Záměna křestních jmen

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Záměna křestních jmen

Příspěvekod Martin819 » sob zář 22, 2012 15:07

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda byste mi někdo poradil.

V jedné větvi jsem narazil na rodiče - Csarnicki Stephan a Vantuch Elisabeth, po dalším hledání jsem narazil u několika zápisl, ze stejné doby, vesnice a dokonce i ze stejného čísla popisného na rodiče - Csarnicki István a Vantuch Ilona.

Zajímalo by mě, zda si myslíte, že by mohlo jít o ty samé lidi. Jméno se ve vesnici vícekrát neopakuje, a tak si myslím, že by to mohli být ti samí. Jedná se o vesnici na Slovensku. Trochu jsem bádal o původu jmen a zjistil jsem, že István je maďarská verze jména Stephan, takže to by sedělo, avšak jméno Ilona je maďarská verze jména Helena, a to již nesedí se jménem Elisabeth. Vím, že nejlepší by bylo hledat dále a najít další informace (sňatek,...), ale konkrténě tyto matriky ze Slovenska jsou v hrozném stavu a najít vůbec něco je úspěch. (Maďaři asi nebyli moc šetrní k historickým knihám.... :lol: )

Prosím tedy, zda by mi někdo neřekl jen svůj názor, jestli by to mohli být ti samí lidé.

Předem děkuji

edit: Ještě mě napadlo, že zápis jména Elisabeth mohl být jen nepovedený zápis jména Ilona(Helena) v podobě Ellen(a).
Martin819

Re: Záměna křestních jmen

Příspěvekod Zora » sob zář 22, 2012 17:24

Dobrý den, můžete, prosím, připojit jméno obce - oblast, o kterou se jedná? Zora

Podle mého názoru je pravděpodobné, že se jedná o stejné osoby, u ženy jde pravděpodobně o špatné překlady křestního jména, důležitá je ale oblast původu, možná i způsob vedení matriky - nějaký odkaz by jistě pomohl. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Martin819 » sob zář 22, 2012 17:38

Zora píše:Dobrý den, můžete, prosím, připojit jméno obce - oblast, o kterou se jedná? Zora

Podle mého názoru je pravděpodobné, že se jedná o stejné osoby, u ženy jde pravděpodobně o špatné překlady křestního jména, důležitá je ale oblast původu, možná i způsob vedení matriky - nějaký odkaz by jistě pomohl. Zora

Jedná se o vesnici Drienica na severu Slovenska. Odkaz na snímek zkusím ještě doplnit, jelikož mám staženou celou matriku a chvíli mi bude trvat ho najít... :)

edit: Odkazy:
István + Ilona - narození dítěte 1: https://familysearch.org/das/v2/TH-266- ... 9-89/$dist - uplně nahoře
István + Ilona - narození dítěte 2: https://familysearch.org/das/v2/TH-266- ... 6-21/$dist - 4. od shora
Stephan + Elisabeth - narození dítěte: https://familysearch.org/das/v2/TH-266- ... 7-98/$dist - 4. od shora
Matrika: http://goo.gl/02wXM

Způsob vedení matrik je dost špatný... :D. Jsou různě pomíchané N O Z.... dokoncde někdy ani nesedí pravá strana stránky s levou...je to dost hrůza...:D
Martin819

Příspěvekod duros » ned zář 23, 2012 6:39

Ano, Istvan je Stefan, Ilona je Helena (Elena). Vsimnite si, ze pri latinskom zapise, kde je uvedena ako Alzbeta, zacal povodne pisat "Ele..", teda ako Elena, ale potom je to e prepisane na i. S najvacsou pravdepodobnostou ide o tu istu osobou, ale na potvrdenie toho, je potrebne najst aspon svatbum prip. jej narodenie. A je dost mozne, ze pri krste mala obe mena, alebo niektore je birmovne.
Neviem, ci ste videli tieto matriky v originale, ked vravite, ze su v hroznom stave. Takto su vedene, resp. nasnimane takmer vsetky matriky. Ale aspon vidite, ze na SK je patranie po predkoch uplne iny (tvrdsi) chlebik, ako v CZ.
duros

Zpět na Otázky a odpovědi