Kiara píše:Dobrý večer,¨
v rodokmenu se mi objevila osoba, jejíž osud je opředen mnoha nejasnostmi. Víme, že Jan Pálka se narodil v r. 1882 v Halenkovicích, oženil se (přesné datum bohužel nezjištěno), v r. 1909 se mu narodila dcera. Údajně měl být účastníkem I. světové války, kde měl i zahynout. Jeho vdova se v roce 1917 podruhé vdala, jako místo úmrtí jejího prvního muže je v knize oddaných uvedena Velká Oraš, Srbsko (vdova po † Janu Pálka-ovi, oekonomu ve Velké Oraši v Srbsku). Zdá se, že tento člověk zahynul "beze stopy": jeho úmrtní list se v rodině nedochoval, jediným důkazem o jeho úmrtí je výše uvedený záznam v matriční knize oddaných. Ze všech těchto indicií lze vyvodit pouze to, že Jan Pálka musel zemřít před 15. říjnem 1917 (datum druhé svatby jeho vdovy) ve Velké Oraši v Srbsku. V rodině byly k dispozici i písemnosti, které posílal ženě a dceři již v průběhu I. světové války (válečné dopisy a pohlednice), takže lze rovněž i vyvodit, že se Jan Pálka válečného dění nějakým způsobem skutečně účastnil.
Vznesla jsem dotaz na Ústřední vojenský archiv, odkud mi přišla odpověď, že kmenový list vojáka Jana Pálky nebyl nalezen a s negativním výsledkem byla rovněž prověřena kartotéka padlých v I. světové válce. Zajímalo by mě, jak je to možné a napadlo mě, zda byl Jan Pálka vůbec vojákem jako takovým, zda nemohl být např. civilistou, sloužícím u vojska (?). V těchto záležitostech se nevyznám, o vojenských záležitostech naprosto nic nevím. Byla bych velmi ráda, kdyby se zde našel někdo, kdo je schopen mi k této záhadě něco málo říci.
Předem děkuji za vaše náměty a nápady

-------------------
V roce 1882 se v Halenkovicích narodil pouze tento Jan Pálka. Pokud znáte místo narození jeho ženy - mělo by být uvedeno u 2. svatby, možná by se dal vyhledat záznam o 1. svatbě a mohlo by tam být u ženicha něco bližšího povolání, jiné bydliště.
Totéž platí pro jeho dceru, zkuste najít místo jejího narození a zápise by mělo být uvedeno povolání a bydliště.
Zde Jan Pálka
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=46Všeobecně platí, že přes ohromnou snahu VHA se v databázi padlých některé osoby nenacházejí, a to i v případě, že v kartotéce padlých tato osoba je i s uvedením místa úmrtí. Právě minulý týden jsem posílala upozornění na takový případ u konkretní osoby.
Dále platí, že některé kartoteční lístky byly - mohly být skartovány.
Je možné, že J. Pálka v době zahájení válečných událostí pracoval mimo území vnitřního Rakouska a rukoval tedy do války z jiného R-U území, pak mohl být veden - třeba i omylem ne jako původem z Českého království.
Samozřejmě je také možnost, že do armády nenarukoval, ale mohl pracovat na důležité stavbě, v továrně ( je uvedeno, že byl ekonom) a pro korespondenci s rodinou měl možnost používat vojenskou poštu. (Srbsko bylo v době války nepřátelským státem...)
Kromě vyhledání prvního sňatku zkoušejte ještě také hledat mezi padlými na krameriovi
kramerius.nkp.cz
v seznamu padlých - mohlo dojít i ke zkomolení jména.
Je také možné, že jeho jméno bude na Krameriovi figurovat v článcích o lidech, kteří působili mimo České království.
Takhle jsem našla stopu jedné rodiny, která, aniž bych to tušila, kolem r. 1900 odjela ze Znojma, pán byl zámečník, působil na stavbě železnice v Banja Luce a pak pomocí inzerátů hledal možnost zakoupení se na Moravě.
Z