Chyba v rodném listě?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Chyba v rodném listě?

Příspěvekod anaji » úte dub 17, 2012 21:16

Nesetkali jste se někdo prosím s chybným údajem v rodném listě? Můj otec má v rodném listě z roku 1946 pravděpodobně špatně uvedenou babičku. V kolonce u jeho otce je jako otcova babička zapsaná jeho prababička. Dle mých zkoumání a ověřování v různých matrikách to tak musí být. Otce se už ale nezeptám, neboť nežije, takže mi zbývá jít pátrat do "živé matriky", že?
A je možné aby byla v matrikách u jednoho člověka uvedena různá povolání? Můj praděda je jednou uvedený jako domkař, jinde zase jako krejčí. Trochu mě to mate, jestli je to opravdu tatáž osoba. V jejich vesnici se pomalu každý druhý jmenoval stejně, takže se v tom vyznat je někdy těžké.
Děkuju všem za rady. Jsem badatelka začátečnice. :)
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Chyba v rodném listě?

Příspěvekod duros » úte dub 17, 2012 21:26

Domkar je status podla majetku, krajcir je povolanie - takze je mozne, ze je to jeden a ten isty.
duros

Příspěvekod Phaare » stř dub 18, 2012 17:37

Mám naprosto stejnou chybu. V křestním listě mého pradědy je také místo babičky uvedena prababička.
Hledat předky není ztráta času. Hledat předky je hledání ztraceného času.
Phaare

Oblast pátrání: https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... cCQRkNTuAc

Příspěvekod Monty » stř dub 18, 2012 18:12

duros píše:Domkar je status podla majetku, krajcir je povolanie - takze je mozne, ze je to jeden a ten isty.

Přesně tak - domkář znamenalo, že měl domek, ale něčím se musel živit, když neměl půdu. A tu domkář tuším neměl. Mně se toto v rodokmenu vyskytuje běžně, někde je jen domkář, někde domkář a zednický tovaryš, někde zas jen to povolání bez majetkového statutu.
Monty

Oblast pátrání: Nepomucko, Klatovsko, Blatensko, okolí Zdíkova

Zpět na Otázky a odpovědi