Hlinsko-Litomyšl 1.pol 18.století

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Hlinsko-Litomyšl 1.pol 18.století

Příspěvekod pavelmacku » pát úno 07, 2020 17:01

Zdravím a chtěl bych poprosit o radu nebo názor.

Hledám rodinu - Sokolíčkovi (hodně vzácné příjmení, v podstatě všichni v ČR jsou příbuzní) dopátral jsem je až do roku 1750, kdy se začali rodit a ženit v Hlinsku, do té doby vůbec nic ani jeden záznam, ani v blízkém okolí. Do Hlinska musel někdy před rokem přijít pár, který už byl vzitý. V Berní rule jsem našel pouze jediný záznam a to Čistá u Litomyšle. Podíval jsem se na matriky a Sokolíčci se tam vyskytují od 17. století do asi roku 1710. Pak nic. Takže mám tady díru 40 let a 40 km, zkoušel jsem matriky mezi, třeba Skuteč a okolní panství, ani jeden Sokolíček. Nenapadá někoho kde bych mohl hledat, nemám vůbec ponětí o děním v této oblasti v této době, tak jestli má někdo nějakou informací, která by mi mohla trochu pomoci, tak budu rád.
pavelmacku

Oblast pátrání: Lysice, Černá Hora, Kunštát, Bořitov, Brno - rod Macků, Sokolíčkovi, Stejskalovi, Musilovi

Vanovice, Velká Roudka, Cetkovice, Světlá, Jednov-Suchdol - rody Paroulkovi, Kučerovi

JV Čechy, Slovensko, Severní Rakousko - Kohoutkovi, Straussovi, Götzovi, Steckbauerovi

Re: Hlinsko-Litomyšl 1.pol 18.století

Příspěvekod Zora » pát úno 07, 2020 17:06

http://www.rodclan.cz/?module=query&op=char&a=S

SOKOLÍČEK Staré Město na Moravě, Hlinsko, Chotěboř, Litomyšl
zřejmě se má na mysli Staré Město , okr. Svitavy

https://mapy.cz/zakladni?x=16.6150148&y ... ni&id=2853
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavelmacku » pát úno 07, 2020 17:11

Zora píše:http://www.rodclan.cz/?module=query&op=char&a=S

SOKOLÍČEK Staré Město na Moravě, Hlinsko, Chotěboř, Litomyšl
zřejmě se má na mysli Staré Město , okr. Svitavy

https://mapy.cz/zakladni?x=16.6150148&y ... ni&id=2853
Z

To je bohužel inzerát ode mě :D ty další města jsou právě kam se Sokolíčci z Hlinska vydali
pavelmacku

Oblast pátrání: Lysice, Černá Hora, Kunštát, Bořitov, Brno - rod Macků, Sokolíčkovi, Stejskalovi, Musilovi

Vanovice, Velká Roudka, Cetkovice, Světlá, Jednov-Suchdol - rody Paroulkovi, Kučerovi

JV Čechy, Slovensko, Severní Rakousko - Kohoutkovi, Straussovi, Götzovi, Steckbauerovi

Příspěvekod ZEL » sob úno 08, 2020 10:50

A nedošlo v té době ke změně příjmí na jednu generaci? Třeba podle povolání? Nebo změna zapisovatele, který začal používat německý základ Falk?
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod pavelmacku » sob úno 08, 2020 12:25

ZEL píše:A nedošlo v té době ke změně příjmí na jednu generaci? Třeba podle povolání? Nebo změna zapisovatele, který začal používat německý základ Falk?

Dobrý tip s tou němčinou, mrknu se, jestli se v okolí nevyskytují jména začínající na Falk
pavelmacku

Příspěvekod Zora » sob úno 08, 2020 14:46

Pavle, v souvislosti s příspěvkem ZEL bych rozvedla - v jedné (první generaci) se stávala, že nový majitel gruntu, stavení dostal příjmení po předchozím majiteli (něco jako příjmí po střeše), v další generaci se ale vrátilo původní příjmení.Mnohdy jsou i v matrikách (někdy i v rejstřících) zpětně opravy nově přijatého příjmení na to správné původní. A pozor, ty opravy nejsou provedeny u všech příjmení, kde tahle krátká změna nastala.
Zkuste se podívat, zda se tento jev nevyskytuje v matrice, kam se přestěhovala asi Vaše další generace. Nehledejte změny jen u vašeho příjmení, nejprve zkontrolujte, zda se vůbec něco takového u nějakého příjmení ve "Vaší" matrice událo. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavelmacku » úte úno 11, 2020 18:04

Zora píše:Pavle, v souvislosti s příspěvkem ZEL bych rozvedla - v jedné (první generaci) se stávala, že nový majitel gruntu, stavení dostal příjmení po předchozím majiteli (něco jako příjmí po střeše), v další generaci se ale vrátilo původní příjmení.Mnohdy jsou i v matrikách (někdy i v rejstřících) zpětně opravy nově přijatého příjmení na to správné původní. A pozor, ty opravy nejsou provedeny u všech příjmení, kde tahle krátká změna nastala.
Zkuste se podívat, zda se tento jev nevyskytuje v matrice, kam se přestěhovala asi Vaše další generace. Nehledejte změny jen u vašeho příjmení, nejprve zkontrolujte, zda se vůbec něco takového u nějakého příjmení ve "Vaší" matrice událo. Z

Tak jsem projel Hlinsko a celé okolí až po Litomyšl a v letech 1720-1750 se nikde žádní Sokolíčci nevyskytují, ani jsem nenarazil na německou verzi začínající na Falk. Za to všude samí Sokolové. Změn příjmení jsem si nevšiml, jediné co je zajímavé, tak v indexech jsou velice často Sokolíčci vepsaní meziřádky, jakodyby je tam někdo dopisoval později, nevím co by to mohlo znamenat. Ale takhle tam je vepsáno více příjemní (zejm. 19. století)
pavelmacku

Příspěvekod Zora » úte úno 11, 2020 18:13

V nejranější matrikách se setkávám s tím, že otec byl "Novák", syn Nováček... až otec zemřel, dostal příjmení Novák onen syn a zase jeho syn byl Nováček... kolem r. 1700 se to ale už ustálilo...
no, netuším ale , jak to bylo kolem Hlinska..., tohle platilo kolem části "dálnice" - Velké Meziříčí, Bíteš, myslím, že i blanenská údolí... a podobně..... ale nebylo to vůbec pravidlo... Z
Zora

Příspěvekod pavelmacku » úte úno 11, 2020 18:35

Zora píše:V nejranější matrikách se setkávám s tím, že otec byl "Novák", syn Nováček... až otec zemřel, dostal příjmení Novák onen syn a zase jeho syn byl Nováček... kolem r. 1700 se to ale už ustálilo...
no, netuším ale , jak to bylo kolem Hlinska..., tohle platilo kolem části "dálnice" - Velké Meziříčí, Bíteš, myslím, že i blanenská údolí... a podobně..... ale nebylo to vůbec pravidlo... Z

Taky jsem o tom přemýšlel, jesti se z nějakého Sokola nebo Sokolíka nestal Sokolíček. Jen mi vrtá hlavou proč v Čisté u Litomyšle jsou Sokolíččci nejméně od dob Berní ruly až do asi roku 1715 a pak najednou se objeví jedna rodina v Hlinsku v roce 1750 (už se 2 narozenými dětmi).
pavelmacku

Příspěvekod ZEL » stř úno 12, 2020 11:34

Tak jak psala Zora. V Čisté u Litomyšle se mohlo příjmí Sokolíčků kolem roku 1715 změnit na nějaké jiné a v Hlinsku se kolem roku 1750 nohlo nezávisle na tom změnit příjmí některé rodiny změnit na Sokolíček. Přitom změna Sokol-Sokolíček je nejvíce pravděpodobná (tento způsob změny příjmí byl i na Pardubicku). To je na podrobné zkoumání obou rodin, jestli se tam nevyskytovala jiná rodiná se stejným vzorcem křestních jmen.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod pavelmacku » stř úno 12, 2020 12:31

ZEL píše:Tak jak psala Zora. V Čisté u Litomyšle se mohlo příjmí Sokolíčků kolem roku 1715 změnit na nějaké jiné a v Hlinsku se kolem roku 1750 nohlo nezávisle na tom změnit příjmí některé rodiny změnit na Sokolíček. Přitom změna Sokol-Sokolíček je nejvíce pravděpodobná (tento způsob změny příjmí byl i na Pardubicku). To je na podrobné zkoumání obou rodin, jestli se tam nevyskytovala jiná rodiná se stejným vzorcem křestních jmen.

Ještě jednou děkuji moc oběma, mrknu se na to.
pavelmacku

Příspěvekod monkr123 » čtv srp 07, 2025 22:01

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda jste zjistil další informace o příjmení Sokolíček. Mám Sokolíčkovi v přímé větvi rodokmenu a zasekla jsem se ve stejném místě jako vy. Jak píšou předchůdci, mohlo dojít ke změně příjmení. Mám zkušenosti z Lysic, kde Wenczl se přes Wenczlů, Wenczlik změnilo na Venclovský. A hodně záleželo na tom, jaký farář daný zápis psal (někdy se Wenczlovski měnil zpátky na Wenczla). Také v jiné větvi kolem Dýšiny se z Brože stane Brožík (zřejmě aby odlišili otce od syna). Ráda bych ale zjistila váš případný postup (od vašeho pátrání na tomto fóru už uplynulo dost času). Moc děkuji.
monkr123

Oblast pátrání: Hlinsko, Srní, Včelákov, Studnice, Stan, Veselý Kopec, Zalíbené, Podlíšťany
Hořice, Lázně Bělohrad, Dobrá Voda u Hořic, Hřídelec
Lysice, Žerůtky
Dýšina, Nová Huť, Hůrky u Rokycan
Praha Libeň, Praha Jinonice
Nové Strašecí
Karlsruhe

Příspěvekod zburget » pát srp 08, 2025 8:12

Neznám tento konkrétní případ, tak obecně. Na začátku 18. století nepovažujte za změnu příjmení zdrobňování. Jako příklad vezmu toho vašeho Sokolíčka. Řekněme, že byl člověk, který dostal příjmí Sokol (neřešíme teď proč). A ten měl syna. Tomu klidně mohli říkat Sokolík (protože byl "malý Sokol"). A ten měl taky syna, Kterému mohli začít říkat Sokolíček ("nejmenší Sokol"). A když ten nejstarší zemřel, tak se příjmí posunulo. Nejstarší byl teď ten, kterému říkali Sokolík, takže z něj byl Sokol a stejně tak se Sokolíček posunul na Sokolíka. Neříkám, že se tohle muselo stát, ale bylo to celkem běžné. Fungovalo to tak u všech příjmení kde máte dnes zdrobnělinu (Sedlák - Sedláček, Bednář - Bednařík, Rybář - Rybařík, Vlk - Vlček). A z některých do dnešní doby zůstala už jen ta zdrobnělina. Už třeba nenajdete Ovčáka, ale jen Ovčáčka.
Stejně tak se to příjmení mohlo měnit překladem do jiného jazyka hlavně tedy z češtiny do němčiny nebo naopak. Tam, kde se stýkaly česky a německy mluvící oblasti. Tak se v mých končinách třeba měnil Wolf - Vlk a klidně zase někde zpět na Vlk. Nebo Schwarz - Černý a to pak klidně na Černíček nebo Černocký. Občas se objevila i latinizovaná verze nějakého příjmení (příklad mě zrovna nenapadá).
Pořád se bavíme o době do cca poloviny 18. stol. Pak už se příjmení většinou začínala ustalovat až nakonec Josef II. koncem 18. stol. nařídil neměnnost a dědičnost příjmení.

Takže i váš Vencl (mimochodem Venclů je naprosto totéž, protože když to byl syn Vencla, tak to byl kluk od Vneclů), Venclík, Venclovský, ale taky klidně Vašek, Vašků, Václav, Václavek, Václavík, Václavíček.
A to jsem ještě nepsal o změnách příjmení "po střeše" nebo podle povolání. Kdy se mi třeba jeden Burget změnil na Konváře (a pak zase zpět na Burgeta) a jiný si vzal dceru Kočkovského a pak se velkou část života psal jako Koček (ale míchalo se to pořád tak nějak s tím Burgetem) a příjmení Koček se pak objevuje nejen u něj, ale občas dokonce u jeho dětí a to i po jeho smrti. V mém případě se nakonec vždy tak nějak vrátilo příjmení zpět na Burget, ale klidně mohlo dojít k tomu, že by se změnilo a zůstalo tak. Tohle objevit může být opravdu problém. Můžete mít štěstí, že ta změna se stala u páru, který není úplně běžný. Pak najdete, že se žení někdo s nějakým příjmením, ale nikdy nemá děti, ale naopak se začnou rodit děti páru, který se nevzal. Jen tam sedí křestní jména rodičů. Jenže když se tohle stane u páru, typu Jan a Marie, tak to skoro nemáte šanci dohledat, protože takových bude ve vesnici několik.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Mistr Jan » pát srp 08, 2025 9:52

zburget píše:Občas se objevila i latinizovaná verze nějakého příjmení (příklad mě zrovna nenapadá).

http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=9&t=63314 "Piscatorissa" - možná nejen povolání, ale i příjmí
Nejjednodušeji se překládaly názvy profesí (resp. příjmí utvořených od profesí), u jiných se to řešilo třeba koncovkou (Tach -> Tachetius -> Tachecí) :-)
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Zpět na Otázky a odpovědi