SP 1755 - pojem exsolvit

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: SP 1755 - pojem exsolvit

Příspěvekod Zora » pon úno 08, 2021 18:32

přesně tak...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » pon úno 08, 2021 19:26

Tady si asi dovolím nesouhlasit ;-).
Nemám teď po ruce odkaz, ale zjišťoval jsem si u jiné rodiny (relativně dobře čitelné :-)), že v roce 1755 v Domaníně byla v soupise uvedena bez této poznámky, v roce 1756 s ní (v tom roce jich tam bylo takto poznamenaných nezvykle mnoho) a v roce 1757 zase bez poznámky. Stále ve stejné obci, ve stejném zařazení, stáří u dětí odpovídalo. Mně tato možnost (tj. že byli propuštěni z poddanství buď úplně nebo aspoň v dané obci) napadla jako úplně první, ale tímto porovnáním jsem si ověřil, že to tak nebylo.
Přikláním se proto k názoru uživatele Boza, tj. že šlo o nějaké prominutí čí zmírnění poddanských povinností. Což je pěkné, ale najít tu přerušenou linii mi to nepomůže.
Jojo, takhle to vypadá, když se člověk nezúčastní společného školení těch zapisujících farářů nebo šafářů či kdo to sepisoval... :-)
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod zburget » pon úno 08, 2021 19:37

A nemůže to pořád může být propuštění z poddanství. Jako že si to rodina nakonec rozmyslela a neodešla? Nebo se zase vrátila, když to v novém místě "neklaplo"?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » pon úno 08, 2021 19:47

Za sebe - vůbec nevím, hledám na netu, tohle se zdálo racionální... ale...
Zkuste se poptat na Okounovi, občas se tam mihnout opravdu znalci.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » pon úno 08, 2021 20:02

Tak to by se muselo vyhodnotit u většího vzorku rodin, jestli to s nimi "hnulo" nebo ne.
Pouze jedenkrát, hned na začátku, jsem tam někde vedle takovéto poznámky narazil ještě na jméno obce (myslel jsem si už taky, že mne to takto vždy nasměruje, logiku by to mělo), ale bohužel se ukázalo, že to bylo pouze jedenkrát (tedy v tom, co jsem prošel). Někdy to slovo ani neuváděli celé, jen zkratkou exsol: . Já si ho dřív ani moc nevšímal (ovšem to jsem ještě nesháněl stébla, kterých bych se chytil, když se matriky odmlčely...).
Já se na to ještě poptám.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi