chyba v matrice - je to mozne?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

chyba v matrice - je to mozne?

Příspěvekod jhk » pát srp 17, 2012 19:12

Dobrý večer. Narazil jsem na tuhle věc. Můj předek měl otce a matku a tři sourozence. Ale u narození dvou sourozenců je u matky uvedeno jiné rodné příjmení otce. Jedna se o záměnu Jelinek a Vilimek. Je to možné? Je divné, že u nejstarsiho a nejmladsiho je uvedeno Vilimek a u prstrednich Jelinek. Pasujou cisla domu i jména, jen ta prijmeni ne. Při narození matky je tam Vilimek.
jhk

Re: chyba v matrice - je to mozne?

Příspěvekod puntik » pát srp 17, 2012 19:24

Zjistila jsem, že v matrikách je možné úplně všechno. Pokud vám jinak vše sedí, tak to bude správně. Zkontrolujte to ještě podle svateb či úmrtí.
puntik

Příspěvekod Milan Wölfl » pát srp 17, 2012 19:31

Je to možné, kor v jižních Čechách. Prvním nebo významným obyvatelem mohl být Jelínek/Vilímek a po něm se rodově chalupa jmenovala...
Řekněme, že předek se narodil jako Jelínek. Chalupa však nesla jméno Vilímkových a tím pádem to byl Jelínek od Vilímka, písařem zapsán jako Vilímek.
Zkráceně se tomuto "úkazu říká "přímení/příjmí po chalupě/po střeše"
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod puntik » sob srp 18, 2012 13:00

Záleží na datu. Dvorský dekret Marie Terezie z 20. července 1770 obsahuje nařízení o bezplatném provádění zápisů do matrik, zachycování jmen otců nemanželských dětí, zákaz uvádět přízviska po gruntu nebo chalupě.
puntik

Příspěvekod Milan Wölfl » sob srp 18, 2012 13:18

puntik píše:Záleží na datu. Dvorský dekret Marie Terezie z 20. července 1770 obsahuje nařízení o bezplatném provádění zápisů do matrik, zachycování jmen otců nemanželských dětí, zákaz uvádět přízviska po gruntu nebo chalupě.

Nechci nic říkat, ale o nařízeních víme své :roll:
vizte lišovskou matriku, kolonka narozeného dítěte ke dni 15. května 1893, kolonka otec "Jakub Fabián vulko Smrček..." a to je, prosím pěkně, rok 1893... :-)
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod zrnka písku » sob srp 18, 2012 15:45

puntik píše:Záleží na datu. Dvorský dekret Marie Terezie z 20. července 1770 obsahuje nařízení o bezplatném provádění zápisů do matrik, zachycování jmen otců nemanželských dětí, zákaz uvádět přízviska po gruntu nebo chalupě.

Tím, že vaše tvrzení pojmete vždy kategoricky myslím leda matete nováčky, kteří je mohou brát za bernou minci a netuší, že pravidla a nařízení vždy byla a budou od toho aby se nedodržovala...
zrnka písku

Příspěvekod Zora » sob srp 18, 2012 16:26

Já bych přispěla svou troškou - Vilímek, Jelínek - snadno zaměnitelné, stačí, jen když zapisující hůř slyšel nebo špatně opsal poznámky. Nehledala bych v tom žádná nařízení, jméno po chalupě, ale lidské pochybení...
Viz kdysi tady mnou zmiňovaný HoRák a šišlající pomocník, který napovídal panu faráři HoVák... a táhne se to tři generace chybných zápisů a následných oprav...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Milan Wölfl » sob srp 18, 2012 16:28

Zora píše:Já bych přispěla svou troškou - Vilímek, Jelínek - snadno zaměnitelné, stačí, jen když zapisující hůř slyšel nebo špatně opsal poznámky. Nehledala bych v tom žádná nařízení, jméno po chalupě, ale lidské pochybení...
Viz kdysi tady mnou zmiňovaný HoRák a šišlající pomocník, který napovídal panu faráři HoVák... a táhne se to tři generace chybných zápisů a následných oprav...
Z

...svatá pravda :-D
Peřina a koktající matrikář a je z toho Pepepeřina na věky věkův... :roll:

Milan Wölfl

Příspěvekod Lenik.Sutrik » sob srp 18, 2012 23:28

Také bych si dovolila jeden příklad pochybení pana faráře. Až do doby než se narodil můj pradědeček byli moji předci Szokolici. Čtyři sourozenci mého pradědečka měli jméno otce zapsáno jako Michal Szokolik, když se narodil můj praděda ( jako poslední z 5 dětí) pan farář napsal jméno otce jako Michal Szokol. A od té doby máme v rodině jen samé Sokoly.
Lenik.Sutrik

Příspěvekod lerak » čtv zář 20, 2012 19:47

Dovolím si uvést, že u manželky mého praprapradědečka se měnilo příjmení z Vlnata na Vlna a pak na Sosnovec podle data zápisu a u křestního jména byla Mariana , Anna a pak Marie. Věk praprapradědečka podle zápisů byl +- 4roky a také se měnily jeho děti. Samozřejmě, že jsem vždycky hledal zápisy které by odpovídaly v matrikách, soupisech poddaných i v gruntovních knihách, ale bezvýsledně.
Takže jsem se musel s tímto spokojit. :)
lerak

Zpět na Otázky a odpovědi