VYŘEŠENO - Záznam o obecním sirotkovi

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO - Záznam o obecním sirotkovi

Příspěvekod MarieAnnaSarah » stř srp 12, 2020 14:09

Dobrý den,

můj dědeček Jan Frydrych se narodil v roce 1900 v Budapešti svobodné matce, která tam v té době byla ve službě. Otec byl neznámý, u matky je pouze záznam, že se jmenovala Marie, dcera Josefa Frydricha. Maďarsky rodný list máme.

Dědeček se pak nějakým způsobem dostal do Čech a stal se v Křekově obecním sirotkem. Různé rodiny z obce mu poskytovaly přístřeší a jídlo a on jim za to pomáhal s hospodářstvím. Dostal i domovský list s platností od roku 1910, kde je uvedeno, že ho získal zrozením po matce. Avšak příjmení Frydrich se v Křekově v matrikách téměř neobjevuje. V archivu ve Valašských Kloboukách dohledali pouze šest záznamů s tímto příjmením a všechny jsou z pozdější doby a nemůže se tedy jednat ani o jeho matku a nesedí to ani na to, že by se jednalo o jeho příbuzné. Nevím tedy jak dál.

Napadlo mě, že v té době mohl být nějaký záznam o jeho převozu do Čech, o umístění do domovské obce. Dělo se tak? A kde by se takové záznamy případně mohly dohledat? Tam by teoreticky mohlo být více informací o jeho matce, odkud pocházela a kdo byli její rodiče. Poté bych se mohla hnout z místa.
Předem děkuji moc za pomoc a rady.
Naposledy upravil MarieAnnaSarah dne úte srp 18, 2020 8:49, celkově upraveno 4
MarieAnnaSarah

Re: Záznam o obecním sirotkovi a převozu z Budapešti do Čech

Příspěvekod filmovymaniak » čtv srp 13, 2020 10:40

Dobrý den, narození Josefa Frydrycha máte nalezeno a co jeho předky v otcovské linii,

tady je ve sčítacím operátu Jan F.
https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -00770.jp2

tady je nějaký Josef, takže to může být příbuzný
https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -00120.jp2
filmovymaniak

Příspěvekod MarieAnnaSarah » čtv srp 13, 2020 14:55

Dobrý den, děkuji za odpověď. Tyto sčítací listy jsem už viděla, jsou to bohužel pouze rodiny, u kterých bydlel za práci. Josef byl možná jeho bratr, to se nám nepovedlo dopátrat. Ani on v Křekově rodinu neměl. Ale věkový rozdíl je velký.
Otcovská linie není, otcem byl někdo neznámý v Maďarsku. Hledám rodinu jeho matky. Dle domovského listu byla z Křekova, ale v matrikách se neobjevuje. Matriky jsem prošla na Actapublica a také poslední živou ve Valašských Kloboukách. Mohla tedy být odkudkoliv. Myslela jsem si, jestli v té době nemohl být nějaký záznam o jeho umístění v Čechách. Ale netuším, kam se takové věci psaly a jestli vůbec, když v té době bylo Rakousko-Uhersko.
MarieAnnaSarah

Příspěvekod m.k.85 » pát srp 14, 2020 7:14

Ještě by nějaká zmínka o získání domovského práva nebo službě mohla být v archivu dané obce, který by měl být uložen ve Státním okresním archivu (Soka). Záleží na tom, co se dochovalo, ale takovéto informace můžou být v knihách cizích příslušníků, v knihách vydaných služebních, pracovních knížek, v knihách vydaných domovských listů a podobných evidencích a obecních matrikách, ve kterých obce zaznamenávaly pohyb a změny obyvatelstva. Někdy jsou v podobných materiálech zajímavé poznámky.
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Příspěvekod ZEL » pát srp 14, 2020 8:20

Pokud získal domovský list v Křekově zrozením po matce, museli tam její předkové žít kolem roku 1848, je možné to také zkusit z téhle druhé strany.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod MarieAnnaSarah » sob srp 15, 2020 7:57

Dobrý den, děkuji všem moc za pomoc. Zkusím se tedy obrátit na archiv ve Zlíně, kde by měly být dokumenty z Křekova a snad něco naleznu. Jak jsem psala již vedle, Marii jsem v Křekově nalezla, ale stále to nějak nesedí. Ve sčítacích listech jsem našla, že měla syna v Křekově v roce 1900, tudíž nemohla mít ve stejném roce dědu v Budapešti. Pořád to jsou ale sčítací operáty, které nemívají data narození správné, zrovna v Křekově se mi lišily snad všechny oproti zápisům v matrice. Tak uvidíme. Na slovenském fóru mi pomohli najít zápis o narození v Maďarsku, tak se snad více dozvíme z toho.
MarieAnnaSarah

Re: VYŘEŠENO záznam o obecním sirotkovi

Příspěvekod rebeka » sob srp 15, 2020 9:03

MarieAnnaSarah píše:Ve sčítacích listech jsem našla, že měla syna v Křekově v roce 1900, tudíž nemohla mít ve stejném roce dědu v Budapešti.

Zdravím,
v tom 1. odkazu na sčítací operáty (Křekov 1910) od filmového maniaka (viz výše) je uveden počátek pobytu Vašeho dědečka v obci 1902.
rebeka

Re: VYŘEŠENO záznam o obecním sirotkovi

Příspěvekod MarieAnnaSarah » sob srp 15, 2020 15:29

Ano, v Křekově byl od roku 1902, narozen byl ale 23.4.1900 v Budapešti, pak snad v sirotčinci a do vesnice ho dovedl pan učitel Baier, podle toho co nám vyprávěl tatínek. Bohužel dědeček moc o svém dětství nemluvil. Víme jen, že už jako malý byl sirotek a musel se starat o dobytek, aby ho za to ubytovali a dali mu jídlo.
Proto si nejsem jistá, zda jeho rodina skutečně v Křekově byla, jinak by se ho přeci někdo z nich ujal. ¨
Jediná Marie Frydrychová *1871 z Křekova, kterou jsem měla za jeho matku se provdala za Jiřího Talafu a měla s ním dle sčítacích listů dceru *1896 a syna Josefa *1900. Takže buď je ve sčítacích listech chybný rok narození jejího syna a ona stihla mezitím být ve službě v Budapešti a pořídit si dědu nebo ona matkou dědečka nebyla...a jsem tedy zase na začátku.

A aby to bylo ještě zamotanější, tak matka Marie Frydrychové *1871, také Marie, která se narodila *1845, byla také ve službě v Budapešti a měla tam nemanželského syna Jana *1877. Je tedy možné, že se to propletlo kvůli tomu. Bůh ví. Snažím se to rozklíčovat už půl roku a teď už jsem myslela, že to mám. Že Marie *1845 byla praprababička a Marie *1871 byla matka dědečka, která otěhotněla ve službě stejně jako její maminka, ale kvůli tomu záznamu o Talafových to zas vypadá, že je všechno špatně.
https://www.mza.cz/scitacioperaty/digis ... -00340.jp2

Navíc jak píši v jiném vláknu, tak u dědečkova zápisu narození je napsáno, že byla matka z obce Vlidesska na Moravě, o Křekovu ani slovo. Pátrám teď potom, kde to bylo. Mohla tedy mít v Křekově pouze vzdálenou rodinu a proto tam třeba byl umístěn.
MarieAnnaSarah

Re: Záznam o obecním sirotkovi

Příspěvekod ZEL » ned srp 16, 2020 9:04

Tak ještě jednou. Přibližně v roce 1848 bylo zavedeno domovské právo, každému v té obci, kde právě bydlel. Dále se pak dědilo na děti po otci, v případě nemanželských dětí po matce, přebírala ho manželka po manželovi. Domovská obec pak měla povinnost se postarat o ty, kteří v ní měli domovské právo. Váš dědeček měl domovské právo po matce v Křekově, proto se o něj obec musela postarat, přestože tam jeho příbuzní už nežili.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Re: Záznam o obecním sirotkovi

Příspěvekod MarieAnnaSarah » pon srp 17, 2020 10:34

Dobrý den ZEL, já to chápu. Proto ta moje poslední věta, že tam byl umístěn, protože tam měl vzdálenou rodinu.
MarieAnnaSarah

Zpět na Otázky a odpovědi