Pozůstatky rodiny

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pozůstatky rodiny

Příspěvekod jakub_m » úte srp 11, 2020 23:17

Mohu se zeptat, co běžně znamená, když jsou na hrobě normálně uvedena nějaká jména a pod nimi dole je napsáno "pozůstatky rodiny".

Hodně jsem to viděl na Hanácku, např. tady https://cs.billiongraves.international/ ... r/38631726 , ale vyskytuje se to na více hrobech, u tohoto je atypické, že i s fotkami - většinou je tam jen nápis a většinou jen s uvedením příjmení rodiny, jehož forma zápisu budí "podřadnější postavení" vůči těm uvedeným v horní části náhrobku. Zde výjimka, kde je uvedena jedna osoba: https://cs.billiongraves.international/ ... 1/38681850

Jde o předchozí pohřbené, kteří nebyli exhumováni, nějaké starší předky při přestavbě hrobu, umožnění pohřbení někoho, jehož blízcí příbuzní nespravují hrob? V čem je ten rozdíl oproti jménům uvedeným normálně?
Naposledy upravil jakub_m dne stř srp 12, 2020 7:01, celkově upraveno 1
jakub_m

Re: Pozůstatky rodiny

Příspěvekod zburget » stř srp 12, 2020 0:29

Na Hané, nikoli na Hanácku! :? To zní příšerně!

Pro hanáka je to jak dostat palicó do gebule :wink:
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod ozana » stř srp 12, 2020 6:56

Myslím si že pozůstatky jsou tělo zemřelého, které již není v celku či není uloženo v rakvi.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod jakub_m » stř srp 12, 2020 8:59

Díky, s tou Hanou/Hanáckem jsem to jako Pražan (ne Pražák) neznal. Akorát se mi vrylo do paměti, že Olomouc je pro někoho rodu ženského, pro jiné rodu mužského.
jakub_m

Příspěvekod zburget » stř srp 12, 2020 15:19

V pohodě :-) Mě to jen tak praštilo do očí, že jsem se prostě ozvat musel :-)
Jinak, stejné je to i s Kroměříží - ve spisovné češtině je ta Olomouc, ta Kroměříž, ale u nás jedete do Olomóca a do Kroměřiža. Nebo su (jsem) v Olomócu, v Kroměřižu - takže v hovorové řeči je to v mužském rodě. Pokud se nepletu, tak i v polštině je Olomuniec (tedy v mužském rodě).
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Karla55 » čtv srp 13, 2020 1:53

To budou nejspíš zbytky kostí předchozích pohřbených v hrobech, kterým vypršel nájem. Při kopání hrobu pro aktuálního nebožtíka se nikam neodnášejí, ale v nějakém obalu v hrobě zůstávají.
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod m.k.85 » čtv srp 13, 2020 8:49

Přesně, jak píše Karla55.
Na Vyškovsku se s tím setkávám běžně a ani mě nenapadlo, že to jinde až tak běžné být nemusí.
Ani to nemusí být myšleno doslovně, že tam jsou tělesné pozůstatky. Prostě jde o vzpomínku na předky či rodinu, kteří byli na náhrobku psaní dříve, a už jsou z místa "vytlačeni" nápisy aktuálnějších nebožtíků, o které se starají např. jejich bezprostřední potomci. A při aktualizaci (pohřbu) hrobu už nepíší tyto jejich dřívější předky (např. prababičky, pradědečky, tetičky apod.) na přední místa náhrobku, ale můžou jim věnovat dole pod všemi jmény malou vzpomínku, malou poznámku na rodinu, někdy (výjimečně) s fotografií.
To vše záleží na současném nájemci hrobu.
To je přirozený vývoj. Dříve nebo později zmizí ti vzpomínaní předci i z těch spodních pater, kam se zas naopak můžou přesunout nebožtíci z horních pater a na jejich místo přijdou lidé, co se o hrob starají dnes. A pořád dokola...
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Zpět na Otázky a odpovědi