VYŘEŠENO,Matrika N, Příbram

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO,Matrika N, Příbram

Příspěvekod DANIEL » pon bře 08, 2021 20:31

Dobrý den, prosím o radu. Již delší dobu nemohu najít matku mého předka Františka Khuna, nar. 14.09.1854 (pražský nalezenec), narozen v porodnici u sv. Apolináře, matka Kuna Katharina.
V NA Praha jsem zjistil, že ve fondu Zemská porodnice a nalezinec Praha jsou v protokolech ošetřovanek tyto údaje : Kuna Katharina z Podlesí, okres Příbram, otec + Wenzel Kuna, horník; do
porodnice přišla 14. 9., rodila gratis, dne 21. 9. přešla do nalezince jako kojná, ale 22. 9. byla propuštěna jako nepotřebná. Bohužel zápisy v klinických protokolech pro rok 1854 chybí a nebylo možné nalézt bližší údaje. Bohužel v příbramské matrice jsem Kateřinu, která by měla otce Václava nenašel. Našel jsem pouze jednoho Václava r.1800- https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13111/65, ale tento zemřel, až v roce 1861 - https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13162/193 ?? Děkuji za radu, jak dále pokračovat.
Naposledy upravil DANIEL dne pát bře 12, 2021 20:32, celkově upraveno 1
DANIEL

Oblast pátrání: Rakovnicko,Kladensko

Re: Matrika N, Příbram

Příspěvekod Zora » úte bře 09, 2021 0:34

znáte osudy Františka Khuna, nar. 14.09.1854?

Pokud ano, nemá někde zapsánu domovskou příslušnost?
Tu dostal zcela jistě po dědečkovi - otci své matky. Z toho by se mohlo usoudit, kde otec žil po roce 1848.

Těhotné svob.. ženy se mohly v dané době prokázat pouze domovských listem, většinou byl tento doklad požadován od zaměstnavatele. snad i kř. list, ale s tím se tak často nesetkávám. Měly příslušnost po otci.

V jiných popisovaných jiných případech se stávalo, že ženy uváděly nesprávné údaje, aby následná hanba nepadla na její rodinu. Právě údaj o úmrtí otce bych brala jako nepříliš prokázaný, domnívám se, že otec se na domovském listě neuváděl... to si ověřte...
Pokud odložila syna do sirotčince, pak by se ale na jeho nákladech na výchovu měla právě podílet domovská obec... , proto tenhle údaj zemské porodnice zjišťovaly.
Možná se domnívala, že nahlášením otce jako zemřelého trochu zmírní dopad na rodinu.
Pozor, Kateřina se mohla narodit i jako nemanželská a manžel matky ji po sňatku legitimizoval - při hledání se tedy neomezujte rokem event,. nalezené svatby.
Dalším problémem může být fakt, že matka udala situaci k danému roku, její otec, horník, se ale mohl do Podlesí přistěhovat za prací a dcera (svob. matka) se mohla narodit v předcházejícím bydlišti.
Podívejte se do Lazců, případně hledejte i svatbu s Barborou.
Určitě Vám pomohou údaje u úmrtí Barbory v roce 1858, pokud jsem se dívala, u zemřelých žen píšou i jejich původ za svobodna. Úmrtí jsem nehledala, je v jiné knize.
Kateřina mohla mít také sourozence, při troše štěstí byste mohl narazit na jejich svatbu v okolí Příbrami.
Další osudy Kateřiny asi neznáte, předpokládám...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Matrika N, Příbram

Příspěvekod DANIEL » úte bře 09, 2021 20:33

Paní Zoro, děkuji za velmi obsáhlou odpověď. Bohužel k osudu Františka znám pouze několik jeho pěstounů a následně, že byl horník v Podlesí. K Václavovi r.1800 jsem našel celkem 5 dětí (1832-1840), všechny narozeny v Podlesí 82. Místo narození Václava a Barbory jsem prošel, ale bez poznatku. Bohužel jejich svatbu jsem zatím nenašel. K osudu Kateřiny také nic nevím. D.
DANIEL

Oblast pátrání: Rakovnicko,Kladensko

Zpět na Otázky a odpovědi