od Lupen » pát led 29, 2021 20:37
Vzhledem k tomu, že jsem si oba testy nechal provést, stejně jako testy několika lidí v rodině, "pracují" za mě shody v databázi jednotlivých testovacích společností. Já už si jen pak musím ověřit rodokmen shody a vyhodnotit.
K tomuto kroku jsem přistoupil z pragmatického důvodu, protože jsem v určitém čase při hledání předků chtěl mít když ne jistotu, tak alespoň trochu ověření, jestli ještě hledám moje předky nebo už cizí lidi.
Takže už teď s určitostí vím, které části rodokmenu mám s velkou pravděpodobností dobře a které jsou nejisté, respektive ověření je komplikované a tedy je testováním zatím zkoumat dál nebudu.
Prostě a jednoduše, mám li shodu určité velikosti, z velikosti referenční hodnoty buď je jiná osoba příbuzná v souladu s rodokmenem nebo není. Je to logické, od matky a otce jsem zdědil polovinu, od každého dědy a babičky čtvrtinu a od praděda a prababičky osminu. Totéž bude mít velmi podobné jiný pradědův potomek, jen ne vždy nutně stejnou část. Přesto se lze dostat k nějakému konkrétnímu závěru, protože v případě nebiologických potomků bude společná část DNA nižší.
Navíc přímé otcovské linie jsou prokazatelné Y testem, i přes víc generací než autozomálními testy. Takže lze otestovat třeba otce matky, vnuka prababičky a podobně, abych se v kombinaci s předchozím typem testu mohl orientovat i v liniích, kde nemůžu použít můj Y test.
V kombinaci obou metod lze hodnotit věrohodně soulad s matrikami, může se najít nezapsaný otec, může se najít, v kterém konkrétním místě se liší zápis rodičovského páru od skutečnosti, ale samozřejmě v takových případech už to nestojí pár korun, protože se testuje více osob. Je ale fakt, že někteří z nich se v rámci své zvědavosti testují sami a lze jejich výsledky nalézt ve shodách v databázi jednotlivých testovacích společností.
Jsou naopak lidé, kteří vzorek poskytnout nechtějí nebo už bohužel nemohou.
V tazatelově případě jde vzhledem k malému počtu generací od předpokládaného společného předka o méně náročné zkoumání, proto jsem ho zde zmínil.