Scitaci arch

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Scitaci arch

Příspěvekod darinado » stř bře 03, 2021 13:59

Zdravim. Uz jsem tak zoufala, ze uz nevim jak dal anebo to neumim vazne hledat. Googlovala jsem snad vsude.

Pred tydnem jsem si zacala sestavovat rodokmen a diky matrikam online jsem se dozvedela spoustu veci o mych pribuznych, mam z toho radost. Ale mam par nevyresenych, proste nevim, kde mam dal hledat. Jedna se o:

1/ scitaci arch ve Slepoticich u Pardubic mezi 1800 az doted
2/ scitaci arch v Dolni Cerekvi mezi 1800 az doted
3/ kniha zemrelych v Usti nad Orlici (1953)
Dekuji!
Naposledy upravil darinado dne stř bře 03, 2021 15:10, celkově upraveno 2
darinado

Re: Prosim o pomoc.

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 14:24

To, co nemůžete přečíst, vložte do sekce Čtení. Přečtěte si tamní pravidla a postupujte podle nich. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Scitaci arch

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 16:16

K tomu sčítání - pro D. Cerekev jsem našla pouze r. 1921 přístupný jen z badatelny - pod MZA. Obec ale ležela v oblasti, kde se Morava a Čechy na sebe navazují, zkuste se ještě podívat pod Třeboní.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod darinado » stř bře 03, 2021 16:26

Zora píše:K tomu sčítání - pro D. Cerekev jsem našla pouze r. 1921 přístupný jen z badatelny - pod MZA. Obec ale ležela v oblasti, kde se Morava a Čechy na sebe navazují, zkuste se ještě podívat pod Třeboní.

Z

Dekuji, podivam se na Trebon. A prosim, kde jste nasla ten scitaci arch z roku 1921 pro D.Cerekev?
A omlouvam se, jsem zacatecnik. Co znamena MZA?
darinado

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 16:38

https://www.mza.cz/scitacioperaty/digisada/search
přístupné pouze v badatelně archivu

Z
edit zapomněla jsem přidat
MZA Moravský zemský archiv
Zora

Příspěvekod darinado » stř bře 03, 2021 18:06

Dekuji. Takze na te strance jeste nejsou digitalizovane snimky. Takze ted s tim nic nenadelam nez bych musela jet do Cerekve, ze?
A prosim, proc Vas napadlo to mesto Trebon, ktere je daleko od Cerekve?
darinado

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 18:17

Území republiky je rozděleno na různé části a ty spravují různé archivy - zde je nejbližší archiv k D. Cerekvi Třeboň, snad ještě Zámrsk, ale tam není sčítání zdigitalizováno.
Takže v genealogické hantýrce Třeboň znamená - archiv Třeboň, za to se omlouvám.
Mají tam zdigitalizováno mnohem více písemností a občas jsou tam písemnosti, zdánlivě nesouvisející s dnešními hranicemi archivů.

K MZA a sčítání,
tady je link na vysvětlivky:
https://www.mza.cz/scitacioperaty/page/view/help

K roku 1921 je tam uvedeno:

Digitalizovány byly veškeré sčítací operáty z let 1857–1921. Sčítací operáty, které zde nejsou zveřejněny, se k dnešnímu dni bohužel nedochovaly. Výjimku tvoří sčítání z roku 1921, která jsou prozatím přístupná v souladu se zákonnými normami v síti badatelen MZA.

Badatelna je vždy v příslušném oblastním (okresním) archivu, který je uveden u čelního listu sčítání, u D. Cerekve je to Pelhřimov.

https://www.mupe.cz/statni-okresni-arch ... ov/os-1311

Zde je vstupní stránky - sčítání tam nenajdete, ale jsou uvedeny podrobnosti k možnému bádání v badatelně - nevím, zda teď je vůbec otevřeno. Zkuste tlf nebo mail. kontakt, občas něco vyhledají sami - jako placenou službu, mohou také poradit, zda se dochovalo starší sčítání a kde se nachází. . Z
Zora

Příspěvekod darinado » stř bře 03, 2021 18:30

Teda, pani Zoro, vy jste skvela. Opravdu dekuji za vysvetleni. Uz vas nebudu obtezovat.

Hezky vecer ;-)
darinado

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 18:32

http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/

mapka archivu

Neobtěžujete ani náhodou, jen prostě musím být přísná ve čtení, jinak by z fóra vznikl chlívek. Z
Zora

Příspěvekod darinado » stř bře 03, 2021 18:40

Zora píše:http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/

mapka archivu

Neobtěžujete ani náhodou, jen prostě musím být přísná ve čtení, jinak by f fóra vznikl chlívek. Z

Haha, rozumim. Uz si davam pozor.
Ani nevite, jak ja mam ve svem pocitaci chlivek! Tolik oken otevrenych a porad hledam, hledam a pribuzne stale nemuzu najit. Kez by existovala jen jedna webova stranka na vsechna mesta, vsechny matriky... Ach jo..
darinado

Příspěvekod Zora » stř bře 03, 2021 18:45

No jo, no, to tak vždycky bývá na začátku, než člověk dospěje k rozhodnutí udělat pořádek, neb nic se nedá uspěchat...
Já jsem ještě k takovému rozhodnutí nedospěla a každé Vánoce marně čekám, že mně někdo podaruje sličným sekretářem, nebo aspoň klidně ošklivou sekretářkou :-).
Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi