VYŘEŠENO První světová válka, povýšení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO První světová válka, povýšení

Příspěvekod contessina » pát srp 21, 2020 21:43

Dobrý večer,

řeším cestu svého pradědečka velkou válkou. Podle všeho si dost užil, prošel slavnými bitvami na Východní frontě a vyvázl namísto smrti či zranění s vyznamenáním za odvahu.

Sloužil u kavalérie; nejdříve v rámci vojny a pak i v nastalé válce. Postupně se vypracoval na hulána, byl také sedlářem a řemenářem a dokonce strojvůdcem. Ještě předtím byl však, doslova psáno "ernant zum Schützen", 13.6.1913. Co to, prosím, znamená, nevíte? Otrocky přeloženo a pokud beru v úvahu "ernannt" to znamená "určen k ochraně", ale to mi nedává příliš smysl.

Děkuji moc, pokud máte nějaký nápad či víte, oc o jde!

Zuzana
Naposledy upravil contessina dne pon srp 24, 2020 10:01, celkově upraveno 1
contessina

Oblast pátrání: Přední a Zadní Arnoštov, Roubanina, Slatina, Langendon (Lípa), Křenov, Městečko Trnávka, Jevíčko, Dlouhá Loučka; Újezd u Černé Hory, Moravské Knínice; Lazinov (Letovice); Moravská Ostrava, Týniště nad Orlicí, Čáslav.

Re: První světová válka, povýšení

Příspěvekod Radix » sob srp 22, 2020 5:40

Přidělen ke střelcům?
Radix

Příspěvekod kimes » sob srp 22, 2020 9:50

Radix píše:Přidělen ke střelcům?

Radix má zřejmě pravdu, že se jedná opřidělení k určité zbrani(jednotce), kdyby to mělo být povýšení do jiné hodnosti, tak by byl zřejmě použit výraz erheben - pro přesnější určení by byl třeba delší originál textu - vojenská němčina té doby je ošidná...
kimes

Příspěvekod contessina » sob srp 22, 2020 10:54

Máte pravdu, není to povýšení, ale přidělení (napsala jsem to špatně, povyšování bylo až dál v řadě).

První strana "základního listu pro pododdělení" zde: Obrázek

Hodností byl "Ulan", tedy hulán. Později se stal "Riemerem" - řemenářem a následně "zgsfr", což jsem si přeložila jako "Zugsführer". Možná se ale pletu. Přikládám i tu druhou stranu, pro lepší orientaci:Obrázek. Co myslíte?

Z.
Naposledy upravil contessina dne pon srp 24, 2020 9:29, celkově upraveno 1
contessina

Oblast pátrání: Přední a Zadní Arnoštov, Roubanina, Slatina, Langendon (Lípa), Křenov, Městečko Trnávka, Jevíčko, Dlouhá Loučka; Újezd u Černé Hory, Moravské Knínice; Lazinov (Letovice); Moravská Ostrava, Týniště nad Orlicí, Čáslav.

Příspěvekod contessina » sob srp 22, 2020 18:20

Ha! Právě jsem přišla na to, že "Zug" je také četa. Nešlo tedy nejspíše o žádného strojvůdce (ke kterémuž mylnému úsudku mě přivedl mj. fakt, že jsem se dočetla, že jezdecké oddíly se přesouvaly vlaky), ale spíše o četaře. Někdy je dobré přemýšlet o věcech nahlas. :)
contessina

Příspěvekod filmovymaniak » ned srp 23, 2020 11:10

Dobrý den, ty obrázky jsou strašně malé, takže nejdou přečíst, já tak tak přečtu jen roky
filmovymaniak

Příspěvekod contessina » pon srp 24, 2020 9:29

Omlouvám se a děkuji za upozornění. Je to teď lepší?
contessina

Příspěvekod filmovymaniak » pon srp 24, 2020 9:57

Dobrý den,
to hulán, je označení pro příslušníka hulánského pluku, zde u 5. zeměbraneckého hulánského pluku

ta poznámka s datem 11/4 , přesně to vlevo může znamenat povýšení z četaře na wachtmaistra
filmovymaniak

Příspěvekod contessina » pon srp 24, 2020 10:01

Děkuji! To jsem přehlédla.

Myslím, že mi už i samotné založení toho vlákna pomohlo se lépe zorientovat.

Krásný den!
contessina

Zpět na Otázky a odpovědi