale jak Vám máme poradit, když nevíme nic, kromě ... po roce 1910.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ukmouse » čtv dub 01, 2021 21:57

Jde o oblast Praha-vychod, dříve byli křesťané ale pak už ne. Nevím, jak to zjistit. Určitě matriky jsou zive dle matričního uradu, ale chtějí po mě datum a ja nevím jak ho zjistit resp.nikde jsem nenašla rejstříky.
ukmouse

Oblast pátrání: Tehov, Tehovec, Svojetice, Kostelec nad Černými lesy, Černé Voděrady

Příspěvekod Zora » pát dub 02, 2021 4:01

křesťané - tento pojem v sobě zahrnuje všechna křesťanská vyznání, tedy např., katolické, evangelické, řecko římské vyznání...
Podívejte se na tento článek na wiki a hlavně asi uprostřed barevné schéma.
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99es ... nstv%C3%AD

Formulace je také nešťastná - dřív byli křesťané a pak už ne.
Pak tedy nebyli "křesťané", nebo zůstali bez víry?

Co o hledané osobě víte? Znáte nějaký údaj - N, O, Z přesně? Nebo tušíte, že by se měla narodit plus minus v roce X?
Znáte rodiče osoby , či naopak potomky osoby?
Víte s jistotou, že se osoba narodila v v té konkrétní obci?

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod ukmouse » pát dub 02, 2021 19:52

Zdravím,
u dané osoby vím datum a místo narození, datum a místo svatby i jeho děti a jejich narození. Např. poslední z dětí se narodilo 1914 (tam je ještě na živu, není uvedeno že by nebyl) a místo bylo Svojetice Praha-východ. Tak jsem koukala sem https://ebadatelna.soapraha.cz/ a při zadání termínu a místa se ale žádný index ani matrika pro zemřelé neukázala. Nevím tedy jak dále postupovat, abych zjistila konkrétní datum než napsat na matriční úřad, kde mi ale výpis bez konkrétního data nedají. Prý to nemohou hledat.
ukmouse

Příspěvekod Zora » pát dub 02, 2021 20:44

Obávám se, že Vám neporadím.-
Nemáte jistotu, že předek zemřel v této obci, nemáte jistotu, ve které matrice je jeho úmrtí zapsáno, protože nevíte, zda zemřel jako katolík , nebo přestoupil k čsl. církvi, nebo z katolické církve vystoupil a zůstal bez víry, (civilní matriky). případně zda není veden pod některou z evangelických církví.
Předek se mohl přestěhovat, vystěhovat...
Můžete ještě zkusit náhrobky na místním hřbitově, nebo Biliongraves, zda nejsou náhrobky s hledaným jménem a příjmením nafoceny.
Můžete hledat na familysearch , případně Myheritage nebo Ancestry, zda tuto osobu nemá někdo ve svém rodokmenu a neuvádí ve svém rodokmenu všechna data (bez jistoty správnosti). Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob dub 03, 2021 7:22

Píšete, že znáte datum a místo svatby. Jestli je ta svatba starší, než 70 let, pak je po ochranné lhůtě a můžete na matrice žádat o nahlédnutí do knihy a nebo o opis nebo o fotokopii záznamu. Bude vás to stát příslušný obnos podle ceníku, ale budete mít záznam svatby. No a tam byste se měla (mohla) dozvědět další informace vedoucí k nalezení záznamu narození.
I když nebudete znát úplně přesné datum narození, můžete na matrice žádat dohledání a opis/kopii záznamu narození, případně můžete nahlédnout do knihy narození a záznam si dohledat sama.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob dub 03, 2021 7:26

zburget píše:Píšete, že znáte datum a místo svatby. Jestli je ta svatba starší, než 70 let, pak je po ochranné lhůtě a můžete na matrice žádat o nahlédnutí do knihy a nebo o opis nebo o fotokopii záznamu. Bude vás to stát příslušný obnos podle ceníku, ale budete mít záznam svatby. No a tam byste se měla (mohla) dozvědět další informace vedoucí k nalezení záznamu narození.
I když nebudete znát úplně přesné datum narození, můžete na matrice žádat dohledání a opis/kopii záznamu narození, případně můžete nahlédnout do knihy narození a záznam si dohledat sama.

kolegyně píše, že:
kde mi ale výpis bez konkrétního data nedají. Prý to nemohou hledat
Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob dub 03, 2021 7:46

Ale taky píše, že:
…u dané osoby vím datum a místo narození, datum a místo svatby i jeho děti a jejich narození.

A kdyby to nemohli hledat (i když nerozumím tomu proč by nemohli), pokud má možnost na ten matriční úřad zajet osobně, může si to najít sama. Matriky po ochranné lhůtě jí musí na požádání (a při zaplacení příslušného poplatku) předložit.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » sob dub 03, 2021 8:29

ano, zajet si může, ptala se ale , kde najít, odpovídala jsem na online zdroje.
Pokud není jistota, ve které obci a kdy dotyčná osoba, narozená 1914, (čili možné úmrtí v rozmezí 1915 - cca 2000) zemřela, je hledání velmi obtížné, mohla se přesunout kamkoliv, třeba i do domova důchodců na opačné straně Česka. Není ani jistota, ve které matriční knize (vyznání, civilní) hledat ( do roku 1948).

Já osobně bych toto hledání odložila na dobu, kdy budou alespoň některé, v úvahu připadající matriční knihy online.

Navíc, už jsem se setkala se slušně vysloveným , podle mě oprávněným argumentem, že v dnešní době je třeba osobní návštěvy na matričním úřadě co nejvíc omezit, protože tam často chodí rodiče rodiče novorozeňat...... Ne přímo zákaz, ale doporučení, zdvořilá žádost....
Z

Z
Zora

Příspěvekod Viridis » sob dub 03, 2021 18:27

Zdravím, řeším podobný problém, věděla jsem, že hledaný příbuzný se po roce 1918 stáhl z Kutné Hory do Prahy a postavil si vilku v Úvalech u Prahy, kde někdy zemřel. Matrika nedostupná on-line, nevěděla jsem, jestli zemřel doma nebo někde v Praze v nemocnici ..... Až jsem našla nekrolog v dobových novinách s datem úmrtí. Dobový tisk viz systém Kramerius. Třeba budete mít štěstí... Přeji Vám ho hodně - a trpělivost při prohledávání novin, v některých je možné vyhledávat fulltextem, někde ne. P.
Viridis

Zpět na Otázky a odpovědi