Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod

Příspěvekod PetraPetra » pon čer 25, 2012 8:30

Dobrý den, dopátrala jsem se k jedné vzdálené příbuzné, která by měla posledních 10 let svého života trávit v "blázinci v HB" a zemřít kolem roku 1921. Chtěla bych slyšet váš názor, zdali má vůbec cenu snažit se zjistit něco víc přes tuto léčebnu. Zdali mají ještě někde jějí kartu, kde by měli alespoň přesné datum narození, úmrtí, jména dětí, cokoliv... Zdali mám vůbec nárok na nějaké informace, jsem příbuzná, ale přece jen je to 90 let. Jde o to, že tato paní se údajně zbláznila poté, co ji zavraždili manžela a zemřel jí syn, takže by mě úplně nejvíc pomohla nějaká její zpověď, lékařská zpráva, kde by se o tom zmínila apod. Co myslíte? Mohou vůbec sdělovat jména pacientů?
Předem děkuju za jakýkoliv názor či radu. PŽ
PetraPetra

Re: Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod

Příspěvekod bursica.d » pon čer 25, 2012 10:14

Nechci Vám brát naději že najdete nějaké zdravotní záznamy; myslím si však, že takto staré lékařské zprávy již podlehly skartaci, nehledě k tomu, že se jednalo o meziválečné období, takže k zničení záznamů mohlo dojít i v dalších letech. V případě takto závažného činu bych se orientovala na denní tiské, kroniku, úmrtní matriky, zápisy obecní rady nebo bych pátrala po pilicejních spisech, ale ty by mohl stihnout stejný osud jako lékařské zprávy.
bursica.d

Příspěvekod puntik » pon čer 25, 2012 12:16

Skartace asi bude. Skartovávaly se většinou údaje o lidech, kterým by bylo 100let, ale zápis by měl být i v matrice. V Brně spadaly jednotlivé ústavy choromyslných apod. do matrik nemocnic. Takže se podívat, kam příslušný ústav maričně spadal. A z toho byste mohla případně vjít.
puntik

Příspěvekod PetraPetra » stř čer 27, 2012 14:44

Děkuju za názory a rady! :-)
PetraPetra

Zpět na Otázky a odpovědi