Vražda před 100 lety, kde zjistit víc ? (Východní Čechy)

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Vražda před 100 lety, kde zjistit víc ? (Východní Čechy)

Příspěvekod PetraPetra » pon čer 25, 2012 8:41

Dobrý den, z rodinné legendy o vraždě a utonutí v rybníce se vyklubala skutečná událost obsahující konkrétní jméno mého příbuzného i datum této vraždy (duben 1908). Ráda bych zjistila více informací, kam mám zajít, abych zjistila jak se to stalo, co to bylo za vrahy - říká se, že jeden šel do vězení a druhý utekl. Mělo se to stát kousek za Dobruškou (Okres rychnov nad Kněžnou). Kam se v této době posílali lidé do vězení? Mám pátrat u soudu? Psát do věznic? A dokážete odhadnout, na kolik let se šlo sedět? Mám vůbec nárok nahlédnout někde do tohoto spisu? Zatím mám minimum zkušeností s pátráním, tak budu vděčná za jakoukoliv radu, děkuju.
PetraPetra

Re: Vražda před 100 lety, kde zjistit víc ? (Východní Čechy)

Příspěvekod Claricia » pon čer 25, 2012 8:46

PetraPetra píše:Dobrý den, z rodinné legendy o vraždě a utonutí v rybníce se vyklubala skutečná událost obsahující konkrétní jméno mého příbuzného i datum této vraždy (duben 1908). Ráda bych zjistila více informací, kam mám zajít, abych zjistila jak se to stalo, co to bylo za vrahy - říká se, že jeden šel do vězení a druhý utekl. Mělo se to stát kousek za Dobruškou (Okres rychnov nad Kněžnou). Kam se v této době posílali lidé do vězení? Mám pátrat u soudu? Psát do věznic? A dokážete odhadnout, na kolik let se šlo sedět? Mám vůbec nárok nahlédnout někde do tohoto spisu? Zatím mám minimum zkušeností s pátráním, tak budu vděčná za jakoukoliv radu, děkuju.

Doporučuji nejdřív zkusit okresní archiv a tamní fond okresního soudu, tam by měly být uloženy potřebné materiály (pokud tedy nebyly skartovány).
Blanka Lednická (Claricia)
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Firemní stránky (přepisy, překlady, rešerše, kurzy)
Firemní stránky na Facebooku
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod Brasl » pon čer 25, 2012 22:40

Ono by něco mohlo být i v dobovém tisku. Tehdy se uveřejňovala plná jména. Pro novináře to musel být solokapr. Nevím zda by se podle nějakých klíčových slov na Krameriu dalo něco najít, ale za zkoušku to stojí.
Brasl

Příspěvekod PetraPetra » stř čer 27, 2012 14:43

Dobře, zkusím to, moc děkuju! :-)
PetraPetra

Zpět na Otázky a odpovědi