od m.k.85 » úte úno 02, 2021 20:08
Také už jsem dál nezkoumal svatbu Niny Tesaříkové s "Pepkem" Houfkem. Někde jsem o ní četl. Tuším v nějaké diplomové práci, kde je činnost oddílu Olga rozebrána od A do Z. Protože Josef Houfek (velitel oddílu) byl opravdu kontroverzní. V oddílu rozhodoval autokraticky o životech mladých spolubojovníků, kteří se ničím neprovinili. Byl často pod vlivem alkoholu, "kupovali"si od vesničanů slivovici, a v tomto stavu několikrát přikázal surově zabít (ubodáním, umlácením, kulkou) třeba jen proto, že se mu zdálo, že mu dotyčný podrývá autoritu nebo že má zbraň, kterou nenahlásil veliteli, přitom mu ji před tím ve střízlivosti schválil. Někdy museli bodat bajonety všichni, co byli přítomni exekuci. A to bylo Houfkovi 22 let. Po válce trest téměř žádný, ale Olga Františáková i Houfek byli celkem pronásledovaní a k této minulosti se neradi vraceli. Proto Houfek přijal příjmení po své manželce Nině Tesaříkové z Nemochovic, o které je řeč na Josef Tesařík. Údajně odešli do Jugoslávie a jaký měli dál život není známo.
Tatínek Olgy a Niny Tesaříkových František Tesařík si odseděl 14 měsíců za podporu odbojových aktivit. Po návrtau domů poskytl pomoc parašutystům a byl zatčen znovu. Zanedlouho po svém druhém zatčení byl 28.února 1945 zastřelen ve Flossenbürgu. Vámi zmíněný Ivan Korš pobýval na statku právě u Tesaříků. Takže reagoval jako první. Po zatčení Olgy Tesaříkové ve spěchu popadl zbraň (léčil si zde raněnou ruku) a spěchal za Gestapáky a Olgou. Po cestě si vypůjčil koně a dostihl je, chtěl zahájit střelbu, ale údajně se mu zasekl náboj nebo zbraň selhala a Gestapáci ho automaty zastřelili. To už asi nikdo přesně nezodpoví. Bylo mu 17 let. Na tomto místě je malý památníček, mám ho asi 400 m od domu..Olze se ve zmatku podařilo odpoutat zpět k partyzámům a pak pokračoval boj v Brankovicích. Po tomto boji se museli partyzáni z Nemochovic pakovat včetně Olgy, Niny Tesaříkových a jejich maminky. Holky se přidaly k partyzánům a jejich maminka se ukryla u příbuzných v Ratíškovicích.