Odevzdávání rodných listů

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Odevzdávání rodných listů

Příspěvekod Arin-Gark » sob zář 01, 2012 19:53

Zdravím, nevíte prosím někdo, jestli se dřív odevzdávaly rodné a oddací listy zemřelých osob? Když jsem se totiž doma sháněl po rodných listech mých prarodičů a praprarodičů, kteří zemřeli v letech 1972 - 1975, tak mi rodiče tvrdili, že je nemáme, protože se to tenkrát nejspíš odevzdávalo. Přitom rodný list mého dědy z druhé strany, který zemřel v roce 1988 v rodině normálně je. Je to tedy podle vás s tím odevzdáváním pravda, nebo se to za ta léta spíš někde zašantročilo?
Arin-Gark

Re: Odevzdávání rodných listů

Příspěvekod mastermisule » ned zář 02, 2012 14:31

Arin-Gark píše:Zdravím, nevíte prosím někdo, jestli se dřív odevzdávaly rodné a oddací listy zemřelých osob? Když jsem se totiž doma sháněl po rodných listech mých prarodičů a praprarodičů, kteří zemřeli v letech 1972 - 1975, tak mi rodiče tvrdili, že je nemáme, protože se to tenkrát nejspíš odevzdávalo. Přitom rodný list mého dědy z druhé strany, který zemřel v roce 1988 v rodině normálně je. Je to tedy podle vás s tím odevzdáváním pravda, nebo se to za ta léta spíš někde zašantročilo?

Myslím,že se odevzdávat musí a muselo, ale určitě šli a jdou ztopit(jako, že nejsou :-)))
mastermisule

Příspěvekod Zdenek » ned zář 02, 2012 20:18

Dovolím si nesouhlasit. Tak jako dnes se rodné listy odevzdávat nemusely. Odevzdávají se pouze občanské průkazy a kartičky pojištěnce.
Zdenek

Příspěvekod TKempny » ned zář 02, 2012 22:41

tak nejspíš záleží na (zlo)vůli úředníka, nám totiž úmrtní list bez odevzdání rodného vydat nechtěli
TKempny

Příspěvekod Zora » pon zář 03, 2012 5:55

V zákoně O pohřební službě se o uvedeném dokladu nehovoří.

V zákoně o matrikách, jménu a příjmení je zhruba toto ...:
Kniha úmrtí
§ 21
(1) Do knihy úmrtí se zapisuje
a) den, měsíc, rok a místo úmrtí,
b) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení, den, měsíc, rok a místo narození, rodné číslo, osobní stav, pohlaví, státní občanství a místo trvalého pobytu zemřelého,
c) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodné příjmení, a rodné číslo žijícího manžela, partnera 8a),
d) datum zápisu a podpis matrikáře.

(2) Zápis do knihy úmrtí se provede na základě
a) listu o prohlídce mrtvého, nebo
b) pravomocného rozhodnutí soudu o prohlášení fyzické osoby za mrtvou (§ 10 odst. 4).

(3) Na listu o prohlídce mrtvého je povinen úmrtí oznámit do 3 dnů prohlížející lékař

http://www.pracepropravniky.cz/zakony/z ... a-prijmeni

Na stránkách matričních úřadů se vyskytuje všeobecná informace, ze které není zřetelně patrno, zda se rodný list předkládá nebo odevzdává - je však uveden v závorce, na rozdíl od občanského průkazu.

napři: Úmrtí rodinného příslušníka
Po úmrtí osoby obdrží pozůstalí od lékaře, eventuálně od Policie České republiky oznámení o úmrtí (neoznamuje matriční úřad). Po obdržení této zprávy doporučujeme obrátit se na pohřební službu, která rodinným příslušníkům pomůže v dalším postupu a zajistí pohřeb. Pohřební službě pozůstalí také oznámí adresu, na kterou má být zaslán úmrtní list zemřelého, nebo oznámí, že si ho vyzvedne osobně na matričním úřadě, v jehož matričním obvodě došlo k úmrtí.

Doklady, které bude vyžadovat pohřební služba:

občanský průkaz zemřelého
(rodný list zemřelého, oddací list zemřelého)

http://obcan.ckrumlov.info/docs/cz/matrika_II.xml
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod morávková » pon zář 03, 2012 11:08

Při úmrtí občana je třeba předložit doklad, ze kterého je možno vyčíst potřebné údaje - zpravidla občanský průkaz, cizinci pas, pokud není ani jedno, tak pak přichází ke slovu ta závorka : rodný, oddací list.
Nemapatuji se, že by v našem matričním obvodu byl někdy tento náhradní způsob (rodný list, oddací list ) požadován, vždy si matrikářka poradila i bez nich. A pokud by se to někdy stalo u nás, tak já bych vždy tyto doklady vrátila, protože např. oddací list je třeba pro vyřízení vdovského důchodu. Rozhodně žádný zákon neříká, že se tyto doklady po úmrtí odevzdávají.
Pěkný den...

P.S. To platito i v roce 1970 .....
morávková

Příspěvekod mastermisule » pon zář 03, 2012 11:43

morávková píše:Při úmrtí občana je třeba předložit doklad, ze kterého je možno vyčíst potřebné údaje - zpravidla občanský průkaz, cizinci pas, pokud není ani jedno, tak pak přichází ke slovu ta závorka : rodný, oddací list.
Nemapatuji se, že by v našem matričním obvodu byl někdy tento náhradní způsob (rodný list, oddací list ) požadován, vždy si matrikářka poradila i bez nich. A pokud by se to někdy stalo u nás, tak já bych vždy tyto doklady vrátila, protože např. oddací list je třeba pro vyřízení vdovského důchodu. Rozhodně žádný zákon neříká, že se tyto doklady po úmrtí odevzdávají.
Pěkný den...

P.S. To platito i v roce 1970 .....

Tak to jo. Já totiž sháněla RL po prababičce a řekli mi, že ho vrátili, tak jsem nabyla dojmu, že museli.
mastermisule

Příspěvekod Brasl » úte zář 04, 2012 22:31

morávková píše:Tak to jo. Já totiž sháněla RL po prababičce a řekli mi, že ho vrátili, tak jsem nabyla dojmu, že museli.

Vaše prarodiče museli mít určitě dva rodné listy. Rodný a křestní, vystavované před válkou, zpravidla ručně psané, a "nové" s rodným číslem, psané na stroji. Oddací listy, kopie z války , ani oddací listy nepřipomínají.
Brasl

Zpět na Otázky a odpovědi