VYŘEŠENO Josef Novák ze Salaše

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Josef Novák ze Salaše

Příspěvekod Zora » úte úno 09, 2021 22:21

odkaz na svatbu 1792 máte zde na fóru, nemusíte to vyhledávat a ten je velmi podstatný.
Pište, pokud víte alespoň do textu obec, ve které se matriční událost odehrává...
Salaší je mnoho, bohužel ta Vaše byla vedena nejprve pod fa Buchlovicemi, později pak pod fa Velehradem. Nezúčastněným se v tom špatně orientuje, zvlášť když jsou ve Vašem textu chyby. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř úno 10, 2021 6:53

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00570.jp2

Jalubí - první svatba Veroniky, roz. Hrnia
Je tam i příjmení manžela, pod kterým se vdávala za Josefa Nováka.
Opět doporučuji, radím, nechejte si vše přečíst v sekci Čtení.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř úno 10, 2021 7:11

pohanka píše:
ale u tohoto (v čp. 35) jsem našla Gärtler ? tedy zahradník? - vpravo druhý řádek odspoda
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00050.jp2

už jste ale nerozlišila, že zápisy jsou ze dvou různých obcí a farností.-...

Zde uvedená svatba se konala v Jalubí, s pravděpodobně nejde tedy o číslo domu Josefa v Salaši, ale o dům, kde bydlela vdova po smrti svého manžela - je to bez záruky, musíte si to dohledat.
Svatba se konala z obce nevěsty, bohužel tuhle oblast neznám, takže nevím, jakým systémem se do matriky zapisovalo č. domu (zda podle nevěsty, či zda podle ženicha)

Pak by se vysvětlilo, že Josefa by se jednalo stále o dům č. 21.
Z
Zora

Příspěvekod pohanka » stř úno 10, 2021 10:06

Ano, udělala jsem chybu, že jsem napsala jen ty Buchlovice, jde o Salaš (Uherské Hradiště). Velehrad jsem zkoušela proto, že se objevil u úmrtí jedné z dcer. Jalubí bylo zase uvedené u sňatku jednoho z Josefových synů (že jeho matkou byla Veronica Hrnia z Jalubí). Omlouvám se a děkuji. Našla jsem možná už i její první svatbu s Kotisou, nechám si ten zápis během dne od vás ověřit.
pohanka

Oblast pátrání: okres Louny

Příspěvekod Zora » stř úno 10, 2021 10:09

svatbu s Kotyzou jsem Vám poslala v noci.

Jedná se tzv. Buchlovickou Salaš, - psala jsem, obec byla přifařena nejprve pod Buchlovice, následně pod Velehrad.
https://mapy.cz/zakladni?planovani-tras ... TbjUfXa1YM
Z
Zora

Příspěvekod pohanka » stř úno 10, 2021 10:10

Zora píše:https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/9527?image=216000010-000253-003377-000000-011583-000000-00-B04310-00570.jp2

Jalubí - první svatba Veroniky, roz. Hrnia
Je tam i příjmení manžela, pod kterým se vdávala za Josefa Nováka.
Opět doporučuji, radím, nechejte si vše přečíst v sekci Čtení.
Z

Ano, tuhle svatbu jsem měla na mysli, našla jsem ji večer, díky za potvrzení.
pohanka

Příspěvekod pohanka » stř úno 10, 2021 10:16

Zora píše:svatbu s Kotyzou jsem Vám poslala v noci.

Jedná se tzv. Buchlovickou Salaš, - psala jsem, obec byla přifařena nejprve pod Buchlovice, následně pod Velehrad.
https://mapy.cz/zakladni?planovani-tras ... TbjUfXa1YM
Z

Ano vím, už jsem Vám to psala pod ten odkaz na ni. Děkuji ještě jednou!
pohanka

Příspěvekod Zora » stř úno 10, 2021 10:18

:-)
Tak teď musíte najít úmrtí manžela, abyste zjistila, kde bydlel.
Já jsem našla narození pouze jednoho dítěte z prvního manželství Veroniky, ale to zcela jistě také máte. :-)

Domnívám se, že by bylo potřebné najít souvislosti kolem č. 35 (svatba), zda se to týká Jalubí nebo Salaše.
V Jalubí jsem hledala č. 35, historii domu, ale našla jsem pouze úmrtí nějaké 80letého Grebeníčka
Z
Zora

Příspěvekod pohanka » stř úno 10, 2021 10:24

Úmrtí pana Kotyzy, předpokládám .... Jdu pokračovat ve vkládání starých materiálů. Zatím jsem tam dala 3 děti, teď jdu na ty z let 1796 a výše. :-)
pohanka

Příspěvekod Zora » stř úno 10, 2021 10:42

Ano. Z
Zora

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi