Pozemkové knihy, placené částky, 1719

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pozemkové knihy, placené částky, 1719

Příspěvekod dhtk » ned úno 07, 2021 11:31

Dobrý den,

ráda bych požádala o vysvětlení. Jedná se o soupis nápadníků k danému gruntu, každému přináleželo 20 hřiven, ale zároveň je v zápise napsáno, že každému přináleží 22 grošů a 3 denáry. Hřivna měla tehdy 28 grošů a 7 denárů, tedy mi ty počty nevychází.

http://digi.archives.cz/da/permalink?xi ... cc6d098502

Ještě bych ráda požádala o potvrzení pojmů - závdanky byly částky, které musel nový nájemce vyplatit nápadníkům (podle google se jedná o předem vyplacené částky, ale v zápisech bývá uvedeno, že se teprve měly platit po určitém obnose, v tomto případě po 8 hřivnách ročně, čemuž tedy taky moc nerozumím). Purkrechty bych zjednodušeně do dnešní doby definovala jako úroky. Byla bych ráda, pokud by někdo mohl doporučit i nějakou literaturu k tomuto tématu. Prosím ne rady typy "strýček google" apod, vyhledávat jsem vše zkoušela, jinak bych nepsala sem, bohužel ani žádnou konkrétnější literaturu jsem nenašla, vše je v obecné rovině, zajímala by mě spíše ta praktická stránka - jak píšu - například proč jsou uvedeny ty rozdílné částky.
S pátráním v pozemkových knihách začínám, proto se omlouvám, zda někomu bude připadat můj dotaz hloupý.

Děkuji a přeji hezký den
dhtk

Re: Pozemkové knihy, placené částky, 1719

Příspěvekod janpechacek » pon úno 08, 2021 8:53

Dobrý den,

závdanek je záloha, která se platila okamžitě, purkrecht je v tomto případě zbytková cena gruntu. Nejde však o kupní smlouvu, ale o smlouvu dědickou (která se uzavírala ve formě kupní smlouvy). Proč tam jsou potom ti nápadníci? Jednoduše proto, že nikdo neměl tolik peněz, aby si mohl grunt koupit a nikdo neměl ani tolik peněz, aby jej mohl za svůj život splatit. Jenže každý hospodář měl hodně dědiců, kteří měli podíl na gruntě a tyto závazky se většinou také dědily a tak se na sebe stále nabalovaly. Tedy tu zálohu ani purkrecht neskládá nový držitel, pouze splácí staré dluhy a to postupně, jinak by to nedokázal. Závdanek je zvlášť, protože to je jen hotovost, vrací se těm, kdo ji půjčili. V purkrechtu by však měly být podíly na gruntě. Pozor, úroky tam vůbec nejsou! Naopak, grunt má vlastně pořád stejnou cenu a pohledávky také. Už jsem tady nějaké základní vztahy několikrát vysvětloval, zkuste hledat tady na fóru, např. podle klíčového slova vejrunky, což jsou právě ty splátky.

Hřivna měla podle zápisu 28 grošů a jeden groš byl 7 denárů. Závdanek je 200, purkrecht 800, všechno sedí.

Jinak lze doporučit hlavně Vladimíra Procházku: Česká poddanská nemovitost v pozemkových knihách 16. a 17. století. To je sice už docela stará práce, ale dosud nepřekonaná. Nikdo se tím u nás soustavněji nezybýval. Koupit se to nedá, ale v dobré knihovně se to půjčit dá.
Jan Pecháček
ilustrované rodokmeny
http://odkudjsme.cz/
https://www.facebook.com/odkudjsme
janpechacek

Re: Pozemkové knihy, placené částky, 1719

Příspěvekod dhtk » čtv úno 18, 2021 11:59

Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale stále nevím, proč jsou na levé straně vypsány sumy, že každému přináleží 20 hřiven a zároveň je tam poznámka, že "jednomu každému" po 22 groších a 3 denárech, tím pádem už ty výpočty nesouhlasí. Je možné, že se jedná o částky, které byly splaceny? Víckrát jsem viděla, že nápad byl v hřivnách, ale splaceno bylo pouze v groších (čili menší částky)
dhtk

Zpět na Otázky a odpovědi