Zjištění panství a statku pod kterém byla obec

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zjištění panství a statku pod kterém byla obec

Příspěvekod Pichnat4 » pon čer 18, 2012 13:50

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli někdo nemá nějaký návod jak zjistit pod jaké panství statek patřila konkrétní obec? Jedná se mi o Konětopy u Loun. Jak jsou přístupné gruntovní knihy v Litoměřicích?
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Re: Zjištění panství a statku pod kterém byla obec

Příspěvekod Claricia » pon čer 18, 2012 14:16

Pichnat4 píše:Dobrý den, rád bych se zeptal jestli někdo nemá nějaký návod jak zjistit pod jaké panství statek patřila konkrétní obec? Jedná se mi o Konětopy u Loun. Jak jsou přístupné gruntovní knihy v Litoměřicích?

V případě litoměřického archivu je to poměrně jednoduché - mají perfektní lexikon míst severních a severozápadních Čech přímo na svých stránkách.

U ostatních archivů je to složitější. Nejlepší je v tomhle případě literatura. Pro Čechy Palackého Popis králowstwí českého, který je dostupný na Google Books, pro Moravu a Slezsko Hosákův Historický místopis země moravskoslezské, bohužel ale není dostupný online.

Co se týká pozemkových knih litoměřického archivu, tak ty dostupné online nejsou.
Blanka Lednická (Claricia)
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Firemní stránky (přepisy, překlady, rešerše, kurzy)
Firemní stránky na Facebooku
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod puntik » pon čer 18, 2012 14:23

Ještě existuje Místopisný slovník království českého od Kotyšky, ale bez Moravy.
puntik

Příspěvekod bursica.d » pon čer 18, 2012 18:46

puntik píše:Ještě existuje Místopisný slovník království českého od Kotyšky, ale bez Moravy.

Pro Moravu může pomoci Historický místopis země Moravskoslezské od Ladislava Hosáka.
bursica.d

Příspěvekod Pichnat4 » pon čer 18, 2012 18:53

Díky za rady a typy. Bohužel se asi osobně nedostanu do archivu v Litoměřicích. Nezbývá asi nic jiného než si nechat udělat kopii od archivu. Kolik stránek tak může připadnout na jedno čp. v gruntovní knize? Aby se mi to neprodražilo.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod bursica.d » pon čer 18, 2012 18:57

Pichnat4 píše:Díky za rady a typy. Bohužel se asi osobně nedostanu do archivu v Litoměřicích. Nezbývá asi nic jiného než si nechat udělat kopii od archivu. Kolik stránek tak může připadnout na jedno čp. v gruntovní knize? Aby se mi to neprodražilo.

Tak to opravdu nevím, ale jistě někdo bude vědět.
bursica.d

Příspěvekod puntik » pon čer 18, 2012 19:11

Nevím, ale myslím si, že by to mělo být zdarma nebo si to ofoťte sám.
puntik

Příspěvekod Claricia » pon čer 18, 2012 19:22

puntik píše:Nevím, ale myslím si, že by to mělo být zdarma nebo si to ofoťte sám.

Zdarma to rozhodně není, viz ceník úkonů na stránkách archivu: http://www.soalitomerice.cz/content/cenik-ukonu

Navíc tady to bude i s rešerší, protože archiváři budou muset dohledat dané číslo popisné v pozemkové knize (kapitola E v ceníku). Pokud to bude navíc PK vedená chronologickým a ne vložkovým systémem, bude to práce dost zdlouhavá.

A jak tak na to koukám, tak Konětopy patřily k VS Cítoliby - ten je ovšem v Třeboni a ne v Děčíně (kde jsou uloženy PK pro SOA Litoměřice).
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod Milan Wölfl » pon čer 18, 2012 20:32

Claricia píše:
puntik píše:Nevím, ale myslím si, že by to mělo být zdarma nebo si to ofoťte sám.

Zdarma to rozhodně není, viz ceník úkonů na stránkách archivu: http://www.soalitomerice.cz/content/cenik-ukonu

Navíc tady to bude i s rešerší, protože archiváři budou muset dohledat dané číslo popisné v pozemkové knize (kapitola E v ceníku). Pokud to bude navíc PK vedená chronologickým a ne vložkovým systémem, bude to práce dost zdlouhavá.

A jak tak na to koukám, tak Konětopy patřily k VS Cítoliby - ten je ovšem v Třeboni a ne v Děčíně (kde jsou uloženy PK pro SOA Litoměřice).

Máte vyhráno! Třeboň je snad nejlepší archiv, jsem jim vděčný, ajťákům jednim :D
Hledá se zde tak pěkně... a rychle!
P.S. O prázdninách určitě archiv osobně navštívím, tak se třeba nějak dohodneme :wink:
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod carlos » úte čer 19, 2012 18:04

Nevím, ale já jezdím za pozem. knihama sev. Čech do Děčína, do Zbrojnické ulice. Byl jsem tam včera, dobré zacházení, příjemná obsluha, nejlépe objednat mejlíkem termín a dotaz na tu kterou PK. Byl jsem tam sám. Dle sdělení obsluhy se PK asi digitalizovat nebudou. Jen ten Děčín je nepříjemný k motoristům. Všude placená stání pro auta. Už i u Billy zavádí parkování na 2 hodiny. Jinak z vlak. nádraží 5 minut.
carlos

Oblast pátrání: Liberecko, Semilsko
http://www.genealogieglaser.euweb.cz/index.html
http://vlach.webz.cz
http://zds-rochlice.webz.cz/
R1b - R-Y19469 - R-F2610
https://www.yfull.com/tree/R-Y19469/
https://www.yfull.com/mtree/H3p/

Příspěvekod Claricia » úte čer 19, 2012 18:20

carlos píše:Nevím, ale já jezdím za pozem. knihama sev. Čech do Děčína, do Zbrojnické ulice. Byl jsem tam včera, dobré zacházení, příjemná obsluha, nejlépe objednat mejlíkem termín a dotaz na tu kterou PK. Byl jsem tam sám. Dle sdělení obsluhy se PK asi digitalizovat nebudou. Jen ten Děčín je nepříjemný k motoristům. Všude placená stání pro auta. Už i u Billy zavádí parkování na 2 hodiny. Jinak z vlak. nádraží 5 minut.

Cítoliby byly schwarzenberským panstvím, proto jsou v Třeboni. :)
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Claricia

Zpět na Otázky a odpovědi