Kněz

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Kněz

Příspěvekod nikeška » sob bře 31, 2012 12:50

Dobrý den,
mám nepodložené informace o tom, že jeden z mých nepřímých předků byl knězem. Poradil by mi někdo, jak bych mohla tuto informaci ověřit?
nikeška

Re: Kněz

Příspěvekod aloe » pon dub 02, 2012 18:00

já mam předka luteránského kněze Václava Wenscelai (asi Václavík) jediné co k němu mam je svatba dcery.. mam ho kolem roku 1680 v novoměstském panství (obec Bohuslavice, okr. Náchod) též by mě to zajimalo... kde získal vzdělání atd
aloe

Příspěvekod namor » úte dub 03, 2012 12:46

nikeška píše:Dobrý den,
mám nepodložené informace o tom, že jeden z mých nepřímých předků byl knězem. Poradil by mi někdo, jak bych mohla tuto informaci ověřit?

Kde, v jakém období, jakého vyznání ?

U řk by to neměl být zas až takový problém
namor

Příspěvekod nikeška » úte dub 03, 2012 14:58

namor píše:

Římskokatolická církev...Jeho jméno se objevilo u několika křtů a svateb v Prachaticích kolem roku 1765.
nikeška

Příspěvekod aloe » úte dub 03, 2012 16:01

Já ho mam luteránského.. :-( Narozený kolem roku 1600 :-( a tam už matriky nejsou pro Nové Město nad Metují začínají v roce 1641 :-(
aloe

Příspěvekod aloe » úte dub 03, 2012 16:02

Vladimír Žižka píše:Já ho mam luteránského.. :-( Narozený kolem roku 1600 :-( a tam už matriky nejsou pro Nové Město nad Metují začínají v roce 1641 :-(

Kde bych mohl o něm zjistit více.. o tomto mém přímém předkovi
aloe

Příspěvekod namor » úte dub 03, 2012 18:12

nikeška píše:
namor píše:

Římskokatolická církev...Jeho jméno se objevilo u několika křtů a svateb v Prachaticích kolem roku 1765.

Prachatická řk.farnost nyní spadá do působnosti českobudějovického biskupství, které však vzniklo až v roce 1785, takže v archivu starší věci mít asi nebudou. Před vznikem českobudějovického biskupství její území spadalo pod správu pražského arcibiskupství. Obraťte se tedy s prosbou na paní kancléřku JUDr. Marii Kolářovou Th.D. ( kolarova@apha.cz ) s žádostí o postoupení dotazu pracovníkům archivu. Napište proč informace sháníte a vše co o hledaném víte, kvůli snazšímu vyhledání v katalogu kléru . Uveďte kromě e-mailu i svoji poštovní adresu, někdy zasílají informace poštou
namor

Příspěvekod namor » úte dub 03, 2012 18:35

Vladimír Žižka píše:
Vladimír Žižka píše:Já ho mam luteránského.. :-( Narozený kolem roku 1600 :-( a tam už matriky nejsou pro Nové Město nad Metují začínají v roce 1641 :-(

Kde bych mohl o něm zjistit více.. o tomto mém přímém předkovi

Tak to skutečně nevím a mohu se jen domnívat.

Podle Wikipedie : "Protestantské nebo evangelické církve je označení luterských a reformovaných křesťanských církví, tedy církví vzniklých po vystoupení Martina Luthera (1517). Církve čerpající primárně z Lutherova odkazu se nazývají luteráni (Augsburské vyznání). Protestanté navazující zejména na odkaz Jana Kalvína a Ulricha Zwingliho se nazývají kalvinisté nebo reformovaní (Helvetské vyznání).

Protestant (evangelík) je společný název pro obě tyto skupiny, k protestantismu se řadí i anglikánská církev a menší církve a sekty, např. baptisté, anabaptisté (neboli novokřtěnci, např. amišové, mennonité), presbyteriáni, zaniklí puritáni, v českých zemích např. Jednota bratrská nebo Českobratrská církev evangelická.

Českobratrská církev evangelická je největší česká protestantská církev. Vznikla v roce 1918 sloučením lutheránské (augsburské) a kalvínské (reformované, helvétské) církve. Má vlastní fakultu na Univerzitě Karlově – Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy.

Takže bych svůj dotaz směřoval buď na tu fakultu nebo na web http://veritas.evangnet.cz/
namor

Příspěvekod aloe » ned čer 24, 2012 10:15

když byl evangelík tak ani nemohu najít vlastně nic ohledně smrti a svatby v katolických kronikách a taky v berní rule jelikož asi nic nevlastnil.. no a v soupisu poddaných též nic není jediný záznam je ve svatbě dcery.. ach jo kdybych věděl jak dál..
aloe

Příspěvekod Zora » ned čer 24, 2012 14:29

Mám v rodokmenu opata řádu premonstrátů, napsala jsem do onoho kláštera, dostalo se mně odpovědi, že po panu opatovi mají podobiznu, životopis a ostatky. Byla jsem pozvána na návštěvu a na prohlídku krypty... tak teď se i trochu bojím, to poslední bych snad ani nemusela. Myslím, že i na faře, (kde se konaly zmíněné zapsané církevní obřady, u kterých byl kněz - předek), by stálo se na jeho osobu písemně zeptat, pokud je fara "stále v provozu".
U svého předka jsem našla zapsány všechny potřebné záznamy v matrikách.
Zora
Zorajakub@volny.cz
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod nikeška » ned čer 24, 2012 17:56

Moc děkuji, myslím, že se budu řídit vaší radou :)
nikeška

Zpět na Otázky a odpovědi