VYŘEŠENO - Jan Rada evangelík z Korycan N - Z

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO - Jan Rada evangelík z Korycan N - Z

Příspěvekod Koblížek76 » čtv bře 04, 2021 8:53

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na Váš názor na úmrtí mého předka Jana Rady. Dohledal jsem v evangelických matrikách zápis o jeho narození a dodatečně dopsaná poznámka o úmrtí.
Zápis poslední dole.
https://2i.cz/i/8IyxO
Zarazilo mě přeškrtnuté jméno, ale všiml jsem si že to dělal matrikář u všech, kterým dopisoval datum úmrtí.
Tak jsem hledal ve Všeobecné nemocnici v Praze zápis o úmrtí a dohledal jediný hodně podobný zápis, ale Josefa Rady. Obec i roky souhlasí s Janem Radou, tak se chci zeptat, zda se jedná o mého předka Jana a při zápisu spletli jméno nebo se mýlím?
Poslední zápis dole.
http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/per ... 70#scan170
Děkuji
S pozdravem Honza
Naposledy upravil Koblížek76 dne čtv bře 04, 2021 10:29, celkově upraveno 1
Koblížek76

Oblast pátrání: Jablonné nad Orlicí, Jamné nad Orlicí, Jičín, Lipiny, Ledce, Bolehošť, Věžnice, Praha, Velké Petrovice, Nová Ves, Čenkov, Korycany.

Re: Jan Rada evangelík z Korycan N - Z

Příspěvekod Boza » čtv bře 04, 2021 9:56

Dobrý den,
no víte jak, nikdy nebudete mít jistotu co se přesně stalo. Ale protože až na jméno vše sedí, tak jsem přesvědčen že je to on, a v nemocnici zapsali jiné křestní jméno. Koneckonců v nemocnici umíralo několik lidí denně. Klidně na přípise mohlo být správně Jan, a v úmrtní matrice zapsáno Josef.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod zeter » čtv bře 04, 2021 10:26

Vidím to podobně, zejména nápadné je to "aK" (akatholisch) v kolonce náboženství - jinak široko daleko samý katolík, a to už by musela být dost veliká náhoda.
Pokud máte ověřeno, že nepřichází v úvahu nějaký jiný Josef R., evangelík z Kořičan, pak to asi opravdu bude chyba v zápisu.
zeter

Příspěvekod Koblížek76 » čtv bře 04, 2021 10:28

Velké díky za potvrzení, mám radost! :)
Koblížek76

Oblast pátrání: Jablonné nad Orlicí, Jamné nad Orlicí, Jičín, Lipiny, Ledce, Bolehošť, Věžnice, Praha, Velké Petrovice, Nová Ves, Čenkov, Korycany.

Příspěvekod Zora » čtv bře 04, 2021 10:36

Ještě se podívejte, zda "jeho" manželka zemřela jako vdova, tedy až po "jeho" datu úmrtí, na zápise z nemocnice je uvedeno "ženatý".
Drobně Vám to pomůže.
Je ale možné, že ve farnosti se narodil jiný rada a přípisek byl špatně vepsán... To je vždycky problém. Ani sám farář si nebyl zřejmě jistý, proto - dle udání...

Ještě drobnost, já na to velmi špatně vidím, u přípisku je jednou měsíc XI a podruhé XII? To by vypadalo, že to druhé datum je vztaženo k dopisu , kterým informace přišla. Ale zkontrolujte si to, prosím. Zápis v pražské matrice je z prosince, tedy měsíce XII.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO - Jan Rada evangelík z Korycan N - Z

Příspěvekod Koblížek76 » čtv bře 04, 2021 12:24

Manželka Marie Radová roz. Koubková zemřela v roce 1923 jako vdova po Janu Radovi.
U druhého datumu je uvedeno dle soudního přípisu 29. XII 1896 a "Josef" zemřel 28.XII 1896.
Koblížek76

Příspěvekod Zora » čtv bře 04, 2021 12:39

Vypadá to, že je to Ok,
Marně ovšem přemýšlím, proč je uvedeno dle soudního přípisu... To u úmrtí není obvyklé...
K event. převozu mrtvoly vydával svolení lékař a příslušný okresní úřad.

Určitě ale bude úmrtí zapsáno někde v evangelické matrice, tady totiž zůstaly 2. poslední kolonky (kvůli jiné víře) nevyplněny.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Koblížek76 » čtv bře 04, 2021 13:30

V evangelických matrikách jsem to úmrtí hledal a nikde nic.
Koblížek76

Zpět na Otázky a odpovědi