Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Monty píše:Narazila jsem na zajímavý matriční záznam. U narození dítěte je zapsán otec "dle výpovědi matky".
U dítěte není příjmení, jako kdyby bylo nemanželské, ale u výpovědi matky je příjmení, jako kdyby byla za otce provdána.
Údaje o otci jsou ukončeny záznamem: "Dle výpovědi matky tohoto dítěte".
Jak k tomu mohlo dojít? Byla matka za otce provdána a on se pak někam zdekoval?
Narození dítěte je oznámeno na faru, kam spadá bydliště otce.
Nikdy jsem ještě takový zápis neviděla... máte pro to někdo vysvětlení?
Dík.
zrnka písku píše:Monty píše:Narazila jsem na zajímavý matriční záznam. U narození dítěte je zapsán otec "dle výpovědi matky".
U dítěte není příjmení, jako kdyby bylo nemanželské, ale u výpovědi matky je příjmení, jako kdyby byla za otce provdána.
Údaje o otci jsou ukončeny záznamem: "Dle výpovědi matky tohoto dítěte".
Jak k tomu mohlo dojít? Byla matka za otce provdána a on se pak někam zdekoval?
Narození dítěte je oznámeno na faru, kam spadá bydliště otce.
Nikdy jsem ještě takový zápis neviděla... máte pro to někdo vysvětlení?
Dík.
možná by nebylo od věci ten zápis sem hodit...
blue_rose píše:Před Františkem je křížek - co situace kdy se dítě narodí až po smrti manžela-otce?
blue_rose píše:Před Františkem je křížek - co situace kdy se dítě narodí až po smrti manžela-otce?
Monty píše:No ano, jenže proč by nebylo zapsáno příjmení dítěte?
Pokud byli rodiče manželé a otec zemřel před narozením, tak by snad dítě mělo zapsané příjmení, ne?
Navíc ten křížek je napsaný stejným inkoustem jako údaje o otci, ale jméno otce je jiným - stejným jako jméno dítěte. Takže se podle mne údaje o otci a o jeho smrti dopisovaly později... ale proč?
Pichnat4 píše:Monty píše:No ano, jenže proč by nebylo zapsáno příjmení dítěte?
Pokud byli rodiče manželé a otec zemřel před narozením, tak by snad dítě mělo zapsané příjmení, ne?
Navíc ten křížek je napsaný stejným inkoustem jako údaje o otci, ale jméno otce je jiným - stejným jako jméno dítěte. Takže se podle mne údaje o otci a o jeho smrti dopisovaly později... ale proč?
Jak to myslíte zapsané příjmení u dítěte???Můžete se setkat se zápisem, kdy je u narozeného dítěte jak křestní jméno, tak i příjmení. Jinde jsou zase zápisy, kde je jen křestní jméno a příjmení se odvozuje od zápisu v kolonce otce. Toto je případ, kde je uvedeno jen křestní jméno. Na tom nevidím nic divného. Nebo jak to myslíte?
Monty píše:Tak já v katolických matrikách zaznamenala, že jen jméno bez příjmení se píše u nemanželských dětí.
Manželské děti mají příjmení uvedeno.
ozana píše:Monty píše:Tak já v katolických matrikách zaznamenala, že jen jméno bez příjmení se píše u nemanželských dětí.
Manželské děti mají příjmení uvedeno.
A třeba v mých matrikách nebývá příjmení zapsáno u žádného křestního jména dítěte.
TKempny píše:na to je tam kolonka ehelich/unehelich (manželské/nemanželské) kde má být v příslušném sloupečku čárka.
Milan Wölfl píše:TKempny píše:na to je tam kolonka ehelich/unehelich (manželské/nemanželské) kde má být v příslušném sloupečku čárka.
To ano, ale matriky nikdy nejsou takové, jak bychom si přáli
Však se podívej na první kopii zápisu, je tam jen "katol." a "ženského" a další dvě kolonky jsou prázdné. Farář si asi s pohrobkem nevěděl rady
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků