Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
...Za vyloženě nešťastný měsíc pro sňatek byl považován květen, protože dítě počaté těsně po svatbě se narodilo v zimních měsících...
Rigel píše:Chtěl bych se zeptat na jednu věc - při pátrání po rodokmenu jsem si všiml, že prakticky všechny svatby před rokem cca 1900 se uzavíraly v zimě - většinou v lednu/únoru. Proč to? Bylo více času (ohledně polních prací) než na jaře až podzimu? Jiný důvod? Díky
Appian píše:Rigel píše:Chtěl bych se zeptat na jednu věc - při pátrání po rodokmenu jsem si všiml, že prakticky všechny svatby před rokem cca 1900 se uzavíraly v zimě - většinou v lednu/únoru. Proč to? Bylo více času (ohledně polních prací) než na jaře až podzimu? Jiný důvod? Díky
Mně tedy vůbec nepřipadá "prakticky všechny". Přijde mi že svatby byly rovnoměrně rozloženy během celého roku.
Appian píše:Dobře, tak asi jak kde.
Claricia píše:Appian píše:Rigel píše:Chtěl bych se zeptat na jednu věc - při pátrání po rodokmenu jsem si všiml, že prakticky všechny svatby před rokem cca 1900 se uzavíraly v zimě - většinou v lednu/únoru. Proč to? Bylo více času (ohledně polních prací) než na jaře až podzimu? Jiný důvod? Díky
Mně tedy vůbec nepřipadá "prakticky všechny". Přijde mi že svatby byly rovnoměrně rozloženy během celého roku.
To rozhodně nebyly. Když vezmu statistiky za farnost Horní Záhoří z let 1704-1731, kdy se odehrálo 496 sňatků, tak:
120 sňatků - leden
73 sňatků - únor
1 sňatek - březen
6 sňatků - duben
17 sňatků - květen
25 sňatků - červen
14 sňatků - červenec
13 sňatků - srpen
24 sňatků - září
66 sňatků - říjen
137 sňatků - listopad
0 - prosinec
To mi nepřijde jako rovnoměrné rozložení.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník