VYŘEŠENO Problém s Václavem, chybí jeho narození

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Problém s Václavem, chybí jeho narození

Příspěvekod karel. » čtv bře 25, 2021 19:54

Dobrý den,

našel jsem jistého Václava. První zmínka byla v matrice úmrtí z roku 1833. Zde byl i věk 85 let. Pak jsem ho ještě našel v matrice oddaných k roku 1784 (zde uveden jeho otec Vít). Dále jsem ho našel jako otce jeho osmi dětí (1784 - 1803). Odpočítal jsem tedy 85 let od jeho data úmrtí, a hledal v daném období, tj. ca 1748. Bohužel neúspěšně. Propátral jsem proto i "okolní" roky a opět bez úspěchu. Nakonec jsem našel 6 Vítových dětí, které se narodily v rozmezí let 1753 - 1769. Vít měl svatbu v roce 1752. Děti byly: Jiří, Jan, Vojtěch, Magdalena, Kateřina a Anna. Ani jeden Václav! Co teď???

Díky!
Naposledy upravil karel. dne pát bře 26, 2021 16:11, celkově upraveno 1
karel.

Re: Problém s Václavem, chybí jeho narození

Příspěvekod Zora » čtv bře 25, 2021 20:00

Je dobré vložit alespoň nějaký odkaz, uvést oblast, ekon. postavení rodičů

Naprosto teoreticky,
první dítě se mohlo narodit u rodičů manželky,
rodina se mohla stěhovat za prací,
nevíme, zda jste nenašel svatbu vdovce,
Karla mohla porodit pozdější manželka za svoboda a on mohl nesprávně používat příjmení manžela matky...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod karel. » čtv bře 25, 2021 21:00

Zoro, díky za nápady.
Václav by se měl narodit v Sychrově 2 (oblast na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny). Jeho otec Vít byl sedlák. Víc nevím. Václav převzal grunt, na kterém následně hospodařil.
Údaj o Václavově úmrtí (i jeho manželky) je zde (druhý zápis shora, vlevo): https://ibb.co/Ptxgp8M
Václavova svatba (poslední zápis vlevo): https://ibb.co/QfFx52R
Svatba předpokládaných Václavových rodičů Víta a Kateřiny (třetí zápis shora, vlevo): https://ibb.co/Gt6kPtj

Stěhování bych asi vyloučil. O svatbu vdovce by jít mohlo. Problém je ten, že jsem Václava nenašel ani do roku 1743. Pokud by se narodil ještě dříve, tak by měl svatbu v 52 letech a poslední dítě by se mu narodilo v jeho 70 letech. Tak ano, Flekalové byli zdatní junáci, ale přeci jen...?? Ještě bych mohl prozkoumat bydliště manželky, což byla Leština.
karel.

Příspěvekod Zora » čtv bře 25, 2021 21:07

Karla mohla porodit pozdější manželka za svoboda

Omluva - zaměnila jsme jméno hledaného za Váš nick.

Bohužel, s tím Vám musí pomoci někdo další, já na tyhle skeny prostě nevidím... U svatby vidím, že se vdával filius nikoliv viduus, takže teorie o předchozí svatbě padá...

(Ve škole mě kdysi dávno učila uč. Flekalová, její manžel byl voják z povolání. To jen mimochodem... )

A můj předek plodil děti ve třetím manželství i po sedmdesátce :-), ale to Vám nepomůže. :-( Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zeter » čtv bře 25, 2021 21:08

Mohu jenom potvrdit, co píše Zora - takhle bez dalšího těžko říct a možností je mnoho.
Jenom pár dalších poznámek:
i) věk úmrtí bývá udán dost nepřesně, pár let sem tam žádná míra, a stává se, hlavně při počítání přes letopočet, že se k tomu přidá ještě úplně obyčejná počtářská chyba "při počítání přes deset/sto" - pokud zapisovatel znal datum narození a úmrtí, mohl se přepočítat o desítku, tj. zemřelému mohlo být 95, a nebo daleko spíš 75 let. Nestává se to často, ale stává se to.
ii) rozmezí 1753 - 1769, tj. 16 let, a jen 6 dětí... opět, může být, ale u normálně plodného páru je typický interval mezi dětmi cca 2 roky, a pokud některé dítě zemře nedlouho po porodu, další obvykle následuje rychleji, za rok a půl, spíš dříve. Takže do 16 let se může pohodlně vejít osm devět dětí. Čili: zemřelo některé z těch narozených dětí nedlouho po porodu? a jaké jsou tam mezi jednotlivými narozeními prodlevy? Václav by mohl být v té mezeře, narozen někde jinde.
iii) pokud by věk u úmrtí souhlasil - a tohle je možná i nejpravděpodobnější varianta a Zora ji zmiňuje: není Vít u sňatku psán jako vdovec? Pak by klidně mohl mít před druhým sňatkem x dětí, a Václava mezi nimi. V takovém případě by bylo nutno především dohledat úmrtí jeho první manželky, nedlouho před druhým sňatkem.
zeter

Příspěvekod karel. » čtv bře 25, 2021 21:42

Ano, archiv v Zámrsku to tedy nemá ideální. Sice pořád lépe než tam cestovat, ale i tak. Prý to již předělávají na nějaký nový systém, ale to bude zas nadlouho. Škoda, že to neudělali pořádně hned na poprvé.

Díky, filius - viduus, to jsem ani nezaznamenal. Tak aspoň malý posun.

Zoro, ta učitelka, nejmenovala se Ludmila? Její manžel byl Josef. To je jediný voják z povolání v našem rodu. Žili v Praze...

No vida, takže ani věk (těch 70) tady nelze vzít jako vodítko... To bude ten pohyb na zdravém vzduchu... :) Zkusím tedy ještě zapátrat za ten rok ´43.

"zetere" ano ty děti se mi taky nějak nezdály, ale opravdu jich bylo takhle (na tehdejší dobu) málo: 9.10.1753 Jiří, 18.1.1756 Jan, 13.4.1758 Vojtěch, 21.12.1762 Magdalena, 28.10.1765 Kateřina, 20.8.1769 Anna. Případná úmrtí ještě nemám dohledaná. Mrknu na to, třeba mě to někam posune.

Zatím moc díky!
karel.

Příspěvekod Zora » čtv bře 25, 2021 21:55

Vojtěch - Magdalena, tam je zrovna mezera na jedno dítě...

K Flekalové viz SZ
Zora

Příspěvekod karel. » pát bře 26, 2021 16:08

Bingo! trefili jste to! zetere, Zoro díky!!

Já tu matriku procházel koukajíc jen na tu "svou" obec, tj. v tomto případě Sychrov. Je to trochu zvláštní, všechny děti se narodily v Sychrově, jen ten Václav se narodil v Sechově!? A opravdu, vodítko byla ta mezera mezi Vojtěchem a Magdalenou. Takže Václav se narodil 27.7.1760. A aby to bylo kompletní, tak připojuji i sken (druhý zápis shora, vlevo): https://ibb.co/M6WB0T6

Ještě jednou děkuju!
karel.

Re: VYŘEŠENO Problém s Václavem, chybí jeho narození

Příspěvekod zeter » pát bře 26, 2021 17:34

To mě těší! - a opravdu krásný případ té chyby o desítku, s naroubovanou drobnou chybkou plus mínus dva tři roky... červenec 1760 - prosinec 1833: věk při úmrtí 73 let a necelých 5 měsíců.
zeter

Zpět na Otázky a odpovědi