VYŘEŠENO Obrázky, pohlednice, fotky aj.

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Obrázky, pohlednice, fotky aj.

Příspěvekod ukmouse » stř úno 17, 2021 11:58

Zdravím všechny, zkoušela jsem procházet forum, ale nenašla jsem odpověď na tyto mé otázky:
1. Dělám pro přítele kroniku, ale nyní jsem se zasekla na to, že se snažím někde sehnat fotografie jejich rodiny, popř. míst kde žily apod. Nejde mi o 20. století, ale spíše 18. a 19. století?
Poradíte kam se podívat? Problém je i sehnat kroniku měst ve kterých se vyskytovali jelikož zatím nikde nejsou. Pokaždé mne pošlou jinam. Jedná se o Svojetice, tehov, Tehovec (vše Praha-východ). Popř. kam se na netu podívat, kde jsou staré fotky, pohlednice k dispozici.
2. Dá se zápisům třeba "místo narození" věřit? Myslím jako číslům domů?
3. Existuje stránka nebo místo, kde by člověk mohl dohledat třeba rodné listy, oddací listiny apod. Nemyslím matriky ale dané konkrétní listy? Popř. vysvědčení aj.

Našlas jsem mnoho stránek, ale ani na jedné nebylo nic k rodině ani k danému místu. Nic zajímavého.

Děkuji moc za každou radu

Míša
Naposledy upravil ukmouse dne pon úno 22, 2021 9:49, celkově upraveno 1
ukmouse

Oblast pátrání: Tehov, Tehovec, Svojetice, Kostelec nad Černými lesy, Černé Voděrady

Re: Obrázky, pohlednice, fotky aj.

Příspěvekod Radix » stř úno 17, 2021 12:11

Fotografie z 18. stol. a první poloviny 19. těžko seženete.
Radix

Příspěvekod lechat » stř úno 17, 2021 12:39

Národní knihovna poskytuje velké množství různých digitalizovaných knih. Můžete zkusit např. mnohasvazkové dílo Čechy > https://kramerius5.nkp.cz/periodical/uuid:90745610-e52b-11dc-ac8c-000d606f5dc6
Dají se tam najít ilustrace pro dost míst. Třeba budete mít štěstí.
lechat

Příspěvekod zburget » stř úno 17, 2021 13:57

Radix píše:Fotografie z 18. stol. a první poloviny 19. těžko seženete.
Jen doplním - z jednoho prostého důvodu - v té době jednoduše (použitelná) fotografická technologie ještě neexistovala.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Polexina » stř úno 17, 2021 17:21

Polexina

Příspěvekod Viridis » stř úno 17, 2021 18:52

Staré pohlednice na Aukro - samozřejmě je budete muset koupit. Otázka je, jestli z malých obcí vůbec nějaké byly - zkuste taky https://www.hledanipredku.cz/historicke ... otografie/. Fotografie rodiny asi těžko jinde než doma, pokud nebyli lokálně významný rod - pak by mohl být někdo v kronice - obecní, hasiči, Sokol, divadelní spolek ... akorát spíš ne online. Ale třeba budete mít štěstí, já jsem nějaké rodinné příslušníky našla zde: http://podoby-predku.cz/ . Podobu domu v 18.století řeším tak, že si ze stabilního katastru (nebo starších mapování) najdu tvar domu a pak z publikace o lidové architektuře najdu přibližně odpovídající stavbu. Ale statek nejstarších předků mám na staré pohlednici. Ještě mohu doporučit projít publikace místního okresního muzea - mohly by tam být práce zabývající se místními reáliemi. Ale ty taky nebudou on-line. Dál - dobové noviny a časopisy - na Krameriovi, vyhledávání podle příjmení - je to piplačka, ale najde se - více ve městě, z malých obcí asi významnější události.... Atd... Hodně štěstí a trpělivosti. P.
Viridis

Příspěvekod zeter » stř úno 17, 2021 19:57

ad 1) s fotografiemi rodiny je problém - u "obyčejných lidí" je dost málo pravdědpodobné, že by se rodinné fotografie dochovaly jinde než u členů rodiny (třebas i vzdálených příbuzných)... aby toho nebylo málo, i u těch dochovaných fotografií, pokud nejsou popsané, těžko kdo už dneska ví, kdo na nich je. A to se nebavíme o 19. století - klidně i 50. léta století minulého. (Sám mám pár skupinových svatebních fotek, konec 30. let - a identifikovat jsem tam schopný jen pár lidí.)
S pohlednicemi může být situace lepší, ale to bude hrozně rozdílné podle místa, a asi dost klika, pokud se najde fotka toho správného objektu.

ad 2) Číslu popisnému u daného zápisu v matrice se věřit dá, akorát to jaksi nemusí mít platnost ani do minulosti, ani do budoucnosti. Některé rodiny seděly na gruntu, jiné měnily místo pobytu velmi často (i během jediného roku - zejména u stěhovavých povolání, skláři, kováři, a pak dělníci od druhé poloviny 19. století, ale člověk si nikdy nemůže být jistý, co ta rodina tehdy vyváděla - i během 19. století "bylo v módě" odskočit si na Balkán nebo kam).
U některých obcí navíc docházelo k přečíslování domů, to může situaci komplikovat.

ad 3) obecně ne. Můžete hledat v matrikách, archiváliích, ale je to omezené tím, co daný archiv má digitalizováno a online. Hledat se dá v dalších zdrojích (i jenom google, dál různé digiltalizované noviny atp.), ale výsledek je opět odvislý od toho, kdo co náhodou zveřejnil.
zeter

Příspěvekod matju » stř úno 17, 2021 20:31

Já jsem ještě chtěla vyzkoušet, jak funguje, když v dané obci vylepím někde u nástěnky obecního úřadu (či na jiném exponovaném místě), že hledám staré fotky/pohledy z té a té ulice v této obci, jestli se mi někdo ze starousedlíků náhodou neozve... Nezkoušel jste někdo?
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Příspěvekod janek950 » čtv úno 18, 2021 12:30

Někdy se najdou podobizny na keramickém (i jiném) podkladu na hřbitově, na hrobě dotyčné osoby. Bývala to ale záležitost spíš luxusnější (čili pro ty movitější), nicméně jako možnost bych to úplně nezatratil. Ale je to opět spíš poslední čtvrtina 19. století a později.
janek950

Oblast pátrání: Praha, Český ráj, Mladoboleslavsko, Berounsko, Uherskohradišťsko, Vizovicko, Černohorsko.

Příspěvekod ukmouse » pát úno 19, 2021 12:38

Všem moc děkuju
ukmouse

Oblast pátrání: Tehov, Tehovec, Svojetice, Kostelec nad Černými lesy, Černé Voděrady

Příspěvekod Boza » pát úno 19, 2021 13:09

@matju: v malé obci se mi osvědčilo navázat kontakt s místním kronikářem (k doptání na obecním úřadě, občas i na stránkách obce). Ten měl mnoho fotografií /hlavně 60.-70. léta/, ale hlavně mě dokázal poslat (a návštěvu předjednat) za starou paní na konci vesnice, která jich měla ještě víc, a starších.

Obecně vzato, inzeráty vyvěšené "někde" lidi ignorují, proč by se měli bavit s někým cizím, tahat si ho domů a ukazovat mu alba?
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod janpechacek » pát úno 19, 2021 14:51

staré pohledy se dají sehnat ještě třeba tady: https://www.starepohledy.cz/
Jan Pecháček
ilustrované rodokmeny
http://odkudjsme.cz/
https://www.facebook.com/odkudjsme
janpechacek

Příspěvekod dakr » pát úno 19, 2021 17:49

Boza píše:@matju: v malé obci se mi osvědčilo navázat kontakt s místním kronikářem (k doptání na obecním úřadě, občas i na stránkách obce). Ten měl mnoho fotografií /hlavně 60.-70. léta/, ale hlavně mě dokázal poslat (a návštěvu předjednat) za starou paní na konci vesnice, která jich měla ještě víc, a starších.

Obecně vzato, inzeráty vyvěšené "někde" lidi ignorují, proč by se měli bavit s někým cizím, tahat si ho domů a ukazovat mu alba?

Dobrý den, s tím souhlasím. Například u nás na obecním úřadě je spousta starých fotografií a dalšího materiálu, které když je nějaké výročí, tak obec udělá výstavu. Oni určitě odkáží i na někoho v obci, kdo může mít doma další fotografie. Jde hlavně o důvěryhodnost. Když budete mít doporučení z důvěryhodného zdroje, máte šanci, že Vás neodmítnou. Já mám třeba doma po předcích spoustu kabinetek (od 60. let 19. století až do počátku 20. století), pár jich je popsaných, ale u spousty bohužel nevím, kdo na nich je. Podařilo se mi maximálně roztřídit časově (podle oblečení, účesů) a především geograficky (na zadní straně je většinou uveden ateliér). I když kabinetky z Prahy nejsem schopná moc určit, protože se tam fotili nejen Pražené, ale i z okolí Prahy.
dakr

Příspěvekod Zora » pát úno 19, 2021 17:53

Oslovte místní spolky, hasiče, turisty a další, dost často právě oni organizují výstavy k výročí trvání spolku a jim rádi obyvatelé své fotky zapůjčí. Dneska už by tyhle fotky měli mít digitalizované... , navíc se pak vydává obsah výstav i papírové podobě.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod matju » pát úno 19, 2021 22:21

Boza píše:@matju: v malé obci se mi osvědčilo navázat kontakt s místním kronikářem (k doptání na obecním úřadě, občas i na stránkách obce). Ten měl mnoho fotografií /hlavně 60.-70. léta/, ale hlavně mě dokázal poslat (a návštěvu předjednat) za starou paní na konci vesnice, která jich měla ještě víc, a starších.

S kronikářem je problém, protože zřejmě žádný momentálně neexistuje, jedná se povětšinou o obce s cca 200 obyvatel, které spadají pod další obec... Jsem v kontaktu se starostkou spádové obce, ale bohužel nebyla schopná mne na nikoho nasměrovat... Takže tudy bohužel cesta nevede, máte ale pravdu, že ta důvěryhodnost je problém. A jen na mail, bez osobního kontaktu zase ti staří, kteří by mohli staré fotky vlastnit, reagovat nebudou. Jak píše dakr a Zora, řešením jsou možná místní spolky, děkuji za nápad...
Ale stejně na jaře zkusím i to vylepení, v nejhorším to bude bez odezvy...
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Zpět na Otázky a odpovědi