Dobrý den,
zpracovávám rodokmen rodu Kirsů z Brandýsa nad Labem. Jde o několik generací "zahradníků". Vím, že zahradník znamená člověk, který vlastní domek a menší kousek půdy, ale nějak mi to v tomto případě nesedí. Každou chvíli se totiž stěhovali v rámci města (v jedné generaci jsou děti rozené třeba ve 3 různých číslech popisných). Bývají uváděni jako: "zahradník a měšťan", "polní zahradník", "zahradnický tovaryš". Záhadný mi zatím je i jejich původ. Objevují se v Brandýse od roku 1805, kdy u nejstaršího záznamu je psáno "zahradník vsedlý". Jako zahradníci jsou uváděni všichni muži v rodině (resp. všichni potomci Josefa Kirse, který do města přišel kolem toho roku 1805). Napadají mě dvě vysvětlení. Buď to byli opravdoví zahradníci v dnešním slova smyslu, kdy se starali např. o zahrady tamního zámku (pak mi je ale divné, proč někdy byli označeni jako "polní" zahradníci a ne jako panští zahradníci). Nebo mě napadlo, že ten titul zahradníků jen dědili jakožto statusové zařazení kvůli daním. Budu ráda za jakékoliv komentáře, rady a úvahy.
Petra