Sláma neb Busta, Pištín ?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sláma neb Busta, Pištín ?

Příspěvekod morávková » stř kvě 09, 2012 12:16

Co si mám představit pod zápisem z r. 1822 v Pištíně (archiv Třeboň) kdy si Matěj syn Řehoře Slámy neb Busty bere Marianu Dvořákovou ??? Při narození Matěje r. 1793 není o Bustovi ani zmínka, je tam pouze otec Řehoř Sláma a matka Mariana Lišková. Mohla to být přezdívka ?? Podotýkám, že moje prababička již byla rozená Bustová. Vím, že v minulosti přebíral někdy nový majitel usedlosti jméno po předchozím majiteli, ale v tomhle případě to asi není ten případ. Takže mně napadá jen ta přezdívka, která přešla v rovnocenné příjmení. Máte s tím někdo zkušenosti ??
morávková

Re: Sláma neb Busta, Pištín ?

Příspěvekod Phaare » stř kvě 09, 2012 15:15

Já s tím mám skušenosti.
Roku 1856 se v jihočeském Benešově narodila má prapraprababička Marie Lapková. Když se ženil její otec, napsali do oddací matriky Vavřinec Koukal (vulgo Lapka). U jeho narození (1827) lze číst: Vavřinec Lapka (vulgo Koukal). U svatby jeho otce už je opět jen příjmení Lapka.
Hledat předky není ztráta času. Hledat předky je hledání ztraceného času.
Phaare

Oblast pátrání: https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... cCQRkNTuAc

Příspěvekod Milan Wölfl » stř kvě 09, 2012 16:52

Tady je spousta komplikací - uzákoněné STÁLÉ DĚDIČNÉ a POVINNÉ příjmení je až od prvních let vlády císaře Josefa II., tudíž jeden velký otazkník.
Sám mám takovouto změnu téměř u každého - jak po chalupě, tak po svatbě (jako vdovec či vdova) - stalo se mi již i to, že se jeden nastěhoval na grunt léta pustý, převzal jméno po předchozím majiteli. Pak ovdověl, znovu se oženil a již tam víceméně figuruje jméno nevěsty. Také to mohlo být podle místa, kde třeba daný člověk sloužil - byl-li pohůnek, čeledín nebo podruh, mohl být na službě u sedláka Busty...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Zdenek » stř kvě 09, 2012 18:08

No jóó, jižní Čechy. Taky jsem se s tím natrápil. Nejsem sice odborník, ale celkem jistě se jedná o převzetí příjmení po chalupě. Když tak sem dejte výřez toho snímku, a myslím, že tu mou domněnku potvrdí i další kolegové, kteří již s matrikami z jižních Čech měli tu čest. :D

Zápis z gruntovních knih asi nemáte co? To by mnohé mohlo objasnit.
Zdenek

Příspěvekod Milan Wölfl » stř kvě 09, 2012 18:44

Zdenku, není co řešit, s gruntovnicemi. Existují nově digitální Soupisy poddaných, což je plně nahradí!
Stačí jen výřez z matrik...
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Zdenek » stř kvě 09, 2012 21:08

Na soupisy poddaných jsem dosud štěstí neměl, ale i ty gruntovnice nejsou k zahození. Je tam zapsáno postupně jak se grunt předával, a hlavně komu. Vymyslím si příklad:

1.
Martin Novák přebírá stavení po otci svém Janu Novákovi.....

2.
A další příklad, (a to je právě to převzetí jména po gruntě):
Martin Novák přebírá stavení po otci manželky své Janu Procházkovi....

a nadále už Martin všude figuruje jako Martin Procházka (Novák)

Myslíte, že by nalezení takového zápisu nemohlo vyřešit vaši záhadu?
Dokáží i toto soupisy poddaných objasnit? Nevím,já jsem na žádné, které si mi hodí, štěstí dosud neměl. :wink:
Zdenek

Příspěvekod Milan Wölfl » stř kvě 09, 2012 21:25

Ty moje soupisy dobře navazují, bohužel ale v opačném směru než potřebuji... Když hledáte zpátky v čase, je hledání složitější, protože se zapisovaly důkladně poznámky typem : ten a ten, přestěhoval se tam. Ale naopak to občas zapomněli, že není odkud se přistěhoval sem...
Ale je to užitečné, zvlášť digitální online...

Milan Wölfl

Příspěvekod morávková » ned kvě 13, 2012 15:11

Děkuji všem za názory, pustila jsem se do dalšího pátrání a věc se má zatím následovně :
roku 1734 se narodil Matěj Busta, syn Matěje Busty a Doroty
roku 1763 se tento Matěj oženil (pořád jako Busta) s Catharinou, dcerou Řehoře Touška (nebo Tvouška)
roku 1768 se jim narodil Řehoř, syn Matěje Slámy !!! a Cathariny
roku 1789 se Řehoř Sláma oženil s Mariannou Liškovou
roku 1793 se narodil Matěj Sláma, syn Řehoře Slámy
no a r. 1822 se tento Matěj syn Řehoře Slámy neb Busty žení.

Takže fakt nevím, ale asi se musím smířit s tím, že se tahle rodina zhruba 50 let jmenovala "Slámova", pravděpodobně po chalupě, protože nikde jsem neobjevila žádného Slámu, který by do té rodiny nějak zapadal.
morávková

Příspěvekod Zdenek » ned kvě 13, 2012 18:30

Možná s tím budu už otravný, ale příjmení po chalupě nemusí být jen po otci manželky, jak jsem již psal. Ten grunt může být nazýván Slámův už po několik generací. Ovšem může tu být i to vysvětlení viz hned váš první příspěvek, a to je ta přezdívka.
Vyloučit, nebo potvrdit převzetí jména po chalupě může jen gruntovnice, ale, kde hledat tu přezdívku, to opravdu nevím.
Zdenek

Příspěvekod morávková » pon kvě 14, 2012 9:26

Pane Zdeňku - máte pravdu !!! Podle soupisu podanných bydleli Bustovi na gruntě Slámovském ( předtím na gruntě Bustovském), takže moc děkuji za tip....
morávková

Zpět na Otázky a odpovědi