Neuvedené příjmení rodičů v matrice - je to běžné? VYŘEŠENO

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Neuvedené příjmení rodičů v matrice - je to běžné? VYŘEŠENO

Příspěvekod wendabr » čtv srp 13, 2020 13:41

Momentálně hledám v rámci doplnění rodinné genealogie jednoho předka Jana a protože v matriční rejstříkové řadě jsou velké mezery, vydal jsem se nejméně populární cestou - hledání v určitém období pěkně řádek po řádku v matrice. V průběhu necelých dvaceti let jsem našel už minimálně dva JOANNISe, kde ve sloupečku rodiče chybí příjmení otce-je to normální? Přiznám se, že ve své praxi hledání konkrétních jmen jsem se s tím ještě nesetkal. Nechybí potom toto jméno i v rejstříku? (Ukázka je z matriky okolo roku 1717).

https://ibb.co/9p30D41
Naposledy upravil wendabr dne čtv srp 13, 2020 18:11, celkově upraveno 1
wendabr

Oblast pátrání: Morava (bývalé panství Hodonín)

Re: Neuvedené příjmení rodičů v matrice - je to běžné?

Příspěvekod zburget » čtv srp 13, 2020 16:41

Já vás nejdřív zkoriguju s tím jménem, co hledáte. V podstatě hledáte jméno Jan. Jen v latinsky psaných matrikách bude napsáno Joannes (doma mu tak ale na 100% neříkali). Joannis je genitiv (2. pád).

Tak a teď k dotazu samotnému - na začátku 18. stol. se s chybějícím příjmím občas setkávám. Jestli to byla chyba a nebo se jednalo v dané době a místě o natolik známý pár, že nebylo potřeba ho blíž identifikovat, to nevím. Každopádně v této době žádné příjmení neexistovalo. Jedná se o tzv. příjmí, jen rozlišovací znak pro různé lidi stejného křestního jmnéna. Příjmí nebylo (nemuselo být) dědičné. Dokonce se jednomu člověkovi mohlo během života i několikrát změnit. Nejčastější změny jsou tzv. po chalupě - přiženil se, nebo koupil grunt a dostal příjmí podle gruntu (v podstatě po některém z předešlých majitelů). Nebo se mu mohlo změnit příjmí podle řemesla, které provozoval, podle nějakého tělesného znaku, podle povahy, nebo něčeho, co (ne)udělal.
Pokud v daném místě byl jediný člověk (nebo pár) daného jména, nemuselo mít okolí potřebu ho nějak blíž identifikovat (nebylo ho od koho odlišovat). Příjmí pak může chybět.
Indexy už samozřejmě počítají s tím, že nějaké příjmí (příjmení) existuje. Nejsou schopné zachytit jejich změny. Je spíš vůbec div, že máte k dispozici v téhle době indexy. V oblasti, kde pátrám já začánají indexy až na konci 18. stol., abych byl schopen reálně hledat, pro dřívější matriky jsem nucen si indexy psát sám…

Navíc, ani záznamy v matrikách nejsou bezchybné a nejsou úplné, občas někdo chybí. Já mám třeba teď zrovna v jedné rodině dvě děti, které se nenarodily. Jedno zemřelo, takže vím i kdy se mělo narodit (a je tam opravdu odpovídající časová mezera) a druhá dcerka se vdala. Ale věk u sňatku není přesný, takže nevím, do které časové mezery ji zařadit.
No a když nejsou bezchybné matriky, tak indexy už bezchybné nejsou vůbec. Tam jsou zanesené další chyby při psaní. Často pak ani v o hodně pozdějších dobách nezbývá, než hledat poctivě záznm po záznamu a často najdete někoho, kdo v tom indexu opravdu není.
Když narazíte na někoho, kdo nemá příjmí, musíte hledat v patřičných časových intervalech další možné děti daného páru a pokusit se je identifikovat podle dalších indicií (třeba kmotři, pokud jsou stejní). Takhle můžete nakonec identifikovat i zmíněné změny příjmí, ale to už je pak často spíš hádání, věštění a hledání v dalších pramenech (soupisy poddaných, gruntovnice…)
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Neuvedené příjmení rodičů v matrice - je to běžné?

Příspěvekod wendabr » čtv srp 13, 2020 18:09

Jo, tak jsem to také pochopil, jen mě to trošku vylekalo, protože jsem se s tím zatím nesetkal. Mimochodem, teď jsem zrovna skončil s kontrolou těch 20 let a ti "bezejmení" Janové jsou nakonec 4. To bude sranda je nakonec někam zařadit, když mám pouze datum a křestní jména rodičů...
V každém případě díky moc za potvrzení.
wendabr

Oblast pátrání: Morava (bývalé panství Hodonín)

Re: Neuvedené příjmení rodičů v matrice - je to běžné? VYŘE

Příspěvekod zburget » čtv srp 13, 2020 18:35

Já mám v matrikách narozených bez příjmí podstatně víc.
Každopádně - najděte si všechny děti daných rodičů - je dost možné, že u jiných dětí budou příjmí zapsaná - a dávejte pozor i na kmotry. Někde chodili všem dětem v rodině pořád jedni a ti samí, pak máte štěstí, protože podle toho zidetifikujete rodinu. Jestli budou mít u každého dítěte kmotry jiné, tak vám to v ničem nepomůže :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Otázky a odpovědi